17 Bin 831 Kisi Yargi Mercii Önünde Hazir Bulunma Taahhüdüyle Serbest Kaldi

17 bin 831 kisi, belirlenen tarihte yargi mercii önünde hazir bulunmayi taahhüt ederek serbest kaldi.

Adalet Bakanliginca, Yargi Reformu Stratejisi ve Insan Haklari Eylem Plani (IHEP) kapsaminda “vatandasa güven esastir” anlayisiyla yapilan yasal düzenlemeyle kisi hak ve özgürlüklerini genisleten önemli bir adim atilmisti. Ifade almak amaciyla düzenlenen yakalama emri dogrultusunda mesai saatleri disinda yakalananlardan 17 bin 831 kisi, belirlenen tarihte yargi mercii önünde hazir bulunmayi taahhüt ederek serbest kaldi. Resmi Gazetede 14 Temmuz 2021’de yayimlanarak yürürlüge giren 4’üncü Yargi Paketi kapsaminda özgürlük ve güvenlik hakkini etkileyen yargisal uygulamalar gözden geçirilerek IHEP’te de konuya iliskin somut hedefler konulmustu.

Vatandasa güven esastir

IHEP’te yer alan “Uygulamadan Kaynakli Aksakliklar Nedeniyle Kisi Özgürlügünün Kisitlanmasinin Önlenmesi” hedefi kapsaminda yapilan degisikliklerden biri de yakalama veya zorla getirme kararlarinin mesai saatleri disinda infaz edilmesinden kaynaklanan magduriyetlerin ortadan kaldirilmasi oldu. Yapilan düzenleme ile sadece ifadesi alinmak üzere verilen bir yakalama karari kapsaminda mesai saatleri disinda yakalanan kisiye, makul bir sürede adli makamlara basvurmayi taahhüt etmesi sartiyla Cumhuriyet savcisinin emri dogrultusunda serbest birakilmasi imkani getirildi.

Vatandaslarin itibar, onur ve haysiyetini koruma gayesiyle ve “vatandasa güven esastir” ilkesi geregince yapilan düzenleme ile sirf ifade almak üzere gece yarisi gözaltina alma, otelden, havaalanindan yakalama gibi islemlere son verildi.

Ceza adaleti sisteminde kisi özgürlügü ve güvenligi temelinde hayata geçirilen bu reformla yürürlüge girdigi 14 Temmuz 2021’den bu yana 17 bin 831 vatandas taahhüt vererek serbest birakildi.

Taahhüdünü yerine getirmeyenlere para cezasi

Yürürlüge giren düzenleme uyarinca gece yakalanan kisilerin durumu emniyet ya da jandarma görevlilerince sistem üzerinden kontrol ediliyor. Ifadesi alinmak üzere mesai saatleri disinda yakalanan ve belirtilen tarihte yargi mercii önünde hazir bulunacagina dair taahhütte bulunan kisinin durumu saat kaç olursa olsun Cumhuriyet savcisina bildiriliyor. Ilgili kisiler, Cumhuriyet savcisinin emir vermesi üzerine serbest birakilirken, bu karar bilisim sistemine de isleniyor. Bu hüküm her yakalama emri için ancak bir kez uygulanabiliyor. Taahhüdünü yerine getirmeyen kisiye, yakalama emrinin düzenlendigi Cumhuriyet savcisinca bin lira idari para cezasi verilebiliyor.
Kaynak: İHA