Merkel, Kuzey-Ren Vestfalya Eyaletinde Selden Etkilenen Bölgeyi Ziyaret Etti

Almanya Basbakani Merkel:'Yeniden yapilanma çalismalari uzun sürecek. Bu her gün daha da netlesiyor'

Almanya Basbakani Angela Merkel, Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde 7 hafta önce meydana gelen selden etkilenen Schalksmühle beldesini ve Hagen kentini ziyaret etti.

Sansölye Merkel, Kuzey-Ren Vestflaya eyaleti Basbakani ve 26 Eylül’de yapilacak genel seçimlerde Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin basbakan adayi Armin Laschet ile gerçeklestigi ziyarette itfaiyecilerle görüstü ve yeniden imar çalismalari konusunda yetkililerden bilgi aldi.

Daha sonra Hagen kentinde düzenlenen basin toplantisinda konusan Merkel, neler yapildigini, nelerin yapilacagini görmek için selden sonra ikinci kez bölgeye geldigini söyledi.

Merkel, seçimlerden sonra olusacak hükümet yetkililerinin de bölgeyi ziyaret etmesini isteyerek, “Yeniden yapilanma çalismalari uzun sürecek. Bu her gün daha da netlesiyor." ifadesini kullandi.

Selden etkilenen bir köprünün 14 gün sonra yeniden açilacagini aktaran Merkel, ancak bunun tüm köprüler için geçerli olmadigini belirtti.

Merkel, belediye baskanlari ve bölge valileriyle de bir toplanti yaptigi bilgisini paylasarak, bölge yönetimlerine yapilan destek programlarinin süresinin uzatilmasi gerektigini kaydetti.

-Laschet Almanya'yi yönetebilir

Seçim kampanyasinda Laschet’e destek veren Merkel, "Armin Laschet, Almanya’nin bu en büyük eyaletini çok basarili bir sekilde yönetiyor. Kim böyle bir eyaleti yönetebiliyorsa Almanya’yi da sansölye olarak yönetebilir.” degerlendirmesinde bulundu.

Seçimlere kadar yogun çaba sarf edilmesi gerektigini dile getiren Merkel, "Armin Laschet kendisine destek verdigimi biliyor." ifadesini kullandi.

-Merkel ve Laschet Taliban ile görüsülmesinden yana

Merkel, Afganistan ile ilgili bir soruya da cevap vererek, "(Taliban) Elbette onlarla konusmamiz gerekiyor, çünkü artik görüsmemiz gereken onlar." dedi.

Özellikle Alman yardim kuruluslari için çalismis ve kendilerini risk altinda hisseden kisileri ülke disina çikarmak istediklerini yineleyen Merkel, uluslararasi yardim kuruluslarinin Afganistan’daki insani durumu iyilestirmesi gerektigini söyledi.

Merkel, bu baglamda dün Kabil Havalimanina uçusun gerçeklesmesinin iyi bir sinyal oldugunu kaydetti.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Baskani olan Laschet de, Taliban ile görüsmek gerektigini belirterek, bu konuda uluslararasi toplumun net kosullari ortaya koymasi gerektigini dile getirdi.

Selin yaralarini sarmak için federal hükümet ile yerel yönetimlerin el ele çalistigini aktaran Laschet, selden etkilenen insanlarin hizli bir sekilde yeniden kendi evlerinde oturmalarini saglamak gerektigini kaydetti.

Almanya’da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde temmuz ortasinda asiri yagislarin yol açtigi sellerde 180'den fazla kisi yasamini yitirmis, birçok ev ve yapi yikilmisti.
Kaynak: AA