Heterodoks Nedir? Heterodoks Politika Ne Demek?

Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarının ardından "Heterodoks Nedir? Heterodoks Politika Ne Demek?" soruları araştırılmaya başladı. Heterodoks terimi, gündemin en çok konuşulan konularından biri haline geldi.

Heterodoks Nedir? Heterodoks Politika Ne Demek?
Heterodoks kelimesi, Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati'nin son dakika açıklamalarının ardından merak konusu oldu. Özellikle 'Heterodoks Nedir? Heterodoks Politika Ne Demek?' soruları araştırılmaya başladı. Heterodoks, Yunanca heteros (farklı) ve farklı inançlar anlamına gelen doxa kelimelerinden türetilmiş bir kelimedir. İşte heterodoks kelimesinin anlamı...

Heterodoks Nedir?

Heterodoks, Yunanca heteros (farklı) ve farklı inançlar anlamına gelen doxa kelimelerinden türetilmiş bir kelimedir. İktisat alanındaki geleneksel görüş ve yöntemlerin dışındaki uygulamaları adlandırmak için kullanılır. Harcama politikaları, kamu harcamaları yoluyla talep yaratmak veya azaltmak için kullanılmaktadır. Enflasyonu azaltmak için bütçe açıklarını artırmanın yanı sıra dış ticarette gelir politikalarına ve fiyat davranışlarına yön veren sapkın ekonomi politikaları, Brezilya ve Arjantin gibi Güney Amerika ülkeleri için geçerli bir model olarak görülmektedir.

Heterodoks Politika Ne Demek?

'Heterodoks' kelimesi, 'farklı' anlamına gelen Yunanca heteros kelimesinden gelir ve doxa, 'doktrin, düşünce' anlamına gelir. Ana akımdan sapmış kimse anlamına gelir. Bu kavram dini topluluklardaki azınlıklar, İncil'in gösterdiği yolu en iyi takip edenler ve dinin kurucuları tarafından kullanılmıştır. Ancak, sapkın kabul edilen grup, kendilerini sapkın değil, ortodoks (doğru) olarak kabul eder.

Bu terim aynı zamanda ana akıma ait olmayan, merkezi dili konuşmayan, belli bir ideolojik alanda farklılıklara açık bir düşünce ve davranış biçimi olarak da tanımlanabilir. Ortodoks olmayan ekonomi, genellikle neoklasik ekonomiyle çelişen veya onu aşan, geleneksel ekonomi olarak bilinen muhbirler tarafından temsil edilen, ana akım ekonominin dışında kabul edilen ekonomik düşünce okullarını ifade eder. Bu, neoklasik veya diğer ortodoks ekonomiyi içerebilecek çeşitli ekonomik okulları ve metodolojileri dikkate almak anlamına gelir. Sapkın ekonomi, kurumsal ekonomi, post-Keynesçilik, sosyalizm, Marksizm, feminizm, Gürcü, Avusturya, ekolojik ve sosyal ekonomi vb. gibi çeşitli bağımsız alışılmışın dışında ekonomik yöntemlere veya okullara atıfta bulunur.