Kahramankazan Belediyesi'nden Çiftçilere Yüzde 75 Hibeyle Yaglik Ayçiçegi Tohumu Destegi

Ankara Kahramankazan Belediyesi tarafindan, ilçe çiftçilerine yüzde 75 hibe oraniyla yaglik ayçiçegi tohumu destegi saglanacak.

Kahramankazan Belediyesi'nden Çiftçilere Yüzde 75 Hibeyle Yaglik Ayçiçegi Tohumu Destegi
Kahramankazan Belediye Baskani Serhat Oguz, tarim ürünlerinin zenginlestirilmesi ve ürün çesitliliginin artirilmasina yönelik çiftçilere yaptigi desteklemelere bir yenisini daha eklediklerini belirtti.

Oguz, çiftçi ve üreticilere yüzde 75 hibe oraniyla yaglik ayçiçegi tohumu destegi vereceklerini ifade ederek, Kahramankazan’in yaglik ayçiçegi üretiminde Türkiye’de önemli merkezlerden biri haline gelmesini hedeflediklerini söyledi.



Kahramankazan Belediye Baskani Serhat Oguz, tarim ve hayvancilik alaninda yogun bir potansiyele sahip olan ilçedeki çiftçi ve üreticilere yönelik yaptigi desteklemeleri sürdürdüklerini ifade etti.

Baskan Oguz bu desteklemeler kapsaminda, ilçedeki çiftçi ve üreticilerle bir araya geldi.

Kahramankazan Belediyesi Çok Amaçli Salonu’nda gerçeklestirilen toplantiya Baskan Oguz’un yani sira Kahramankazan Ziraat Odasi Baskani Ahmet Öztürk, Kahramankazan Ilçe Tarim Müdürü Suat Yilmaz, Trakya Birlik Polatli Yagli Tohumlar Kooperatifi Müdürü Oguz Akin ile çok sayida çiftçi ve üretici katildi.

Toplantida ilçedeki tarimsal zenginligin ve ürün çesitliliginin artirilmasi konusu masaya yatirildi.

Baskan Oguz, çiftçi, üretici ve hayvan yetistiricilerine yönelik yaptiklari desteklemeler konusunda bilgi vererek, bunlara ek olarak neler yapilabilecegini çiftçilerle paylasti. Oguz bu kapsamda ilçelerinde üretimi pek yaygin olmayan yaglik ayçiçegi ekecek çiftçilere yönelik yüzde 75 hibe oraniyla tohum destegi vereceklerini açikladi.

Toplantida ayrica, çiftçi ve üreticilere yaglik ayçiçeginin ekimi, yetistirilmesi ve üretimine iliskin bilgi verildi.

Çiftçilerin konu hakkindaki sorulari cevaplandirildi. Kahramankazan Belediyesi’nin yaglik ayçiçegi tohumu desteginden faydalanmak isteyen çiftçiler 30 Ocak tarihine kadar Belediye Kirsal Kalkinma Müdürlügü’ne yapabilecek Taleplerin toplanmasinin ardindan ekim dikim döneminin baslamasiyla birlikte çiftçilere yüzde 75 hibe oraniyla yaglik ayçiçegi tohumlari verilecek.

“Yaglik ayçiçeginde marka olmak istiyoruz”

Baskan Oguz, bir tarim ve hayvancilik ilçesi Kahramankazan’da yaglik ayçiçegi üretiminin artirilarak, bu alanda Türkiye’de önemli merkezlerden biri haline gelmeyi hedeflediklerini aktararak, “Çiftçilerimize yönelik yaptigimiz desteklemelere bir yenisini daha eklemenin mutlulugunu yasiyoruz. Yaglik ayçiçegi tohumu konusunda da ilçemizin bir marka haline gelmesini hedefliyoruz. Çiftçilerimize yapacagimiz yüzde 75 hibeli tohum destegi de bunun ilk adimi olacak” dedi.

2019, 2020 ve 2021’de çiftçilere yüzde 50 hibe oraniyla 3 milyon 200 bin sebze fidesi desteginde bulunduklarini anlatan Oguz, “Yine bu yil da çiftçilerimize 1 milyon 300 bin sebze fidesi desteginde bulunacagiz. Böylece 4 yilda 4 milyon 500 bin sebze fidesinin çiftçilerimizle bulusturmus olacagiz. Geçen sene kurakliktan etkilenen çiftçilerimize 500’er TL mazot destegi verdik. Bu uygulamamamizdan yaklasik 1000 çiftçimiz faydalandi. Çiftçi ve üreticilerimizin her zaman yanlarinda olacagiz. Çiftçilerimiz yeter ki üretmeye devam etsin” diye konustu.

“Çiftçimiz daha fazla gelir elde edecek”

Ilçe Ziraat Odasi Baskani Öztürk ise Kahramankazan’da yaglik ayçiçegi üretiminin yaygin olmadigini belirterek, “Belediyemizin destegiyle baslatilan bu uygulama çok önemli. Bu ilk adimin ardindan çiftçimizin bu ürünü benimsemesini ekimini sürekli hale getirmesini umuyoruz. Böylece hem çiftçilerimiz daha fazla gelir elde edecek. Hem de Kahramankazan bu alanda Türkiye’de önemli bir noktala gelecek. Yaglik ayçiçegi üretimini tesvik eden Baskanimiza ve belediyemize tesekkür ediyoruz” dedi.

“Hem çiftçi hem vatandas kazanacak”

Çiftçiler ise Kahramankazan Belediyesi’nce 3 yildir çiftçi ve üreticilere yönelik yapilan desteklemelerin son derece faydali oldugunu belirterek, “Ayçiçegi Kahramankazan için yeni bir ürün olacak. Eken arkadaslarimiz var, ama çok az ve sinirli sayida. Biliyorsunuz ayçiçegi yagi son dönemde adeta stratejik bir ürün haline geldi. Fiyati çok artti. Biz Kahramankazan’da üretecegimiz yaglik ayçiçegi miktari ile Türkiye’de önemli bir konuma gelebiliriz. Hem biz kazanirken hem de ayçiçegi yaginin fiyatinin düsmesine katki vererek, vatandaslarimizin da kazanmasini saglayabiliriz. Yaptigi destekleme için Baskanimiza ve belediyemize tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA