Saglik Bakani Koca, G20 Saglik Bakanlari Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi

'Pandemi, saglik hizmetlerine erisimdeki adaletsizligi açikça büyük bir sorun olarak ortaya koymus, saglik sistemlerinin insasinda esitlik temelli ve insan merkezli yaklasimlari benimsemeyi kaçinilmaz bir sekilde gerekli kilmistir'.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Italya'nin dönem baskanliginda düzenlenen G20 Saglik Bakanlari Toplantisina çevrim içi katildi.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre Koca, "COVID-19 Salgininin Küresel Saglik ve Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri Üzerine Etkilerinin Degerlendirilmesi" baslikli oturumda konustu.

Pandeminin dünya çapinda insan sagligi üzerinde yikici bir etki olusturmaya devam ettigini ve ciddi ölüm oranlarina neden oldugunu vurgulayan Koca, söyle konustu:

"Saglikla ilgili sürdürülebilir kalkinma hedeflerinin öne çikan hedefi olarak evrensel saglik kapsayiciliginin basarilmasini içeren yenilenmis uzun vadeli bir vizyonu benimseme ihtiyacimiz bulunmaktadir. Çünkü pandemi saglik hizmetlerine erisimdeki adaletsizligi açikça büyük bir sorun olarak ortaya koymus, saglik sistemlerinin insasinda esitlik temelli ve insan merkezli yaklasimlari benimsemeyi kaçinilmaz bir sekilde gerekli kilmistir."

Koca, kolaylastirici bir çözüm önerisi olarak birinci basamak saglik hizmetleri kapsaminda kronik hastaliklarin yönetiminin güçlendirilmesine daha fazla yönelmek gerektigini belirtti.

Pandeminin insan merkezli, deger temelli, hasta güvenligi ve kaliteye dayali bir saglik sisteminin insa edilmesinin tüm toplumlar için hak oldugunu gösterdigini vurgulayan Koca, bu kapsamda G20 ülkelerine önemli sorumluluklar düstügünü kaydetti.

Toplanti sonunda Saglik Bakanlari Deklarasyonu kabul edildi.
Kaynak: AA