Antalya OSB Baskani Bahar Açiklamasi 'Seker Özel Sektörde Yüzde 70 Oraninda Daha Pahali'

Gida sektöründe faaliyet gösteren büyük ölçekli firmalar, seker temininde sorun yasamaya basladi. Sektörün talebine olumlu yanit veremeyen Türkseker, sanayicilere 2018 yilinda özellestirilen seker fabrikalarini adres gösterdi.

Antalya OSB Baskani Bahar Açiklamasi 'Seker Özel Sektörde Yüzde 70 Oraninda Daha Pahali'
Imalat sanayi, özellikle de gida sektörüne üretim yapan büyük ölçekli fabrikalar, seker temininde sorun yasamaya basladi.

Türkiye Seker Fabrikalari A.S. üretimini küçük paketler halinde perakende de degerlendirip marketler araciligiyla vatandasin kullanimina sunarken, sektörden gelen yüksek miktarlardaki seker taleplerine 2018 yilinda özellestirilen seker fabrikalarini adres gösterdi.

Özel sektör adres gösterildi

2022 yili itibariyle sanayicilerin seker temininde sikintilar yasamaya basladigini aktaran Antalya Organize Sanayi Bölgesi Baskani Ali Bahar, bölgede üretim yapan bazi tesislerin seker temin edemedigi için üretimini durdurmak ya da azaltmak zorunda kalacaklari bir döneme girdiklerini ifade etti.

Yilbasindan hemen sonra Türkiye Seker Fabrikalari AS’nin büyük ölçekli üretim yapan firmalara çuvalla seker satisini durdurdugunu belirten Bahar, ücreti ödenen siparislerin dahi iptal edilerek para iadelerinin yapilmaya baslandigini aktardi. Bahar, “Türkseker sadece marketlere küçük paketler halinde satis yaptiklarini, yüksek miktarlarda satisa yetkilerinin olmadigi belirtilerek sanayicilerimizi fabrikalara yönlendirdi. Türkseker’e ait fabrikalari aradigimizda onlar da satis yetkilerinin olmadigini belirtip Türkseker Genel Müdürlügünü aramamizi söylediler” seklinde konustu.



“Zam olarak geri döner”

Türkiye Seker Fabrikalari AS’de sekerin kilosunu KDV dahil 5,30 TL iken, özellestirilen fabrikalarda bir kilo sekerin yaklasik 9 TL olduguna dikkat çeken Bahar, “Özel sektör yüzde 70 oraninda daha pahali” dedi.



“Sanayicilere siparisleri degil, paralari iade ediliyor”

Vatandasin seker temininde sorun olmadigini fakat sanayicilerin seker bulamadigina vurgu yapan Baskan Bahar, “Seker gibi stratejik önemi yüksek olan bir ürün, özel sektörün insafina birakilamaz. TOBB’a konu hakkinda defalarca yazilar gönderildi ama henüz sonuç alinamadi” diye konustu.

Kaynak: İHA