Stoltenberg'ten NATO-Rusya Konseyi Üyelerine Yeni Toplanti Daveti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya Basbakani Olaf Scholz ile gerçeklestirdigi ortak basin toplantisinda, "NATO müttefikleri yeniden bir araya gelmeye, somut önerilerde bulunmak ve yazili önerileri masaya koymak, yapici sonuçlar aramak için tekrar bir araya gelmeye hazir. Bugün NATO-Rusya Konseyi’nin tüm üyelerini NATO-Rusya iliskilerini ele almak için bir dizi toplantiya davet ettim" dedi.

Stoltenberg'ten NATO-Rusya Konseyi Üyelerine Yeni Toplanti Daveti
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya Basbakani Olaf Scholz ile gerçeklestirdigi görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenlendi.

Stoltenberg, görüsmede Rusya’nin Ukrayna ve çevresindeki askeri yiginagini ve bunun Avrupa’nin güvenligine etkilerini ele aldiklarini ifade etti.

"Çatisma riski gerçektir" diyen Stoltenberg, "NATO müttefikleri Rusya’yi gerilimi düsürmeye çagiriyor" ifadelerini kullanarak aksi haldeki bir durumun Moskova için yüksek bir bedel olacagini dile getirdi. Stoltenberg, "NATO, Rusya’yi veya baska hiçbir ülkeyi tehdit etmeyen savunma amaçli bir ittifaktir. Iki yönlü yaklasimimiza bagliyiz, diyalogla birlestirilmis güçlü caydiricilik ve savunma" dedi.

NATO müttefikleri ve Rusya’nin geçtigimiz hafta NATO-Rusya Konseyi’nde bir araya geldigini hatirlatan Stoltenberg, "NATO müttefikleri yeniden bir araya gelmeye, somut önerilerde bulunmak ve yazili önerileri masaya koymak, yapici sonuçlar aramak için tekrar bir araya gelmeye hazir. Bugün NATO-Rusya Konseyi’nin tüm üyelerini NATO-Rusya iliskilerini ele almak için bir dizi toplantiya davet ettim" ifadelerini kullandi.

"NATO müttefikleri, Rusya’nin endiselerini dikkate almaya ve dinlemeye hazir"

Stoltenberg, "NATO müttefikleri, askeri ve sivil iletisim hatlarini nasil güçlendirebilecegimizin yollarini ele almaya hazir. Ayrica Rusya’yi NATO ile diplomatik iliskileri kesme kararini geri almaya çagiyoruz. Avrupa güvenligini, özellikle Ukrayna’daki ve çevresindeki durumu da ele almaliyiz. NATO müttefikleri ayrica, askeri faaliyetlere iliskin risklerin nasil azaltilacagi ve seffafligin nasil artirilacagi, uzay ve siber tehditlerin nasil azaltilacagi önerilerini tartismaya da hazir" seklinde konustu.

"Ayrica, tatbikatlar ve ilgili nükleer politikalarimiz hakkinda bilgi alisverisine devam etmeye haziriz" ifadelerini kullanan Stoltenberg, "Müttefikler silahlarin kontrolü, silahsizlanma ve silahlarin yayilmasinin önlenmesi konusunu da tartisabilir. Dolayisiyla NATO hazir. NATO müttefikleri, Rusya’nin endiselerini dikkate almaya ve dinlemeye hazir. Ancak temel ilkelerden taviz vermeyecegiz" diyerek Rusya’ya da mesaj gönderdi.

"Ukrayna’ya bir askeri müdahale olmasi durumunda ödenecek yüksek bir bedel olacagi açik"

Almanya Basbakani Olaf Scholz ise Almanya ve NATO’nun Rusya’dan Ukrayna sinirindaki asker sayisini azaltarak bölgedeki gerilimi hafifletmesini bekledigini söyledi.

Scholz, Stoltenberg ile herhangi bir isgal olmasi durumunda Rusya’nin ciddi siyasi ve ekonomik sonuçlarla karsi karsiya kalacagi konusunda hemfikir oldugunu vurgulayarak, "Scholz, "Ukrayna’ya bir askeri müdahale olmasi durumunda ödenecek yüksek bir bedel olacagi ve her seyin tartisilmasi gerekecegi açik" dedi.

Kaynak: İHA