Dogumunun 75. Yilinda Doktor Sadik Ahmet Bursa'da Açilisi Gerçeklestirilen Anit Ve Sergiyle Anildi

Bati Trakya Türkleri Bursa Dernegi tarafindan düzenlenen organizasyonda, Doktor Sadik Ahmet dogumunun 75. yilinda dualarla anilirken, 29 Ocak Milli Mücadele Günü kapsaminda Doktor Sadik Ahmet aniti ve Dr. Sadik Ahmet’in hayatindan kesitler aktaran fotograflarin sergisi Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in katilimiyla açildi. Açilisa ayrica, Doktor Sadik Ahmet’in esi Isik Ahmet, kizi Doktor Funda Ahmet ve Gümülcine’den gelen kiz kardesi Fatma Ahmet’te katildi. Açilista Doktor Sadik Ahmet’in hayatini anlatan bir kitabin da çikacagi müjdesi verildi.

Dogumunun 75. Yilinda Doktor Sadik Ahmet Bursa'da Açilisi Gerçeklestirilen Anit Ve Sergiyle Anildi


Bati Trakya Türklerinin hak arama mücadelesinin simge ismi Dr. Sadik Ahmet, dogumunun 75. yilinda Bursa Bati Trakya Dernekleri Subesi ve Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan Mimar Sinan Parki’nda düzenlenen etkinlikte dualarla anildi. Etkinlik kapsaminda, Dr. Sadik Ahmet’in anit heykeli ve 29 Ocak 1988 senesinde yasadiklari zorluklari anlatan fotograf sergisi açilisi gerçeklestirildi.

Açilista Dr. Sadik Ahmet’in esi Isik Ahmet, kiz kardesi Fatma Isik, kizi Dr. Funda Ahmet ve torununun yani sira Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar ve AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kiliç yer aldi. Törende Dr. Sadik Ahmet dualarla anilirken Bati Trakya Bursa Dernegi Baskani Dr. Ali Eminlatif, Yunanistan’in hala çikardigi milyonluk vergiler ve kiskirtmalar sonucu ekonomik açidan zor günler yasayan Bati Trakya Türkleri ve Müslüman azinliklarinin Avrupa ülkelerine göç ederek burada zor sartlar altinda yasadiklarini dile getirdi. Sözlerine devam eden Eminlatif, ’’Yunanistan’da vakiflardan Bati Trakyali Türk ve Müslüman azinligi ne yazik ki yararlanamiyor. Her yil bize 2 milyon Euro vergi çikariyorlar. Ama Istanbul’daki Rum vakiflarindan hiç bir vergi alinmiyor. Bati Trakya’da ekonomiyi maalesef çökeltmek üzere kurulmus bir sistem var. Ekonomi kötü gidince insanlarimiz maalesef Avrupa’nin çesitli ülkelerine göç ediyorlar. Orada zor islerde çalisiyorlar. Bu durumda bizim hiç hosumuza gitmiyor. Bu toplum bir gün geri gelecek insallah. Istanbul’da Rumlar, patrik ve metropolitlerini kendileri seçiyorlar. Bati Trakya’ya gelince müftümüzü seçmemize müsaade etmiyorlar. Seçilmis müftüyü tanimiyorlar. Yunanistan kendi adamini Türklere müftü olarak tayin ediyor. Camiamiz ise seçilmis müftünün arkasinda duruyor. Ekonomi ve etnik kimlik gibi sorunlarimiz halen devam etmektedir. Bati Trakya’daki egitim politikasi maalesef egitimsizlik üzerinedir. Ne mutlu Bati Trakya Türküyüm ve Müslüman azinligiyim diyebilene. Allah Bati Trakya’daki, anavatanindaki, Avrupa’daki, Türk ve Müslüman azinligimizin birlik ve beraberligini daim eylesin’’ dedi.



29 Ocak Milli Mücadele Günü’nden olusan fotograf sergisini gezen ve göz yaslarina hakim olamayan Dr. Sadik Ahmet’in esi Isik Ahmet, esinin hayatini konu alan bir kitabin yakin zamanda çikacaginin müjdesini verdi. Sözlerine kürsüde devam eden Isik Ahmet, ’’Öncelikle bu eserin kazandirilmasinda çok büyük katkilari bulunan herkese çok tesekkür ediyorum. Ben bu soyadi tasidigim için, ailem ve çocuklarim adina Sadik Ahmet’in esi olmanin gururunu yasiyorum. Onu kaybettigim gün çok büyük bir aci yasadim. Hala bu aci devam ediyor. Hala onu çok özlüyoruz. Sadik Ahmet hep bana bu dava çocuklarimizin gelecegi için, benim girecegim dört duvar benim için bir saraydir diyordu. Hiç zorluk çekmedi orada. Çünkü inandigi bir dava vardi. Bu davayi bir gün kazanacagimiza inanan bir liderdi" diyerek sözlerine son verdi.

Açilis sonrasi Ahmet ailesi ve Bursa protokolü Dr. Sadik Ahmet Aniti önünde hatira fotografi çekildi.
Kaynak: İHA