'Pitbull Karakterli' Erkekler Eslerini Öldürüyor

Karakterolojik siddet uygulayan erkeklerin kendi içlerinde kobralar ve pitbullar olarak farklilik gösterdigini söyleyen Uzm. Klinik Psikolog Dila Soganci Öztopal, “Pitbull erkekleri partnerlerinin hayatlarina kast etme veya öldürme eylemleri bulunmaktadir” dedi.

'Pitbull Karakterli' Erkekler Eslerini Öldürüyor
Siddet türlerine dair bilgi veren Medicana Int. Samsun Hastanesi’nden Uzm. Klinik Psikolog Dila Soganci Öztopal, “Erkegin kadindan üstün oldugu karakterolojik siddet türünde erkek siddeti kadini korkutmak ve kontrol etmek amaciyla kullanir. Kadinin gözünün üzerinde kasinin olmasi bile bir sorun haline gelirken, bagimsiz nedenlerden olusan problemler ve duygusal istismar olan bir iliski içi kronik bir siddet mevcuttur. Erkek yasanan iliski içi siddette, genellikle kadini suçlu bulur. Yasanan siddette agir yaralanmalar ve ölümler gerçeklesebilmektedir. Bu çiftler ile çift terapisi yapilmaz, iliskinin ve erkegin degisebilecegi yönündeki düsünceler tamimiyle hayaldir” diye konustu.

Karakterolojik siddet uygulayan erkeklerin kendi içlerinde kobralar ve pitbullar olarak farklilik gösterdigini söyleyen Öztopal, “Pitbull erkekleri; eslerine bagimlidirlar, terk edilmekten oldukça korkarlar, kiskançlik ve paranoyaklik düzeyinde esleri tarafindan aldatilacaklarini düsünüp sürekli iliskide açik ararlar. Siddeti göstermeden önce sözel olarak agresiflesirler. Öfkelendigi, siddet öncesi anlasilir. Partnerlerinin hayatlarina kast etme veya öldürme eylemleri bulunmaktadir. Kobra erkekleri dedigimiz kategori en tehlikeli olandir. Siddet göstermeden hemen önce saldirganlasir, küfür ve hakaret kullanirlar. Siddetten zevk alirlar. Bu kadar agresifken kalp atislari son derece yavas ve sakindirler. Kobra erkeklerinin bir bölümü halk arasinda psikopat olarak tanimlanir. Siddetten sonra özür davranisinda bulunabilirler fakat empati becerileri yoktur. Partnerleri ile yakinliklari bulunmamaktadir. Partnerleri genel olarak depresyon ve korku duygularini yogun olarak yasamaktadir. Diger bir siddet seklimiz ise evliliklerin genellikle yüzde 30’unda bulunan evlilikleri boyunca birkaç kez yasadiklari durumsal siddettir. Kategorik siddet türünden farkli olan durumsal siddette durum, bir konuda anlasamayan çift tartismanin belli bir noktasinda partnerinin kolunu sikmak, çekmek, elindekini firlatmak gibi davranislar sergiler. Bu davranislarda kisilerden herhangi biri bir yaralanma yasamaz, kadin kendini kontrol altinda veya korkutulmus hissetmez. Burada durum çiftler arasi iletisim ve çatisma becerisi eksikliginden kaynaklanir ve tekrar etmez. Durumsal siddet yasayan her iliski, çift terapisine basvurabilir. Çift terapisinde, terapist kisilerin iletisim ve çatisma becerilerini desteklerken, güçlü iliski evlerindeki takili kaldiklari noktaya ve iliskilerinde mahserin 4 atlisini uyguluyorlar ise panzehirlerini iliskilerine katmayi hedefler” diye konustu.

Kaynak: İHA