Ahi Çarsisi'nin En Yasli Kadin Terzisi Çirak Bulamiyor

KIRSEHIR – Kirsehir’in tarihi Ahi Çarsisi’nda 30 yildir terzilik yapan ve çarsidaki 3 kadin terziden biri olan 52 yasindaki Emine Özbek, meslegini ögretecek çirak bulamiyor.

Ahi Çarsisi'nin En Yasli Kadin Terzisi Çirak Bulamiyor
Küçük yaslarda bir hevesle terzi oldugunu anlatan Özbek, “Meslegime baslayali 30 yil oldu. Çirakliktan yetiserek bu seviyeye ulastim. Simdi Ahi Çarsisinin 3 kadin terzisinden bir tanesiyim. Çirak, kalfa, usta ve usta ögretici oldum” dedi.

Mesleginde yaklasik 8 yildir çirak yetistiremedigini belirten Özbek, “Çiraklari ilkokul bittikten sonra alip yetistiriyorduk ama simdi lise ögrencilerini yetistirme gibi bir sansimiz yok. Çünkü onlari bükemiyoruz. Simdiki zaman gençleri zor islere gelmiyor. Genç kizlarin gelecekleri için terzi olmalari onlarin hayatlari için de önemli gelecegin altin meslegi olacak terzilik” diye konustu.



Ahi Çarsisi döneminin AVM’si

Ahi Çarsisi Baskani Ömer Gürler, çarsiya esnafi ilgisi kadar halkin ilgi gösterdigini belirterek, “Geçmis dönemde insanlar, bu günleri düsünerek çarsiyi bu günün alisveris merkezi mantigi ile kurmuslar” dedi.

Çarsi bünyesinde farkli is sektörlerinin oldugunu anlatan Gürler, “Bundan 50 yil önce o zamanin ileri gelen esnaflari tarafindan kurulan bir çarsi Ahi Çarsisi. Çarsi, bu günün düsüncesi ile bir AVM mantigiyla kurulmus. Çarsi bünyesinde 180 bagimsiz bölüm var. 110 esnaf var. Çarsi içerisinde; ayakkabicilik, konfeksiyonculuk, iç giyim magazalari, perde, silah tamiri, berber, kadin-erkek terzileri, pikocu, muhasebeci, arzuhalci gibi birçok alanda esnaf var. Sehre gelen birisinin bu alandan ihtiyacini görerek çikmasi mümkün” ifadelerini kullandi.

Ahiligin baskenti Kirsehir’de, asirlardir esnaf tarafindan kullanilan ve yeni is merkezlerinin faaliyete geçmesiyle de önemini yitirmeyen Ahi Çarsisi Ahi Evran Külliyesi alaninda yer aliyor. Kirsehir’de cumhuriyet tarihinde yapilan çok katli ilk modern alisveris merkezinin özünü korumasi ve sehirde bulunan insanlarin alisveris noktasinda da ilk tercihi arasinda yer almasi çarsiyi daha da önemli hale getiriyor.
Kaynak: İHA