Samsun'da 7 Bin 277 Evcil Hayvan Mikroçip Uygulanarak Kayit Altina Alindi

Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, her yastan kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi için 31 Aralik 2022’nin son tarih oldugunu, simdiye kadar ise toplamda 7 bin 277 hayvanin mikroçip takilarak kayit altina alindigini söyledi.

Samsun'da 7 Bin 277 Evcil Hayvan Mikroçip Uygulanarak Kayit Altina Alindi
Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayit Altina Alinmasina Dair Yönetmelik 26 Subat 2018 tarihli ve 30344 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Hayvan hareketlerinin takibini ve hastaliklarinin kontrolünü daha etkin düzeyde saglamayi amaçlayan yönetmelik çerçevesinde sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin dijital yöntemlerle iliklendirilmesi ve kayitlarinin düzenli tutulmasi ile ilgili usul ve esaslari düzenliyor.

“Uygulamanin basladigi tarihten itibaren 7 bin 277 hayvan kayit altina alindi”

Konu hakkinda açiklamalarda bulunan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, yönetmelik geregi evde bakilan kedi, köpek ve gelinciklerine kimlik çikartilarak, dogum, ölüm, kayip ve sahip degisikligiyle ilgili bilgilerin il ve ilçe müdürlüklerine bildirilmesi gerektigini söyledi.

Müdür Saglam, il genelinde simdiye kadar 7 bin 277 hayvanin kayit altina alindigini aktaran Saglam, “Müdürlüklerimize süresi içinde bildirmesi zorunlu hale getirilmistir. Uygulamanin basladigi tarihinden simdiye kadar ilimiz genelinde 2 bin 725 kedi ve 4 bin 552 köpek olmak üzere toplam 7 bin 277 hayvana mikroçip uygulanarak kayit altina alinmistir. Mikroçip uygulamasiyla Ev Hayvani Kayit Sistemi’ne (PETVET) hayvanin adi, pasaport numarasi, türü, irki, cinsiyeti, rengi, dogum tarihi, hayvan sahibinin adi, bulundugu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulasilabilecek kisi bilgileri, hayvana ait asi bilgileri ve hayvana yapilan operasyonlarin bilgileri de kayit altina alinmaktadir. Ayrica sahip degisikligi, kayip ve ölüm bildirimleri de sisteme kaydedilmektedir. 31 Aralik 2022 tarihine kadar kedi ve köpeklerini kimliklendirmeyen ve kayit altina aldirmayanlara kanun geregi idari para cezasi uygulanacaktir” dedi.

Kaynak: İHA