Türkiye'nin Ilk Cep Uydusu Uzay Yoluna Gün Sayiyor

Türkiye’nin lider çelik üreticisi Erdemir’in ana destekçisi oldugu Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uzay Takimi Grizu-263 tarafindan üretilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A’nin uzay yolculugu için gün sayiyor. 13 Ocak günü uzaya firlatilacak olan uyduda emegi geçenleri tebrik eden ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufali, "Grizu-263 takimimiz üniversitemiz, Zonguldak ve Türkiye’nin gururu" diye konustu.

Türkiye'nin Ilk Cep Uydusu Uzay Yoluna Gün Sayiyor
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uzay Takimi Grizu-263 tarafindan üretilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A 13 Ocak günü SpaceX Falcon9 roketiyle uzaya firlatilacak. Erdemir’in 2018 yilindan bu yana çalismalarini destekledigi Grizu-263 takimi, Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A’yi 2020 Ekim ayinda firlatici firmaya teslim etmisti. Pandemi kosullari nedeniyle 13 Ocak 2022 tarihine ertelenen firlatma Cape Canaveral (SLC-40) firlatma üssünden SpaceX Falcon 9 roketi ile gerçeklesecek. Alçak dünya yörüngesinde 525 Km uzaga gönderilecek olan Grizu-263A, 4 yil boyunca yörüngede kalacak.

Grizu-263A uydusu Elektrik Güç Alt Sistemi (EGS), Yerlesik Bilgisayar Alt Sistemi (YBS), Haberlesme Alt Sistemi (HS), Yönelim Belirleme Alt Sistemi (YBKS) ve Faydali Yük Alt Sistemi (FYS) olmak üzere 5 temel alt sistemden ve bu sistemlerin sabitlendigi ve korundugu bir gövdeden olusuyor. Agirligi 237 gr olan, 5X5X5 cm boyutlarinda bir küp sekline sahip Grizu-263A’nin dünyaya gönderecegi veri paketi içinde alt sistemlerin tükettigi ve günes panellerinden elde edilen güç bilgileri, uydunun yörüngedeki hareketlerinin analizi için atalet verileri, UTC zaman bilgileri ve uydu iç sicaklik bilgisi bulunuyor.

"Hedeflerini daha da büyüttüler"

ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufali, Grizu-263 takiminin ulusal ve uluslararasi basarilara imza atmanin yaninda uzaya uydu yollayarak hedeflerini büyüttüklerine dikkat çekerek söyle dedi:

"Üniversitemiz bir çok alanda önemli atilimlar yapan bölgenin merkez üssü bir üniversite konumunda. Bu baglamda Mühendislik Fakültesi ögrencilerimiz, Fen Edebiyat Fakültesi ögrencilerimiz ve diger ögrencilerimiz de ulusal ve uluslararasi alanda önemli basarilar gösteriyorlar. Bu kapsamda Grizu 263 takimimiz ulusal olarak baslayip uluslararasi bir çok basarilara imza atmis. Iki defa NASA sponsorlugunda CanSAT yarismasinda dünya ikinciligi elde etmis bir takimimiz. Hedeflerini daha da büyüttüler. Uzaya Türkiye’nin en küçük cep uydusunu firlatmak için birkaç yildir çalisiyorlar. Bizim elimizde olmayan nedenlerle bu uzaya firlatma isi oldukça gecikti. En son olarak 13 Ocak tarihinde SpaceX Falcon-9 roketi ile uzaya firlatilacak. Insallah o gün ayri bir program düzenliyoruz. Umariz tekrar bir erteleme olmaz da bu firlatmayi hep beraber canli olarak izleriz. Zonguldak’in, üniversitemiz ve ülkemizin gururu Grizu-263 takimimiz. Diger takimlarimiz da önemli basarilar elde ediyor. Ama Grizu-263 takimimiz bir ilki gerçeklestirecek. Basarilarinin daha da artmasini diliyorum. Grizu-263 takimimizla birlikte diger takimlarimiz da basarili olacaklar."

"Hayali gerçeklestirmek üzere yola çiktik"

Grizu-263 takim kaptanlarindan Çagla Aytaç Dursun, "5 yil önce Muzaffer Duysal ile birlikte bir hayali gerçeklestirmek üzere yola çiktik. Çesitli ulusal ve uluslararasi basarilarin ardindan en büyük hayalimiz olan uzaya uydu gönderme hayalimizi gerçeklestirmek için Grizu-263A pocketqube uydumuzu faaliyete geçirdik. Yaklasik iki yil süren çalisma sürecimiz oldu. Testler ve entegrasyonu tamamladik. 13 Ocak’ta bu hayal gerçeklesmis olacak" diye konustu.

Bir diger takim kaptani Muzaffer Duysal da "Aslinda bu bizim için bir prototip. Çok inovatif bir uydu. Biz bu uyduyu gelistirerek deneyler yapmak istiyoruz. Yer yüzünden sensör verilerini alip bunu çok farkli alanlarda kullanmak istiyoruz. Tarim alaninda, orman yangini tespiti alaninda olmak üzere bir çok veriyi Grizu-263A uydumuzda test etmeyi hedefliyoruz. Bu projemiz basarili oldugu takdirde ülkemiz adina katma degeri yüksek çok güzel ürünler çikarabilecegimize inaniyoruz. Sponsorumuz Erdemir’e de bize verdikleri destekler için çok tesekkür ediyoruz" seklinde konustu.



"Dünyada bunu yapan ekibin içinde artik Grizu-263 takimi da var"

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, takimin yillardir emek vererek basarilarini artirdiklarini söyleyerek, "Arkadaslarimiz yillardir bir emek verdiler. Çalisiyorlar. Basarilari var. Bu isler heves, hedef ve çalismayla oluyor. Onlar da bunun bilinciyle çalistilar. Üstüne koyarak uzaya cep uydu firlatmaya kadar geldiler. Dünyada kaç ekip bunu yapabiliyor. Bunun için de Grizu-263 takimi da var. Insallah hedeflerini daha da büyütürler. Ögrencilerimiz çalistiklari azmettikleri zaman neler yapabileceklerini gösterdiler. Hepsini tebrik ediyorum. Ülkemize faydali olmasini diliyorum" diye ifade etti.



"Hayalimizi ERDEMIR ile birlikte basardik"

Grizu-263 takiminin akademik danismani Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, "Karanlik maden ocaklarindan uzayin sonsuz derinliklerine uzanan bir Zonguldak hikayesine 5 yil önce baslamistik. Hikayemiz sürekli gelismeye devam ediyor. 13 Ocak’ta Falcon-9 roketiyle gerçek anlamda bir kilometre tasina varmis olacagiz. Bu firlatma aslinda yeni bir baslangiç olacaktir. Gelecek teknolojiler ve yeni ufuklar için bize yepyeni fikirler ortaya koyacaktir. O hedeflerde hep birlikte yine büyük basarilarla olmayi dilerim. Bütün bu faaliyetlerin gerçeklesmesinde bize sagladigi maddi desteklerle büyük katkilar sunan OYAK Genel Müdürü ve Erdemir Yönetim Kurulu Baskani Süleyman Savas Erdem’e tesekkürü borç bilirim. Hayal ettik hayalimizi onlarla birlikte basardik" seklinde konustu.

Kaynak: İHA