Korona Virüs Tiroit Iltihabina Yol Açabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Tutal, son dönemde agrili tiroit iltihabinin (subakut tiroidit) Kovid-19 dolayisiyla da ortaya çikan bir hastalik olmaya basladigini belirterek, "Grip virüsü ve diger virüslerin yani sira bu dönem çok sik karsilastigimiz korona virüs enfeksiyonu bu hastaliga neden olabilmektedir. Hatta Kovid-19’u belirtisiz geçirdikten sonra bile hastalarda ‘subakut tiroidit’ gelisebiliyor” dedi.

Korona Virüs Tiroit Iltihabina Yol Açabilir


Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Tutal, tiroit bezi hastaliklari ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu .Subakut tiroiditin, agrili tiroit bezi hastaliklarinin en sik nedeni oldugunu belirten Uzm. Dr. Esra Tutal, “Genellikle viral bir üst solunum yolu enfeksiyonundan birkaç hafta sonra baslar. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalarda boynun ön bölgesinde tiroit bezinin oldugu bölgede kulaga vuran, yutkunmakla artan bir agri vardir. Agri çeneye, dislere, kulaklara kadar yayilabilir. Dokunmakla boyun ön kisminda siddetli agri ve hassasiyet vardir. Agri sagdan sola, soldan saga ya da ayni tarafta farkli noktalara yer degistirebilir. Agrinin yani sira yorgunluk, eklem agrisi, kas agrisi, hafif ates gibi grip benzeri belirtiler de olur. Hastalarda genelde bademcik iltihabi ya da faranjit gibi bir hastalik olabilecegi düsünülerek gereksiz antibiyotik kullanimi olabilmektedir” diye konustu.



Son dönemde agrili tiroit iltihabinin Kovid-19 dolayisiyla da ortaya çikan bir hastalik olmaya basladigini ifade eden Uzm. Dr. Esra Tutal, “Grip virüsü ve diger virüslerin yani sira bu dönem çok sik karsilastigimiz korona virüs enfeksiyonu bu hastaliga neden olabilmektedir. Hatta Kovid-19’u belirtisiz geçirdikten sonra bile hastalarda subakut tiroidit (agrili tiroit iltihabi) gelisebiliyor” seklinde konustu.



“Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari uzmanina basvurulmali”

Çeneye vuran ve disleri sizlatan bir agri varsa dikkat edilmesi gerektigini ifaden eden Dr. Tutal, “ Kisilerde boyun ön bölgede tiroit bezi kisminda yasanan ve yutkunmayla artan bir agri oldugunda; özellikle çeneye vuran, disleri sizlatan agri varsa mutlaka bir Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari uzmanina basvurulmali, yanlis tedavinin önüne geçilmelidir. Teshis hastanin belirtileri, muayene bulgulari, tiroit ultrasonu ve laboratuvar bulgulari ile konulur. Iyilesme sürecini uzatip, kisinin günlük yasam kalitesini belirgin azaltir. Is gücü kaybina yol açar. Ayrica yeterli süre tedavi edilmeyen hastalarda bir süre sonra tekrarlayabilir. Uzun dönemde tiroit bezinde kalici harabiyete yol açabilir. Hastaligin siddetine göre anti-enflamatuar ilaçlar veya kortizon türevi ilaçlar kullanilir. Antibiyotik tedavisinin bu hastalikta yeri yoktur” açiklamasinda bulundu.

Genetik olarak yatkin kisilerde gelisiyor

Kovid-19’un tiroit bezlerinde olusturdugu hasara deginen Uzm. Dr. Tutal, “Kovid-19 enfeksiyonu, otoimmun tiroidit (Hasimoto hastaligi) hastaligini tetikleyebilir, ayrica enfeksiyon bittikten bir süre sonra subakut tiroidite (agrili tiroit iltihabi) yol açabilir. Bu hastalik genetik olarak yatkin kisilerde olusmaktadir. Bu hastalik özelinde dikkat edilebilecek özel bir tedbir yok. Genel anlamda viral hastaliklardan korunma tedbirleri (el hijyeni, maske, sosyal mesafe vs.) önerilir. Hem mevsimsel gribin sik görüldügü hem de koronavirüs pandemisinin devam ettigi bu günlerde belirtileri olan hastalarda subakut tirodit ihtimali akilda tutulmalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA