'Çöp Degil, Hammadde Ithal Ediyoruz'

Plastik atiklarin ithalatinin serbest birakilmasi hakkinda degerlendirmede bulunan Ege Plastik Sanayicileri Dernegi (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Baskani ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Baskan Yardimcisi Sener Gençer, "Her türlü atigi geri dönüstürebilme kabiliyetine sahip sanayicilerimiz, gerek imalat sanayimize gerekse ülke ekonomisine hammadde üreterek ciddi katma deger ve istihdam sagliyor" dedi.

'Çöp Degil, Hammadde Ithal Ediyoruz'
Resmi Gazete’nin 31 Aralik 2021 tarihinde yayinlanan “Çevrenin Korunmasi Yönünden Kontrol Altinda Tutulan Atiklarin Ithalat Denetimi Tebligi” kapsamindaki plastik atiklarin ithalatinin serbest birakilmasi, geri dönüsüm sektörüne rahat bir nefes aldirdi. Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan EGEPLASDER Yönetim Kurulu Baskani ve PLASFED Baskan Yardimcisi Sener Gençer, yayinlanan teblig ile kaynaginda ayri toplanmis ve mekanik ayirma yoluyla vasfina göre ayristirilmis ambalaj malzemesi atiklarinin ithalatina izin verildigini hatirlatti. Türkiye’de çok güçlü ve teknolojik altyapisi her geçen yil artan bir geri dönüsüm sektörü oldugunu kaydeden Gençer, “Her türlü atigi geri dönüstürebilme kabiliyetine sahip sanayicilerimiz, gerek imalat sanayimize gerekse ülke ekonomisine hammadde üreterek ciddi katma deger ve istihdam sagliyor. Bu insanlari ‘Türkiye’ye çöp ithal ediyorlar, ülkemizi çöplüge çeviriyorlar’ seklinde suçlamak en hafif deyimi ile bilgisizliktir” dedi.

2050 yilinda dünya üzerinde kullanilan plastiklerin yüzde 60’inin geri dönüsüm kaynakli olacagina dikkat çeken Sener Gencer, Türkiye’de basta yerel yönetimler olmak üzere atik yönetiminin tüm paydaslarinin "Ulusal Eylem Plani" etrafinda birlesmeleri gerektigini vurguladi.

“Çöpe attiginiz pet sise, aslinda üzerinizdeki giysinin ipligi”

Dünya üzerinde ülkelerin evsel ve endüstriyel atiklarina “enerji kaynagi” ve “çöp” olarak ayristigini, Türkiye’nin son yillarda atiklarin ayristirilmasinda ilerleme kaydetmesine ragmen hâlâ ikinci kategorideki ülkeler arasinda yer aldigina dikkat çeken Gençer, su degerlendirmeyi yapti: “Resmi Gazete’de yayinlanan teblig ile ithalati serbest birakilan plastik atiklar içinde polietilen tereftalat (PET), polioksimetilen (POM), akrilik polimer, polikarbonat, poliamid ve farkli polimer türlerinden olusan sise formundaki ürünler bulunuyor. Bu ürünler, geri dönüstürüldükten sonra basta tekstil sanayimizde polyester iplik üretiminde olmak üzere pek çok sanayi kolunun hammaddesi oluyor. Akli basinda hiç kimse ithal ettigi çöpün tonuna 250 ilâ 800 Euro arasinda para vermez. Vatandasimiz, geri dönüsüm kutusu yerine çöpe attigi pet sisenin, üzerine giydigi elbiseye ya da aksam üzerine örttügü battaniyeye dönüstügünü bilmiyor. Bu durumun farkinda olsa, eminiz çok daha farkli davranir. Türkiye’de geri dönüsüm sektöründe kullanilan plastik atiklar içinde yurt içinde toplanip kullanilmayan bir gram plastik atik bile bulunmuyor. Yurt içinde kaynaginda dönüstürülen plastik atiklarin orani yüzde 15’i bile bulmuyor. Plastikte 1 birim geri kazanilmis malzeme ile 1 birim orijinal malzemenin elde edilmesi arasinda 8 kat enerji ihtiyaci farki var. Yesil Mutabakat sürecinde ülkeler geri dönüsüm sektörüne çok daha fazla önem vermek zorunda. Vatandaslarimizin, sadece plastik atiklarin degil, her türlü evsel ve endüstriyel atiklarin birer milli servet oldugunun bilincinde olmasi gerekiyor.”
Kaynak: İHA