Bogaziçi Üniversitesi'ndeki Protestolar Iliskin Davada 5 Saniga Yakalama Karari

Bogaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan ve ardindan görevden alinan Prof. Dr. Melih Bulu’ya iliskin yapilan protestolarda gözaltina alinan 97 sanigin yargilandigi davada, savunmasi alinamayan 5 sanik hakkinda yakalama karari çikarildi.

Bogaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan ve ardindan görevden alinan Prof. Dr. Melih Bulu’ya iliskin yapilan protestolarda gözaltina alinan 97 sanigin, 3 yila kadar hapis istemiyle yargilanmasina devam edildi. Istanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapilan durusmada bir kisim saniklar ile avukatlari hazir bulundu.

Durusmada savunma yapan saniklar, olay tarihinde basin açiklamasi için sosyal medyadan yapilan çagriyi duyduklarini ve Güney Kampüs önüne gittikleri sirada basin açiklamasina izin verilmedigini belirterek suçlamalari kabul etmedi.

“Hukuksuz oldugunu düsünüyorum”

Avukat sanik Ezgi Önalan ise savunmasinda, “1 Subat günü eylem olacagini ögrendigimizde, avukat arkadaslarla ögrencilerin yaninda olalim dedik. Bir ögrencinin üzerinde birçok polis oldugunu görüp yanina gittigimde ben de gözaltina alindim. Bizim suç duyurularimiz sorusturmaya ve kovusturmaya konu olmaliydi. Adli sicil ile ilgili olarak da devam eden sorusturmalar ve yargilamalar, hatta beraat ile sonuçlanan davalar bile, kanaat olusturmasi için dosyaya konuluyor. Bunun hukuksuz oldugunu düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Mahkeme, adresleri tespit edilemeyen ve bu nedenle savunmasi alinamayan 5 sanik hakkinda yakalama karari çikarilmasina karar vererek durusmayi erteledi.

“Ögrencilerle birlikte gözaltina alinmistim”

Durusmanin ardindan açiklama yapan avukat sanik Ezgi Önalan, “Bugün ben ve birçok ögrenci ifade verdi bu dosyada. Ben de o dosyada gözaltina alinmistim. Melih Bulu’nun atandigi günden beri Türkiye’de demokrasiye inanan, demokratik bir ülke mücadelesi veren, demokratik üniversite mücadelesi veren insanlar olarak neredeyse aylarca uyumadik. Özellikle benim de içinde bulundugum dosyalari takip eden, göz altilari takip eden avukatlar olarak biz aylarca yogun bir mesai harcadik ve isin sonunda 31 Ocak’ta yanilmiyorsam, Selahattin ve Dogu’nun tutuklanmasiyla Bogaziçi mücadelesi ilk tutuklularini vermis oldu. Türkiye’deki üniversite ögrencileri gerek Bogaziçi gerekse diger üniversite ögrencileri sira arkadaslarini yalniz birakmamak için, onlara desteklerini açiklamak için bir protesto eylemi düzenlemislerdi. Ögrencilerle birlikte ben de gözaltina alinmistim. Akabinde 100’den fazla ögrenci o gün gözaltina alindi, Bogaziçi Üniversitesi’nin içine de ayni gün saldiri olmustu” dedi.



“Mücadele etmeye devam eden avukatlar da olacak”

Sözlerinin devaminda Önalan, “Ertesi gün bunlara tepki olarak Kadiköy’de bulunan ögrencilere de saldiri oldu, oradan da tutuklamalar devam etti. Bu sekilde zaten hepimizin bildigi bir süreç yasandi. Bugün de mahkemede bunlari ifade ettik. Durusma salonunda tekrar Bogaziçi mücadelesinin hakliligini, bir üniversitenin bilesenleri tarafindan yönetilmesi gerekliligindeki israrimizi tekrar dile getirmis olduk. Mücadele etmeye devam eden ögrenciler oldukça sokakta da, adliyede de, karakolda da, hastanede de, gerek olan her yerde mücadele etmeye devam eden avukatlar da olacak” seklinde konustu.

Davanin geçmisi

Bogaziçi Üniversitesindeki protestolarda, 1 Subat günü basin açiklamasi yapmak isteyen süphelilere yapilan müdahalede, Etiler, Bebek ve üniversitenin Güney kampüsünde 108 kisi gözaltina alinmisti. Emniyetteki islemleri tamamlanan 10 kisi serbest birakilmis, 98’i ise Çaglayan’daki Istanbul Adalet Sarayi’na sevk edilmisti. Bir kisinin 18 yasindan küçük olmasi nedeniyle dosyasi ayrilmis, 97 kisi hakkinda ise iddianame hazirlanmisti. Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, 97 süphelinin ‘toplanti ve gösteri yürüyüsleri kanununa muhalefet’ suçundan 1,5 yildan 3 yila kadar hapisle cezalandirilmalari istenmisti.
Kaynak: İHA