Baskan Demirtas Açiklamasi 'Belediyemizin Güncel Borcu 230 Milyon TL'

Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, 260 milyon TL borç ile devraldiklari belediyenin anlik borcunun 230 milyon TL’ye düstügünü, mali açidan kafalarini kaldiracak hale geldiklerini söyledi.

Baskan Demirtas Açiklamasi 'Belediyemizin Güncel Borcu 230 Milyon TL'
11 gündem maddesinin görüsüldügü Ilkadim Belediye Meclisi Ocak Ayi Ilk Toplantisi, Baskan Necattin Demirtas baskanliginda belediyenin meclis toplanti salonunda yapildi. Denetim Komisyonu seçimi ile baslayan mecliste diger maddeler, daha kapsamli görüsülmek için ilgili komisyonlara havale edildi. Meclisin sonunda Baskan Necattin Demirtas, Ihlas Haber Ajansi’na özel açiklamalarda bulundu.

“Su anki güncel borç 230 milyon TL”

Belediyenin mali tablosu hakkinda bilgi veren Baskan Necattin Demirtas, “Göreve geldikten sonra bütün cephelerde hem kendi yandaslarimizla hem de karsi cephede bugüne kadar savas verdik. Almadan vermek Allah’a mahsus. Su anda ödemelerimizi belli bir plana koyarak, dogru bir sekilde ilerliyoruz. 2014’de yerel seçimi kaybettigimde belediyenin 95 milyon TL borcu vardi. Bunun 15 milyon TL’si piyasa borcu, geri kalani da kamu alacagi dedigimiz vergi ve sigorta borcundan kaynaklaniyordu. Seçimi kazanan rakibimiz o dönemde bu rakamlar için ‘belediye batti’ demisti. 95 milyon TL’lik borç çok büyük bir borç olarak dile getirilmisti. Ben de, ‘Belediye borcunu 2019’da ayni rakamlarda tutabilirsen seni alnindan öpecegim’ demistim. Bize 2019’da göreve geldigimizde 95 milyon TL borç ile devrettigimiz belediyeyi, 260 milyon TL borç ile bize tekrar devretti. Su anda 3. yilimizi tamamladik. Bilançolarimizda 230 milyon TL. Kamuoyuna sizin araciliginizla sunu duyurmak istiyorum. Biz de dahil olmak üzere belediyelerin yüzde 95’i vergi-sigorta ödemiyor. Sadece vergiden kaynaklanan yük, örnegin personelimizin brüt gideri 11 milyon TL civarinda. Bunun vergi kismi neredeyse yüzde 50’ye tekabül ediyor. Aylik ortalama 6 milyona yakin vergi yükü var. 3 sene 36 ay, 5 milyon TL olarak kabul ederseniz 180 milyon TL ek geliyor. Buna ragmen 230 milyon TL borcumuz var. Bu yaptigimiz inanilmaz bir sey oluyor. Bunlari yaparken, borcun da artmamasini sagladik” dedi.



“Zor günleri geride biraktik, mali açidan kafamizi kaldiracak hale geldik”

Mali açidan iyi bir noktaya ulastiklarina deginen Necattin Demirtas, “Gelinen mali noktada tüm arkadaslarimizin emegi var. Disiplinli ve kontrollü çalisiyoruz. Bu dönemde bir sürü de olumsuzluk yasandi. Pandemi, kaynak akisi zorluguna ragmen mali açidan kafamizi kaldiracak hale geldik. Bundan sonra daha güzel hizmetlere imza atacagiz. Zor günleri geride biraktik. Göreve geldigimiz ilk zamanlar isçilerin maaslarinin geç ödenmemesi ya da ödenmemesi gibi sikintilar yasandi. Asgari ücretle çalisan bir isçinin ay sonunda maasini alip, alamayacagini düsünerek nasil hizmet üretecegini dikkate aldigimizda, moral ve motivasyonun bozulacagini herkes bilir. Su anda bu problemleri halletmis bulunuyoruz. Hatta her ayin 15’inde isçilere fazla mesailerini de ödüyoruz. Göreve geldigimizden bu yana yaklasik 150 milyon TL’den fazla borç ödedik. 260 milyon TL borcu, 230 milyona düsürdük. 80 milyon TL’de ek yük gelmisti. Her ay ödedigimiz ödemeler var. Iller Bankasi’ndan daha bize gelmeden kaynaginda kesilen paralar var. Bu sekilde 150 milyon TL’den fazla borç ödemis oluyoruz” diye konustu.



“Unkapani Kültür Merkezi, poliklinik degil ögrenci yurdu olacak”

Insaati yarim kalan Unkapani Kültür Merkezi’nin Saglik Bakanligi ile poliklinik olmasi konusunda anlasmaya varilamadigini ifade eden Baskan Demirtas, “Unkapani Kültür Merkezi için de ihale yapacagiz. Hazirliklar bitti. Saglik Bakani Dr. Fahrettin Koca ile oranin ek poliklinik binasi olmasi için görüsmüstük ama olumlu bir netice alamadik. Su anda ise o binanin disini toplayacagiz, içerisini de yurt tarzinda yapmayi planliyoruz. Binayi tamamladigimizda da Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) kiralamayi düsünüyoruz. Bu yurt, üniversite ögrencilerinin barinmasi amaciyla kullanilacak” seklinde konustu.



“2022 yilinda toplumumuza güzel müjdeler ve hizmetler verecegiz”

Yeni yildan beklentileri ve yapilacak hizmetlerden de bahseden Demirtas, sunlari söyledi:

“2022 yili ile birlikte son 2 yilimizi sosyal sorumluluk projeleri ile ayaga kalkip, toplumumuza güzel müjdeler verecegiz. Su anda projeleri hazirlanan ve tamamlanan refakatçi evi var. Yaslilar için ‘Büyükler Kresi’ diyoruz, ‘Ata Ocagi’ adini da verdik. 75 yas üstü vatandaslarimizi doktor ve hemsire nezaretinde tarihi turistik yerleri gezdirmek, kendi aralarinda sosyallestirmeyi amaçliyoruz. Dövizin asiri artmasindan dolayi ihaleye teklif veren olmamisti. Simdi akabinde Sefkat Evi’ni de devreye geçirecegiz. Sefkat Evi de kimsesizlerin barinabilecegi, yiyip, içebilecegi bir tesis olacak. Yeri ve projesi hazir, devreye sokacagiz. Kadinlara yönelik siginma evi çalismamiz da var. Oranin da yeri belli ama yer belirtmeyecegiz. Bunlarin disinda Derebahçe’de 1 dügün salonu, Kalkanci’da da 1 kültür tesisi ve dügün salonu insaati da bitmek üzere.”
Kaynak: İHA