Ikinci El Ve Atil Durumda Olan Cep Telefonlari Ekonomiye Kazandirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin yenilenmis cep telefonlarina yaptigi düzenlemeyle ikinci el ve atil durumdaki cep telefonlari ekonomiye kazandirildi.

2020 yilinda Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yenilenmis cep telefonlarina iliskin yapilan düzenleme ile kullanilmis cep telefonu ve tabletlerin bakanlikça yetkilendirilen yenileme merkezleri tarafindan belirlenen standartlara uygun sekilde yenilenmesi ve sertifikaya baglanarak garantili bir sekilde “yenilenmis ürün” olarak satisa sunulmasina imkan saglandi ve 11 adet firma bakanliktan yetki belgesi alarak faaliyet basladi.

Söz konusu uygulamanin hayata geçmesiyle birlikte tüketiciler güvenli ve garantili ikinci el cep telefonu satin almaya baslamis ve bu sistem sayesinde kayit disiligin azalmasina, tüketicilerin elinde bulunan atil cep telefonlarinin ekonomiye kazandirilarak israfin önüne geçilmesine ve ayni zamanda ithalat kalemlerinde düsüs saglanarak dis ticaret dengesine olumlu katki yapmasina imkan saglandi.

Yenilenmis cep telefonlarinda KDV yüzde 1’e düsürüldü

Yenileme merkezlerince yenilenmis cep telefonlarini satin alan tüketicilerimizin mevcutta ödemek zorunda olduklari yüzde 18 KDV orani yüzde 1’e düsürülerek tüketicilerin daha uygun fiyatli ürün satin almalarina olanak saglandi.

Yenilenmis cep telefonlarinin 12 taksitle alinabilmesine imkan saglandi

Tüketicilerin yenilenmis cep telefonlarini satin alabilmelerine iliskin olarak ilave bir tesvik de tüketicilerin finansman imkanlarinin artirilmasi amaci ile yenilenmis cep telefonu alimlarinda taksitlendirme imkanlarinin genisletilmesi ile yapildi. Yapilan düzenleme ile yenilenmis cep telefonlarinda taksit sayisi tüketici lehine olacak sekilde; fiyati 5 bin lira ve altinda olan cep telefonlari için on iki ay, fiyati 5 bin liranin üzerinde olan cep telefonlari için alti ay olarak belirlendi.

Tüketicilerin ihtimal bir magduriyet yasamamalari için yenilenmis ikinci el cep telefonu satin alirken bakanlik tarafindan yetkilendirilmis yenileme merkezleri araciligiyla islem yapmalarinin önemli oldugunun, yetkisiz bir sekilde yenilenmis ürün adi altinda cep telefonu satan firmalarin is ve islemlerinin de bakanlik tarafindan takip edildigini ve mevzuata aykiri davranan firmalara gerekli idari yaptirimlarin uygulanacaginin, hatirlatilmasin da fayda görülmekte.
Kaynak: İHA