Otomotiv Endüstrisi Agustosta 2,4 Milyar Dolarlik Ihracat Yapti

Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Çelik: 'Binek otomobile olan dis talebin de artmasiyla tarihimizin en yüksek agustos ayi ihracatini gerçeklestirmis olduk'.

Türkiye'nin ihracatinin 15 yildir sektörel bazda birincisi olan otomotiv endüstrisi, agustos ayinda 2,4 milyar dolarlik ihracata imza atti.

Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birliginden (OIB) yapilan açiklamaya göre, otomotiv endüstrisi, agustos ayinda geçen yilin ayni dönemine kiyasla dis satimini yüzde 57 artirarak 2,4 milyar dolarla toplam ihracattan yüzde 12,8 pay aldi.

Yilin 8 ayinda ihracatini, 2020 Ocak-Agustos'a göre yüzde 29 artiran sektör, 18,8 milyar dolar dis satim gerçeklestirdi.

Agustos ayinda en fazla ihracat yüzde 23 artis ve 311,2 milyon dolarla Almanya'ya yapildi. Almanya'yi, geçen yil aralik ayinda imzalanan Serbest Ticaret Anlasmasi sonrasinda tüm sektörlerin hedef pazari haline gelen Birlesik Krallik takip etti. Birlesik Krallik'a ihracat, yüzde 211 artisla 297,4 milyon dolar olarak kayitlara geçti.

Bu ülkeleri, yüzde 76 artis ve 260 milyon dolar ihracatla Fransa, yüzde 174 yükselis ve 185,6 milyon dolar dis satimla Slovenya, yüzde 53 artis ve 179 milyon dolar ihracatla Italya takip etti.

Agustos ayinda "tedarik endüstrisi" ihracati yüzde 31 artarak 956 milyon dolar oldu. "Binek otomobil" ihracati yüzde 61 artarak 653 milyon dolara, "esya tasimaya mahsus motorlu tasitlar" dis satimi yüzde 149 yükselerek 592 milyon dolara, "otobüs-minibüs-midibüs ihracati da yüzde 47 artarak 117,5 milyon dolara ulasti.

- Avrupa'nin binek otomobil talebi artiyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin etkilerinin azalmasiyla toparlanmaya baslayan Avrupa ülkelerinde binek otomobile talep yükseldi.

Binek otomobillerde geçen yili ayni ayina göre agustosta Almanya'ya yüzde 89, Fransa'ya yüzde 123, Birlesik Krallik'a yüzde 204, Slovenya'ya yüzde 88, Italya'ya yüzde 30, Ispanya'ya yüzde 35, Polonya'ya yüzde 64 ihracat artisi yasandi.

Ülke grubu bazinda en büyük pazar olan Avrupa Birligi (AB) ülkelerine ihracat agustosta yüzde 49 artarak 1,52 milyar dolar, AB ülkelerinin toplam otomotiv ihracatindaki payi ise yüzde 62,8 olarak gerçeklesti.

Agustosta diger Avrupa ülkelerine yüzde 162, Afrika ülkelerine ise yüzde 47 ihracat artisi görüldü.

Açiklamada görüslerine yer verilen OIB Yönetim Kurulu Baskani Baran Çelik, tatil dönemlerinin agustos rakamlarina olumlu yansidigini belirterek, "Binek otomobile olan dis talebin de artmasiyla tarihimizin en yüksek agustos ayi ihracatini gerçeklestirmis olduk. Tüm ürün gruplarinda çift haneli ihracat artisi yakaladik." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA