O Giresun'un Son Bakir Ibrik Ustasi

Giresun’un Bulancak ilçesinde yasayan Muzaffer Yilmaz, mesleginin son temsilcisi olarak bakir ibrik ustaligini 52 yildir devam ettiriyor.

O Giresun'un Son Bakir Ibrik Ustasi
Son yillarda yasanan teknolojik gelismeler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karsi karsiya kalan geleneksel el sanatlari arasinda yer alan ibrik isçiliginin Giresun’daki son ustasi ayakta kalmaya çalisiyor.

Giresun’un Bulancak ilçesinde 16 yasinda ibrik isçiligine basladigini ve 52 yildir da sürdürdügünü söyleyen Muzaffer Yilmaz, "Giresun’da bu meslegi sürdüren bir ben kaldim. Kolay meslek degil ama vatandaslarimiza hizmet için ugrasiyoruz. Bu meslek tamamen el isi fabrikasyon hiç bir sey yok, Giresun’da bakir fabrikasi vardi. Giresun’un bir numaralarindandi ama hepsi bitti. Ham bakir ve malzemelerini Kahramanmaras’dan baska yapan yok. Bu sanat sanirim bizden sonra kalmayacaktir” dedi.



Eskisi gibi çirak da yetismiyor, is de gelmiyor

Çirak yetistirememekten yakinan bakir ibrik ustasi Yilmaz, “Çirak bulamayinca ustada yetistiremiyorsun. Ben 75 yasindayim en fazla 2 sene daha yaparim ondan sonra ibrik isçiligi biter. Yeni nesil bu isle ilgilenmiyor nedeni ise genç yasta okula baslayip geç yasta bitirmis olmalari. 22 yasindaki bir genç bu isi ögrenemez. Tamamen el isi fabrikasyon bir tarafi yok. Gücümüzün yettigi yere kadar devam ettirmeye çalisacagiz. Malzemelerde çok pahalandi. Ibrik 350 liradan asagi alinmiyor, vatandaslar da bunu ne kadar alim gücüne sahip bunu da düsünmek lazim. Bundan 2 sene önce haftada 20 ibrik yapardim, suan da hafta da 10 Ibrik anca yapiyorum" dedi.

Kaynak: İHA