Stoltenberg Açiklamasi 'Putin'in Nükleer Tehditleri Hem Tehlikeli Hem De Sorumsuzca'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanlari Toplantisi öncesinde düzenledigi basin toplantisinda, “Putin’in nükleer tehditleri hem tehlikeli hem de sorumsuzca” ifadelerini kullanarak, Rusya’nin cephede kaybettigini görüyoruz” dedi.

Stoltenberg Açiklamasi 'Putin'in Nükleer Tehditleri Hem Tehlikeli Hem De Sorumsuzca'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 12-13 Ekim’de Belçika’nin baskenti Brüksel’de gerçeklesecek olan NATO Savunma Bakanlari Toplantisi öncesinde basin toplantisi düzenledi.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarini yakindan takip ettiklerini belirten Stoltenberg, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’da kaybettigini ifade etti.

Savasin, Rusya’nin planladigina göre gitmediginin de altini çizen Stoltenberg, NATO’nun bu savasta anahtar role sahip oldugunu belirtti.



“Putin’in nükleer tehditleri hem tehlikeli hem de sorumsuzca”

Belarus Cumhurbaskani Aleksander Lukasenko’ya bu illegal saldirilarda Rusya’ya ortak olmama çagrisinda da bulunan Stoltenberg, “Putin’in nükleer tehditleri hem tehlikeli hem de sorumsuzca. Rusya nükleer bir savasin kazanani olmayacagini bilmeli. Ancak Rusya’nin nükleer güçlerini takip ediyoruz. Herhangi bir degisiklik olmadigini da görüyoruz” dedi.



“Baltik Denizi ve Kuzey Denizi’ndeki varligimizi iki katina çikardik”

NATO’nun özellikle ittifakin Dogu kanadini daha da güçlendirdigini aktaran Stoltenberg, “Kritik altyapi unsurlarimizi ve savunmamizi güçlendiriyoruz. Kuzey Akim boru hattina gerçeklestirilen sabotajin ardindan tüm bölgelerdeki güvenlik varligimizi daha da artiriyoruz. Baltik Denizi ve Kuzey Denizi’ndeki varligimizi iki katina çikardik. 30 geminin üzerine çiktik. Donanma uçaklari ve su alti unsurlarinin da destegiyle ortak koordinasyon içinde deniz komutanligi tarafindan koordine edilmekte. Müttefiklerimiz ayni zamanda kritik merkezlerdeki savunmayi da artirmis durumda. Istihbarat paylasimini da güçlendirdik. Bu sekilde dayanikliligimizi, kritik altyapi unsurlarimizi ve savunmamizi güçlendirmeye devam edecegiz. Müttefiklerimizin kritik altyapi unsurlarina yapilacak her türlü saldiri, birlik halinde ve kararli bir yanit alacaktir. Yarinki toplantimizda Kosova’dan Irak’a ortak operasyonlarimiz üzerine odaklanacagiz. Bize, AB Yüksek Temsilcisi Borrell de katilacak. Çünkü NATO ve AB ortak sinamalarla karsi karsiya bulunuyor. Önümüzde zorlu bir kis olacak bu sebeple Kuzey Amerika ve Avrupa’nin birlik halinde durmasi daha da önemli” dedi.



“Eger Putin kazanirsa bu sadece Ukrayna için çok büyük bir maglubiyet olmayacak”

Ukrayna’ya yapilan silah destegine deginen Stoltenberg, “Silah sistemlerinin azalmasina yönelik NATO müttefikleri simdiye kadar görülmemis miktarda destek sagladi. Burada mühimmat, silah ve farkli boyutlarda askeri destek saglandi. Bunu tabii ki memnuniyetle karsiladik. Çatismanin, isgalin basindan beri durusumuz ayni. Biz isgalin baslangici öncesinde, 2014’ten beri NATO müttefikleri binlerce Ukrayna askerinin egitimine destekte bulundu. Bu askerler, Rus isgaline karsi ülkelerini savunmakta. Ama isgalden sonra da tabii ki müttefiklerimiz destegi artirdi. Verdigimiz NATO desteginin büyük bölümü, Javelin füzeleri ve uçaksavarlar olsun bunlarin hepsi mevcut depolardan alinarak gönderildi. Halihazirda depolardaki silah miktari azaldi ama dogrusu da buydu zaten. Çünkü hepimiz için Ukrayna savunmasina destek olmak önemli. Rus isgaline karsi Ukrayna’nin basarili olmasi önemli. Eger Putin kazanirsa bu sadece Ukrayna için çok büyük bir maglubiyet olmayacak hepimiz için bir maglubiyet ve çok büyük bir tehlike olacaktir. Çünkü bu çok daha büyük tehlikeleri getirecek ve Rusya’nin saldirganligini artirma riskini de beraberinde getirecektir” dedi.



“Silah üretimini nasil artirabilecegimi görüsüyoruz”

NATO’nun depolarindaki silahlarla Ukrayna’ya destek olmayi seçtiklerini ifade eden Stoltenberg, “Bu savas ne kadar uzarsa, kullanilan silahlarin yerine yenilerini koymamiz da önem kazanacak. Yeni silah üretimi konusunda neler yapabilecegimizi ve silah üretimini nasil artirabilecegimi görüsüyoruz” dedi.



“Hibrit ve siber saldirilarin da besinci maddeyi tetikleyebilecegini söylemistik

Geçtigimiz yillarda NATO’nun Soguk Savas’tan bu yana kolektif savunmasinda büyük degisim gerçeklestirdigini aktaran Stoltenberg, “Bunun bir parçasi olarak tabii ki hibrit ve siber tehditleri de dikkate aliyoruz. Birkaç yil önce söyledigimiz gibi hibrit ve siber saldirilarin da besinci maddeyi tetikleyebilecegini söylemistik. NATO müttefikine silahli saldiriymis gibi degerlendirilecegini söylemistik. Iste bu çerçevede kritik altyapi unsurlarimizin korunmasi konusunda yeni adimlar atiyoruz. Bunlarin hepsi su alti altyapilari da kablolarda, boru, enerji ve nakil hatlari da bunlarin içerisinde. Özellikle enerji üretim ve nakil hatlari da bunlarin içinde. Bu spesifik olaylarla ilgili yorum yapamam çünkü bunlarla ilgili sorusturma devam ediyor. Bunlarin sonucunu beklememizi gerekiyor. Sorusturma sonuçlanmadan herhangi bir yanit vermek dogru olmaz ancak genel olarak su kadarini söyleyebilirim tabii ki yakindan takip etmekteyiz” dedi.

NATO’nun hem müttefikleriyle hem de silah endüstri ile olan görüsmelerinin yeni olmadigini aktaran Stoltenberg, “Görüsmelerimiz haftalar önce burada NATO merkezinde de yapildi. Çalismalarimiz devam ediyor. Bütün ülkelerin bakanlari bir araya geldiginde de neler yaptigimizi, neler basardigimizi, nasil ilerleyecegimizi, nasil üretimi artiracagimizi görüsmek açisindan da bütün bakanlarin bir arada olmasinin bir firsat oldugunu düsünüyoruz. Bu ayni zamanda hem mevcut stoklarimizi kullanmanin yani sira daha fazla üretimle birlikte Ukrayna’ya mühimmat destegini sürdürmektir” dedi.



“Silah üretimini devam ettirmemiz gerekiyor”

Caydiricilik için silah üretiminin devam ettirilmesi gerektigini vurgulayan Stoltenberg, “Silah üretimine devam ettirmeliyiz hem caydiriciligimizi hem de Ukrayna’ya destek olmayi sürdürebilmek için uzun vadede yeterli silah ve mühimmat olsun. Bu çalisma yeni baslamis degil. Uzun süredir deva neden ama savas ne kadar uzarsa bu konudaki c-çalismalarimiz daha da önem kazaniyor. Çünkü bu sebeple burada karar verilmesi gerekiyor. NATO savunma planlamasi konusunda bu süreçte önemli adimlarin atilmasi gerekiyor. Hedeflerin netlestirilmesi ve bu konuda gerekli yatirimlarin yapilmasi gerekiyor” dedi.



“Rusya’nin cephede kaybettigini görüyoruz”

Rusya’nin dün Ukrayna’ya düzenledigi füze saldirilarina deginen Stoltenberg, “Bu bir zayiflik göstergesi çünkü gerçekte cephede bir ilerleme saglayamiyor Rusya. Rusya’nin cephede kaybettigini görüyoruz. Rusya’nin sürekli toprak kaybettigini görüyoruz çünkü cephedeki gerekli güce sahip olmadigini görüyoruz Rusya’nin. Ukrayna’nin karsi saldirilarini durduramadigini görüyoruz. Burada ellerinde sadece rastgele füze saldirilari, Ukrayna kentlerine yapilan sivillere, altyapi merkezlerine yapilan saldirilar kaliyor ellerinde. Tabii ki burada Ukrayna’ya gelen hasar büyük ancak bu ayni zamanda alternatifi kalmadigini gösteriyor Putin’in bu konuda. Toprak kaybediyorlar, momentum kaybettiler ve artik bu tarz füze saldirilarindan baska çareleri kalmadi. Dün gördügümüz gibi ve bugün de aslinda isin asli füze saldirilari devam etti” dedi.

Rusya’nin geçmiste de dün ve bugün düzenledigi benzer saldirilar gerçeklestirdigini hatirlatan Stoltenberg, “Bu saldirilarin önceden planlanip planlamadigini söyleyemem ama bu saldirilarin dogasini degistirmiyor. Bunlar kentlere yapilmis, sivillerin öldügü saldirilardir. Sivil altyapinin hedef alindigi saldirilardir. Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu hiçbir sekilde de uluslararasi hukukla bagdasmaz.

NATO’nun nükleer tatbikatlarinin çok önceden planlandigini aktaran Stoltenberg, “Net olmanin siki durmanin zamanidir. NATO’nun tüm ittifaki koruyacagi mesajini net net bir sekilde vermenin zamanidir. Rusya’nin isgalinden önce planlandi. Nükleer caydiriciligimizin tüm ittifak için güven verici ve etkin oldugunu ortaya koymaktadir” dedi.

Kaynak: İHA