Bu Hastaliga Dikkat! Sosyal Yasami Etkiliyor, Yasam Süresini Kisaltiyor

Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Mustafa Kisa, Artrit hastaligi hakkinda önemli açiklamalarda bulundu.

Bu Hastaliga Dikkat! Sosyal Yasami Etkiliyor, Yasam Süresini Kisaltiyor
Medicana Sivas Hastanesi doktorlarindan Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Mustafa Kisa, artrit; eklemde agri, sislik, kizariklik ve hareket kisitliligi ile seyreden kronik hastalik grubu oldugunu söyledi.

Kisa, 7’den 70’e her yas grubunda görülebilen bir hastalik oldugunu belirterek, “Sebep oldugu belirtiler nedeni ile hasta sagligi yani sira hastalarin sosyal hayatlarini önemli ölçüde etkileyen, yasam süresini dahi kisaltan hastaliklardir. Eklemlerin yani sira kaslar, kemikler ve iç organlar dahil olmak üzere vücudun diger bölümlerini de etkileyebilir. Eklemlerin ne ise yaradiginin maalesef eklem bozuldugunda anliyoruz. Bu nedenle her hastalikta oldugu gibi artritlerde de erken tani oldukça önemlidir. Basit kan tetkikleri ve röntgenle tani konulabilecegi gibi ileri tetkiklere de gereksinim duyulabilmektedir. Saglikli yasam tarzi ve aliskanliklar artrit seyrini olumlu etkiler. Düzenli egzersiz, ideal vücut agrilarinin korunmasi, stres ve sigaradan uzak kalinmasi, düzenli uyku hastalik siddetinin azalmasina yardimcidir” dedi.

“Hastalarin dikkatli ve uyanik olmasi gerekir”

Kisa, tip disi tedaviler konusunda hastalarin dikkatli ve uyanik olmasi gerektigini belirterek, “ Tedavide asil amaç hastanin yasam kalitesini arttirmaktir. Ilaç tedavileri, yasam seklindeki degisikler ve kisiye uygun egzersiz uygulamalari ile kontrol altina alinmaya çalisilir. Doktor hasta iletisiminin kuvvetli olmasi tedavi sürecini olumlu etkileyen faktörlerden biridir. Tip disi tedaviler konusunda hastalarin dikkatli ve uyanik olmasi gerekir. Çünkü bu uygulamalar kalp, karaciger ve böbrek gibi hayati organlar üzerindeki etkileri bilinmemektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA