Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya, Ukrayna'da Ve Tüm Demokratik Dünyada Kaosu Kiskirtmak Istiyor'

G7 zirvesine çevrimiçi olarak katilan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, “Rusya, Ukrayna’da ve tüm demokratik dünyada kaosu kiskirtmak istiyor” ifadelerini kullanarak, “Istihbaratimiza göre (Rusya) Iran’dan 2 bin 400 IHA siparis etti” dedi.

Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya, Ukrayna'da Ve Tüm Demokratik Dünyada Kaosu Kiskirtmak Istiyor'
Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Almanya, ABD, Fransa, Ingiltere, Kanada, Italya ve Japonya’nin dahil oldugu G7 zirvesine çevrimiçi olarak katildi.

Toplantida üye ülkelerin liderlerine hitaben konusan Zelenskiy, Rusya’nin 2 gündür Ukrayna kentlerine yogun füze saldirisinda bulundugunu hatirlatarak, "Ukrayna 2 gündür Rusya’nin devasa füzeleri ile zarar gördü. Düsman dün Iran’a ait Sahid IHA’lar da dahil olmak üzere 100’den fazla füze ve düzinelerce insansiz hava araci kullandi. Her 10 dakikada bir düsmanin Iran Sahid’lerini kullandigina dair bilgiler aliyorum. Dün 84 bugün 28 Rus füzesi firlatildi. Rusya, Ukrayna’da ve tüm demokratik dünyada kaosu kiskirtmak istiyor ve bu nedenle füze saldirilarindan nükleer santralin ele geçirilmesine, nükleer tehditlerine, Avrupa’daki altyapiya yönelik sabotajlardan Ukrayna’nin enerji tesislerini kasitli olarak yok etme girisimine kadar her seyi kullaniyor" dedi.



Zelenskiy, G7 ülkelerinden hava savunma sistemleri talep etti

Bu saldirilara karsi kendilerine saglanan hava savunma sistemleri ile Rus füze saldirilarinin bertaraf edilecegini savunan Zelenskiy, "Ukrayna yeterli sayida modern ve etkili hava savunma sistemi aldiginda, Rus terörünün temel unsuru olan füze saldirilari duracak. IRIS-T hava savunma sistemlerinin teslimatlarini hizlandirdiklari için Almanya’ya ve Sansölye Scholz’a sahsen tesekkür ediyorum. Modern füzesavar ve uçaksavar savunma sistemleri saglama karari için ABD’ye ve sahsen Baskan Biden’a tesekkürlerimi sunuyorum. Bazi Rus füzelerini ve insansiz hava araçlarini etkisiz hale getirmeyi mümkün kilan hava savunma sistemimizi korumamiza simdiden yardim eden herkese tesekkür ediyorum. Fakat istihbaratimiza göre Iran’dan 2 bin 400 Sahid IHA siparis etti. Bu yüzde saglanan hava savunma ve füzesavar sistemleri için yeterli füzeye sahip olmamiz ve bu sistemlerin savunma sistemimizle entegre olmasi önemlidir. Sayin Fransa Cumhurbaskani ve Italya Basbakani, SAMP/T sistemlerinin teslimatini dört gözle bekliyoruz" dedi.



“Rusya tamamen izole edilmeli ve cezalandirilmalidir"

Ukrayna toprak bütünlügünün saglanmasi ve Birlesmis Milletler (BM) kararlarina göre uluslararasi hukuk düzeninin korunmasi gerektigini ifade eden Zelenskiy, "Ukrayna’nin toprak bütünlügünün korunmasi, BM kararlari çerçevesinde tüm uluslararasi hukuk düzeninin korunmalidir. Rusya tamamen izole edilmeli ve cezalandirilmalidir" diye konustu.



"Rusya, Belarus’u bu savasin içine çekmeye çalisiyor"

Rusya’nin yani sira Belarus için de ayri bir parantez açan Zelenskiy, "Baris sadece tek bir komsuyla degil tüm komsularla baris oldugunda mümkündür. Bu nedenle bir ülkeye dikkat çekmek istiyorum. Belarus topraklari, Ukrayna topraklarina saldirilar için kullaniliyor. Artik daha büyük bir tehdit görüyoruz. Rusya, Belarus’u bu savasin içine çekmeye çalisiyor. Bu ülkeye saldiri yapacagimiza dair provokasyon uygulaniyor. Dolayli olarak zaten içine çektiler. Simdi dogrudan içine çekmek istiyorlar. Ukrayna, Belarus’a karsi askeri saldiri planlamadi. Güvenlik durumunu izlemek için Ukrayna ve Belarus sinirinda uluslararasi gözlemcilerden olusan bir heyet görevlendirilebilir. Bu format tarafimizca hizlandirilabilir. Yediler Grubu düzeyinde sizden bu girisimimizi desteklemenizi rica ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA