Van'da Tekstil Zirvesi Düzenlendi

Van Valiligi ve Fast Company Türkiye dergisinin is birligi, Türkiye Giyim Sanayicileri Dernegi’nin destekleriyle düzenlenen Van Tekstil Zirvesine ögrenciler yogun ilgi gösterdi.

Van'da Tekstil Zirvesi Düzenlendi
Edremit Uygulama Otelinde düzenlenen programda konusan Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Dr. Ozan Balci, kentte açilacak 15 fabrikada bir yil içerisinde 15-20 bin istihdamin öngörüldügünü belirterek, “Van büyük potansiyeli olan bir il. Van’in tesvikleri, ayricaliklari, kolayliklari is dünyasi için sagladigi ortam çok uygun. En önemlisi çalismak isteyen genç bir nüfusun olmasi. Özellikle çalismak isteyen genç kadinlarin olmasi bizim en büyük tarafimiz. Ayrica Van’in misafirperverligi, disaridan gelen insanlara karsi kucaklayici bir tavrin olmasi da önemli. Insallah önümüzdeki yil 15 ila 20 bin istihdam planliyoruz. Nihai hedefimiz 5 yilda 50 bin. Insallah 10 yilda da 100 bin olur. Van; sadece kendisine degil çevresine, Türkiye’ye hatta orta Asya’ya kadar bir ticaret merkezi, bir lojistik üs, bir egitim merkezi, bir saglik üssü, dogunun parlayan yildizi, günesi olacak. Buna inaniyorum. Biz de tüm gücümüzle çalisiyoruz” dedi.

Van’in önünün açik oldugunu vurgulayan Vali Balci, “Ayrica biz mantik olarak da sirf insanlarimiz is bulsun, istihdam artsin, ihracat artsin is adamlarinin hayatlarini ve yasamlarini kolaylastirmak için bürokratik engel çikarmiyoruz, bilakis onlari hizli bir sekilde asmak için de canla, basla asiyoruz. Bu da en önemli islerden birisidir” ifadelerini kullandi.

"720 bin kisiyi istihdam ediyoruz"

Türkiye Giyim Sanayicileri Dernegi Baskani Ramazan Kaya ise yaptigi konusmasinda giyim sektörünün genel bir panoramasini sundu. Toplam hacmi 60 milyar dolara yaklasan bir sektör olduklarini hatirlatan Kaya, “81 ilimizin tamaminda variz ve yüzde 99’u KOBI olmak üzere 60 bine yakin firmamizla üretim yapiyoruz. 720 bini askin kisiyi istihdam ediyoruz ve çalisanlarimizin yüzde 65’ini kadinlar olusturuyor. Dünyanin altinci, AB’nin üçüncü büyük tedarikçisiyiz. Denim ihracatinda birinci, çorapta ikinci siradayiz” diye konustu.

Fast Company Türkiye Yayin Yönetmeni Talat Yesiloglu’nun moderatörlügünde Narkonteks Tekstil Yönetim Kurulu Baskani Toygar Narbay, Giteks Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Gümüskaya ve Ege Örgü Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Adiyan’in katildigi panel ile devam eden program, moderatörlügünü Doç. Dr. Hilal Çelik Kazici’nin yaptigi, Van Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Van Genç Girisimciler Kurulu Icra Baskani Mehmet Seyhan Demir’in katildigi “Yesil Dönüsüm/Teknoloji, risk mi firsat mi?” baslikli oturumla sona erdi.
Kaynak: İHA