Katar'in Riyad Büyükelçisi, Suudi Arabistan Disisleri Bakan Yardimcisi Hureyci'ye Güven Mektubunu Sundu

RIYAD -Katar'in Riyad Büyükelçisi Bender bin Muhammed el-Atiyye'nin, Suudi Arabistan Disisleri Bakan Yardimcisi Velid el-Hureyci'ye güven mektubunu sundugu bildirildi.

Suudi Arabistan Disisleri Bakanligi'nin sosyal medya hesabi üzerinden yapilan açiklamada, Körfez krizinin sona ermesinin ardindan 11 Agustos'ta Suudi Arabistan'a "olaganüstü ve tam yetkili büyükelçi" olarak atanan Atiyye'nin, Hureyci'ye güven mektubunu takdim ettigi aktarildi.

Hureyci'nin Kral Selman'a sunmak üzere Atiyye'nin güven mektubunun bir nüshasini aldigi belirtilen açiklamada, Hureyci'nin ayrica Katar Büyükelçisine iki ülkenin iliskilerini güçlendirme ve daha ileriye tasima çalismalarinda basarilar diledigi ifade edildi.

Olaganüstü ve tam yetkili büyükelçinin, diger büyükelçilere göre, temsil ettigi ülke adina anlasmalar imzalamak gibi daha fazla yasal yetkileri bulunuyor.

Iki ülke arasinda yaklasik 4 yil süren diplomatik krizin ardindan Suudi Arabistan da haziran ayinda ilk defa Katar'a büyükelçi göndermisti.

- Körfez krizi

Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Misir, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarini destekledigi" suçlamasiyla Katar ile tüm diplomatik iliskilerini kesmis ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya baslamisti.

Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarini reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmisti.

Körfez krizi, bu yil 5 Ocak'ta Suudi Arabistan'in El-Ula kentinde gerçeklestirilen 41. Körfez Isbirligi Konseyi Zirvesiyle çözüme kavusmustu.

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan Al Suud, zirvenin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin Doha ile diplomatik iliskilerini yeniden tesis ettigini ve ambargonun kaldirildigini açiklamisti.

Krizin sona ermesinin ardindan iki ülke arasinda karsilikli ziyaretler baslamis, kara, hava ve deniz sinirlari açilmisti.

Kaynak: AA