DISKI Egil'de Fosil Yakitli Tekne Tasimaciligina Son Veriyor

Diyarbakir Su ve Kanalizasyon Idaresi (DISKI) Genel Müdürlügü, kentin gözbebegi olan “Dicle Baraji Gölü Havzasi Koruma Plani” çerçevesinde alaninda uzman akademisyenleri görevlendirdigi projede çalismalarini sürdürüyor.

DISKI Egil'de Fosil Yakitli Tekne Tasimaciligina Son Veriyor
Proje kapsaminda ilk etapta ilgili kurumlarin katilimiyla baslangiç toplantisini gerçeklestiren DISKI, isin ikinci ve üçüncü asamalari olan havzanin genel özelliklerinin belirlenmesi, su kalitesini etkileyen kirletici faktörlerin belirlenmesi, izleme faaliyetlerinin yürütülmesi, su kalitesinin belirlenmesi ve model çalismalari basliklarinda faaliyetlerine basladi.

Su havzasinda olusabilecek kirliliklerin önüne geçmek amaciyla DISKI Genel Müdürü Firat Tutsi, Egil Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Idris Arslan ile birlikte tekne isletmecileriyle bir araya geldi.

DISKI Genel Müdürü Firat Tutsi, Dicle Baraji’nin, Diyarbakir kent merkezi, Egil ve Ergani ilçeleri olmak üzere yaklasik 1 milyon 200 bin kisiye içme suyu sagladigini belirtti.

1 milyon 200 bin kisinin sagligini korumanin her seyden önemli olduguna vurgu yapan Tutsi, su havzasinin korunmasi için adim atmak zorunda olduklarini söyledi.



“Içme suyu kaynagini korumak herkesin görevi”

Diyarbakir ve ilçelere içme suyu saglayan Dicle Baraji’nin koruma plani çerçevesinde sinirlarinin Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan belirlendigini hatirlatan Tutsi, kentin göz bebegi konumundaki su kaynagini korumanin herkesin görevi oldugunu dile getirdi. Amaçlarinin Egil’de tekne tasimacilarinin ekmegiyle ve emekleriyle oynamak olmadigini aktaran Tutsi, var olan soruna birlikte çözüm üretmek istediklerini kaydetti.



“Tekne tasimaciligi günes veya elektrik enerjisiyle yapilmali”

Tutsi, konusmasini su sekilde sürdürdü:

“Içme suyu barajinda tekne tasimaciliginin yapilmamasi gerekiyor. Sadece Dicle ve Atatürk Barajlarinda tasimacilik yapiliyor. Teknelerin akaryakit atiklari içme suyu kaynagina ciddi zararlar veriyor. Bizler bu konuda kenti düsünmek zorundayiz. Tasimaciligi ya günes ya da elektrik enerjisiyle saglamaliyiz. Bu enerji kaynaklari isletmeler içinde ciddi anlamda tasarruf saglayacak. Alternatif olarak kano veya deniz bisikletleri de düsünülebilir. Isletmecilerimizin bu dönüsüm sürecini en az zararla atlatmalari için kurum olarak elimizden geleni yapacagiz.”

Gezilere ve turlara kesinlikle karsi olmadiklarini vurgulayan Tutsi, en büyük dertlerinin Dicle Baraji’ni korumak ve olusacak kirliligin önüne geçmek oldugunu ifade etti.

Tutsi, “Her geçen gün tekne sayilari, büyüklükleri artmakta ve güzergâhlari da genislemektedir. Bunun kontrol altina alinarak içme suyu barajini korumak zorundayiz. Dicle Baraji üzerinde tekne tasimaciligini günes veya elektrik enerjisi ile çalisanlara müsaade edecegiz. Baraj üzerinde sinirli sayida teknelerin faaliyetlerine izin vereceklerini ve çalisacak tekneleri de ruhsatlandiracagiz” diye konustu.

Egil Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Idris Arslan ise kentteki içme suyunun kalitesi konusunda herhangi bir süphelerinin bulunmadigini belirtti.

Suyun kalitesini korumak ve vatandaslara ulastirmanin en temel görevleri olduguna dikkat çeken Arslan, tekne tasima kapasitelerini düsüreceklerini ve yeni sistemde herkesin kazançli çikacagini ifade etti.

Toplantida baraj gölünde ruhsatsiz sekilde ticari faaliyet yürüten 3 jet ski ve 10 adet 50-60 yolcu tasima kapasitesine sahip teknenin, isletmecilerin de onayi ile 4 Ocak 2022 itibariyle teknelerini yenilebilir enerjiye dönüstürmemesi durumunda faaliyetlerinin durdurulacagi karari alindi.
Kaynak: İHA