Barinaklar Yasakli Irklar Ile Doldu

Samsun Büyüksehir Belediyesi Güçten Düsmüs Sahipsiz Hayvan Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 43 olan ’yasakli irk’ köpek sayisi kisa zamanda 160’a yükseldi. Belediye yeni bireysel kulübeler imal ederek, köpeklerin güvenli bir sekilde barinmasini sagladi.

Barinaklar Yasakli Irklar Ile Doldu
Pes pese yasanan pitbull saldirilari tehlike arz eden köpek irklarinin gündemden düsmemesine neden oluyor. Yeni yasal düzenleme ile ilgili son gün olan 14 Ocak’ta sona erdi. Samsun Büyüksehir Belediyesi Güçten Düsmüs Sahipsiz Hayvan Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kediler ve köpekler kisirlastiriliyor, bakima muhtaç olan hayvanlar da barinakta korunakli bir sekilde yasamlarini sürdürüyor.

Merkezde 163’ü yasakli irk 1517 köpek, 450 de kedi olmak üzere toplam 1967 hayvan bulunuyor. Barinakta geçen ay 43 olan yasakli irk köpek sayisinin 1 ayda 160’a çikmasinin ardindan yeni önlemler alinmaya baslandi. Ilk olarak yalniz yasayan tehlikeli irklar için 30 adet yeni kulübe imal edildi. Yakin dönemde de 88 gözlü yari açik yeni bir alan yasakli irklarin hizmetine sunulacak.

“14 Ocak’tan önce 43 olan tehlikeli köpek sayisi 160’a çikti”

Tehlikeli irk köpeklerin sayisinin son günlerde oldukça arttigini ifade eden Veteriner Hekim Emre Pinar, “Yasakli irklarla ilgili yasa degisikligi oldu. 14 Ocak’tan önce barinagimizda 43 yasakli irk mevcuttu. Son düzenlemenin ardindan barinakta bulunan yasakli irk köpek sayisi 160’a yaklasti. Biz de yasakli irklari daha güzel sartlarda bakmak için yeni girisimlerde bulunuyoruz. Bunun için ilk etapta yeni kulübe talebinde bulunduk. Samsun Büyüksehir Belediyesi bize ilk etapta 30 adet köpek kulübesi imal edip, gönderdi. Köpeklerin barinakta daha rahat bir yasam sürmesi için tüm imkanlarimizi seferber ediyoruz. Daha çok yasakli irklari barindirmak için planimiz da var. Sadece yasakli irklarin barinacagi yeni alanimizin ihale süreci tamamlanmak üzere. 88 gözlü yari açik sistemli alanda bu yasakli irklari çok daha güzel ortamda misafir edecegiz. En kisa zamanda yeni alani hizmete sunacagiz” dedi.



“Tehlikeli irklar çok agresif ve birbirlerine zarar verebiliyorlar”

Tehlikeli irklarin kalabalik kafeslerde degil, tek baslarina bakilmasi gerektiginin altini çizen Emre Pinar, “Yasa ile birlikte 6 köpek irki ‘tehlikeli’ olarak belirlendi. Amerikan pitbull terrier, dogo Argentino, fila Brasilerio, Japanese tosa, American staffordshire terrier ve American bully irklari tehlike arz eden irk olarak belirlendi. Bu köpeklerin sahiplendirilmesi, satilmasi, çogaltilmasi, hediye edilmesi ve yurt disindan getirilmesi kanunen yasaklandi. Su anda merkezimizde yaklasik 160 yasakli irk var. Bu hayvanlar bazen çok agresif olabiliyorlar. Saldirgan bir yapiya sahip olduklari için hirçinlasabiliyorlar. Insanlarin yani sira birbirlerine de çok saldirdiklari için bu hayvanlari bireysel kafes ya da kulübelerde bakiyoruz. Sosyal bir alan olusturup, birden fazla tehlikeli irk köpegi ayni kafes içine koyamiyoruz. Eger ayni yere koyarsak birbirleriyle bogusuyorlar. Su anda yasak irklar bireysel kafes ve kulübelerde yasamlarini sürdürüyor. Yeni alanimiz yapildiktan sonra yasakli irklari çok daha güzel alanlarda misafir etmeye devam edecegiz. Hayvanlarin daha iyi kosullarda yasamasi için sürekli olarak kendimizi güncelliyoruz” diye konustu.



“Köpekle karsi karsiya gelirseniz kendinizi güvenli alana alin”

Köpeklerle karsi karsiya gelinmesi durumunda yapilmasi gerekenlerden de bahseden Pinar, sunlari söyledi:

“Herhangi bir vatandas, kendisine köpegin saldiracagini hissediyorsa güvenli bir alana kendisini konumlandirip, ilgili birimleri aramasi gerekiyor. Hayvanin üzerinize neden geldigini belli basli seylere bakarak anlayabilirsiniz. Bizler artik hayvanlarin bakisi, kuyruk sallamasi ve havlamasindan hangi eylemi yapacagini az çok anlayabiliyoruz. Size dogru gelen her hayvan saldiracak diye bir durum söz konusu degil. Gelen hayvanin davranislarinin süzülmesi gerekir. Kendinizi güvenli konuma aldiktan sonra hayvani bir tartin, sevmeye çalisin. Köpekle karsi karsiya geldiginizde ani hareketlerden kaçinin. Köpekle konusurken ses tonu da çok önemli. Köpege, bir çocukla konusur gibi seslenmeniz gerekir. ‘Gel oglum-kizim’ dediginizde onlardaki tepkiyi az çok anlayabilirsiniz. Bunu her hayvanda yapamazsiniz. O yüzden burada ince bir çizgi var. Köpekle karsi karsiya kaldiginizda yapacaginiz en önemli sey kendinizi güvene alip, ilgili birimlere haber vermektir.”
Kaynak: İHA