5 Asirlik Çinar Agaci Mahallenin Sembolü Haline Geldi

Trabzon’un Of ilçesinde 500 yillik oldugu tahmin edilen çinar agaci bulundugu mahallenin sembolü haline geldi.

5 Asirlik Çinar Agaci Mahallenin Sembolü Haline Geldi
Trabzon’un Of ilçesine bagli Ugurlu Mahallesi’nde bulunan çinar agaci mahallenin sembolü konumunda. Mahalle sakinlerinin toplanma yeri olan çinar agaci, yine ayni mahalle sakinleri Hüseyin Sirin ve Sabri Hacikelesoglu tarafindan yazilan siirlerle aniliyor. Eskiden mahallede yasamis, Ayse isimli bir kadin tarafindan dikildigi belirtilen çinar agaci, yaklasik 40 metre uzunlugunda. Çinar agacinin bir diger özelligi ise eski Ramazan aylarinda, elektrigin olmadigi zamanlarda, çinarin tepesine çekilen fener sayesinde civar köylerde yasayan insanlarin fenere bakip oruçlarini açmasi.

Manevi olarak degeri var

Çinarin tarihi bir agaç oldugunu belirten mahalle sakini Fatih Sirin, "500 yillik bu çinar agaci mahallemizin simgelerinden. Büyüklerimizden ögrendigimize göre Ayse isimli bir ninemiz bu çinari dikmis. Bu çinarin manevi olarak da bir degeri var bizim için. Eskiden elektrik olmadigi için iftar saati bu çinarin tepesine fener çekilirmis. Civar köylerde oturan insanlar bu fenere bakarak vaktin geldigini anlar ve oruçlarini açarlarmis. Anit agaç olarak tescil edildi. Eski muhtarlarimizdan Hüseyin Sirin’in 1970 yilinda yazdigi çinar siiri var. Siirlerde çinara olan sevgiden bahsediliyor. Bu siirler mahallemizin yarinlarina kalacak güzel bir anekdot niteliginde. Çinara burada bazilari kavak agaci diyor. Eskiden kalma öyle bir aliskanlik var" dedi.



Mahallenin hikayesi bu agacin çevresinde sekillenir

Çinarin mahallenin sembolü oldugunu belirten Halil Hacikelesoglu, "Çinarin 400-500 yasinda oldugunu büyüklerimizden ögrendik. Sirin ailesinden Ayse isimli bir ninemizin bu agaci diktigi söylenir. Bu çinar bizim mahallenin toplanma yeridir. Bütün mahallenin hikayesi bu agacin çevresinde sekillenir. Çinarin çok eskiye dayanan mazisi oldugu söylenir. Yaklasik 20 yil önce devlet tarafindan korumaya alindi. Çürüyen bazi kisimlari onarildi. Çinar, mahallemizin tarihi kadar eski bir agaçtir. Benim babam Sabri Hacikelesoglu’nun bir siir kitabi vardi. Bu çinari konu alan bir siiri de var içerisinde" diye konustu.

Kaynak: İHA