Italya'da Cumhurbaskanligi Seçimlerindeki Çikmaz Devam Ediyor

Italya’da devam eden cumhurbaskanligi seçimlerinde 7’nci turda da adaylardan hiçbiri seçilmek için gereken oy sayisina ulasamazken, koalisyon hükümetini olusturan 6 parti mevcut Cumhurbaskani Sergio Mattarella’nin ikinci dönemde de görev almasini istedi.

Italya'da Cumhurbaskanligi Seçimlerindeki Çikmaz Devam Ediyor


Italya’da 24 Ocak’ta baslayan cumhurbaskanligi seçimleri devam ederken, bugün yapilan 7’nci tur oylamada da sonuç çikmadi. Bu turda da en çok oyu mevcut Cumhurbaskani Sergio Mattarella’nin almasi ve baska bir aday üzerinde uzlasma saglanamamasi nedeniyle koalisyon hükümetini olusturan 6 parti, Mattarella’nin ikinci dönemde de görev almasini istedi. Matarella, geçtigimiz Çarsamba günü 125, bugün yapilan oylamada ise 387 oy aldi.

Italya basininda yer alan haberlerde, asiri sagci Lig Partisi’nin lideri Matteo Salvini, Mattarella’dan ülkenin iyiligi için "bir fedakarlik yapmasini" istedigi belirtilirken, Basbakan Mario Draghi’nin ise Mattarella’yi aradigi ve göreve devam etmesini istedigi aktarildi. Mattarella, ikinci döneme sicak bakmazken, siyasi istikrarin sürmesi için görevi kabul etmesi bekleniyor. Uzmanlar, Mattarella’nin ikinci bir dönemi kabul etmesinin ardindan siyasi durum izin verdiginde görevinden istifa edecegini öne sürdü.

Daha önceki cumhurbaskanlari arasinda sadece 11. Cumhurbaskani Giorgio Napolitano iki dönem görev yapmisti. 2013 yilinda 7 yillik görev süresini dolduran Napolitano, ülkede yasanan politik ve ekonomik kriz kosullarinda tüm siyasi odaklarin konsensüsü üzerine görevi kabul etmis ve ikinci kez cumhurbaskani seçilmisti. Napolitano, iki yil sonra yeni bir hükümet kurulmasinin ardindan görevinden istifa etmisti.

Dördüncü turun ardindan seçilme sarti 3’te 2 çogunluktan salt çogunluga çekilmisti

Italya’nin 13. cumhurbaskaninin seçilmesi için adaylardan birinin bin 9 seçici delegenin en az 505’inin oyunu almasi gerekiyor. Cumhurbaskani Mattarella’nin görev süresinin 3 Subat’ta sona erecek olmasi nedeniyle 24 Ocak’ta baslayan seçimlerin ilk 3 turunda sonuç çikmamasi üzerine seçilme sarti 4’üncü turdan itibaren 3’te 2 çogunluktan salt çogunluga çekilmisti.

Öte yandan Italya’da 1971’de yapilan en uzun süren cumhurbaskanligi seçiminde Giovanni Leone, 23 turun ardindan seçimi kazanmisti.
Kaynak: İHA