Italyan Spagettisinin Sosu Kurutulmus Türk Domatesinden

Konya'daki firma sahibi Ibrahim Ilaslan: 'Kuru domatese geçtigimiz için iki yildir ihracatini yapiyoruz. Kurutulmus domateslerimizi Italya'ya ihraç ediyoruz. Italyanlar genelde makarna sosu olarak kullanmak amaciyla aliyorlar' 'Konya ve Adana'da üretilen domatesler buradaki tesisimizde isleniyor. Sezonda 60 bin ton yas domates isleyip bundan 6 bin tona yakin kuru domates elde ediyoruz. Islemesini yaptigimiz domatesin ihracatini ise Izmirli ortagimiz vasitasiyla gerçeklestiriyoruz'

ANIL KURU - Konya'da güneste kurutulan domatesler, makarnasiyla ünlü Italya'ya ihraç ediliyor.

Yilin en sicak günlerine rastlayan domates kurutma islemi, Konya'nin Eregli ilçesindeki firmaya ait 400 dönüm arazi üzerine uygulanmis sergide 400 mevsimlik isçiyle yapiliyor.

Günün ilk isiklariyla baslayip aksamin son anlarina kadar süren domates kurutma islemi için Adana ve Konya'da üretilen 60 bin ton yas domates tirlarla alana getiriliyor.

Sicak havalarin da etkisiyle bes gün süren kurutma isleminin ardindan elde edilen 6 bin ton kuru domates, Izmir Limani'ndan yola çikarak spagettisiyle ünlü Italyan mutfagina makarna sosu yapilmak üzere giriyor.

- "Kurutma islemi çiftçiyi kurtariyor"

Eregli Bereket Tarim Firmasi sahibi Ibrahim Ilaslan, AA muhabirine, kurutulmus domatesin yas domatese göre katma degerinin daha yüksek oldugunu belirtti.

Kuru domates isine girmeden önce yas domatesleri hallere ve salça yapan yurt içindeki firmalara verdiklerini dile getiren Ilaslan, sunlari kaydetti:

"Konya ve Adana'da üretilen domatesler buradaki tesisimizde isleniyor. Sezonda 60 bin ton yas domates isleyip bundan 6 bin tona yakin kuru domates elde ediyoruz. Islemesini yaptigimiz domatesin ihracatini ise Izmirli ortagimiz vasitasiyla gerçeklestiriyoruz. Kuru domates isine girmeden önce yas domatesleri hallere ve salça yapan yurt içindeki firmalara veriyorduk. Ancak halin bize katma degeri düsüktü. Kuru domates çiftçiye büyük katki sagladi. Mahsul artik daha iyi degerlendiriliyor. Kurutma islemi çiftçiyi kurtariyor. Kuru domatese geçtigimiz için iki yildir ihracatini yapiyoruz. Kurutulmus domateslerimizi Italya'ya ihraç ediyoruz. Italyanlar genelde makarna sosu olarak kullanmak amaciyla aliyorlar. Zaten domates mutfakta her türlü kullanilabiliyor."

Kurutmalik tesis kurmanin kendilerine çok deger kattigini anlatan Ilaslan, "Domates ekimine besinci ayin baslarinda basliyoruz, sekizinci ayda hasat dönemine geçiyoruz. Kurutma asamasi mevsim sartlarina göre degismekle birlikte içinde bulundugumuz aylarda her bir parti için ortalama 5 günlük süre aliyor. Bu süreçten sonra kuruyan domatesleri soguk hava depolarina kaldiriyoruz. Sonrasinda ise paketleme islemini gerçeklestirip yurt disina gönderiyoruz." diye konustu.

- "Burada isin asil zor tarafini yapan çiftçidir"

Eregli Toprak Tarim Mesul Müdürü Can Sayal ise tarladan günün her saati kurutma yapilacak alana domates yüklü tirlarin gelerek mahsul biraktigini söyledi.

Domatesin alana geldikten sonra kesilip kurutuldugunu ardindan da soguk hava depolarina kaldirildigini anlatan Sayal, "Burada isin asil zor tarafini yapan çiftçidir. Domatesi topraga ektikten sonra tezgaha gelene kadar 90 gün ile 120 gün arasi zaman geçmektedir. Mayis ayinin ilk haftalarinda dikim islemi baslar, agustos ayinin sonuna kadar tarladaki islemler devam eder. Bu esnada yagmur, çamur, sicak demeden tarim isçileri süreci buraya kadar getiriyor. Günesin en dik oldugu saatlerde çalismak gerçekten çok zor. Buradaki isçi sabah saat 5.30'da tarlaya iner, aksam hava kararincaya kadar kesim islemi devam eder. Dönüsümlü olarak çalisirlar, günlük dinlenme saatleri vardir. Dönem olarak hasadin en hizli oldugu günlerdeyiz. Temmuz sonunda baslayan hasat agustosta zirveye ulasir, eylül ayinda ise tekrar düsmeye baslar." dedi.
Kaynak: AA