Merasim Sokak'taki Terör Saldirisinda Görme Yetisini Kaybeden Buse, Egitim Azmiyle Hayata Tutundu

Terör örgütü PKK tarafindan 17 Subat 2016'da düzenlenen terör saldirisi sirasinda 4,5 yasinda olan Buse Senses, 5 yilda Braille alfabesiyle okuma yazmayi, piyano çalmayi ve resim yapmayi ögrendi Anne Senay Senses: 'Buse'de hirs var. Sinifta özellikle arkadaslarindan üstün olmak için her seyi yapiyor. Çok zeki bir kiz, dinledigini algilayan bir çocuk. Dinleyerek birçok seyi yapiyor' Buse Senses: 'Ögretmen olmak istiyorum. Doktor olmak da isterdim ama beni kan tuttugu için olmak istemiyorum' 'Iyi bir piyanist olmak istiyorum, hem Cumhurbaskanligi salonunda hem de yurt disinda konser vermek istiyorum'

SEFA SAHIN - Ankara Merasim Sokak'ta 17 Subat 2016'da terör örgütü PKK tarafindan düzenlenen saldirida görme yetisini kaybeden 10 yasindaki Buse Senses, Braille alfabesiyle okuma yazmayi, piyano çalmayi ve resim yapmayi ögrendi.

Baskentte 29 kisinin hayatini kaybettigi, 75 kisinin yaralandigi Merasim Sokak'taki terör saldirisi sirasinda Buse Senses ve annesi Senay Senses, kirmizi isikta bekleyen servis aracinin içindeydi. Patlama sonrasi kafasindan agir yaralanan 5 yasindaki Buse, Baskent Hastanesi'nde, hafif yaralanan annesi Senay Senses ise Güven Hastanesi'nde tedavi altina alindi.

Senay Senses tedavisi tamamlaninca kizinin bulundugu hastaneye nakledildi. Buradan taburcu edilecekleri gün kizi Buse'nin görme yetisini kaybettigini ögrenen aile büyük üzüntü yasadi.

Kizlarinin tedavisi için devlet destegiyle Ingiltere'ye giden aileye geç kaldiklari söylendi. Aile Türkiye'ye dönünce patlamada psikolojisi olumsuz etkilenen çocuklarinin hayata tutunmasi için girisimlerde bulundu.

Gören Kalpler Egitim Dernegi'nde akranlariyla etkinliklere katilmaya baslayan Buse, Braille alfabesiyle okuma yazmayi ögrendi ancak görme engeli nedeniyle ilkokula kayit döneminde bir hayli zorluk yasadi.

Türkkonut Ilkokulu'na kaydi yaptirilan ve bu yil buradan mezun olan Buse Senses, ortaokula kayit yaptirmak istediginde yine benzer zorluklarla karsilasti.

Anne Buse Senses'in sosyal medya üzerinden destek çagrisi üzerine, Milli Egitim Bakanligi aileyle iletisime geçti, aileye kizlarinin Etimesgut Sehit Hamza Yildirim Ortaokuluna kayit yaptirabilecegi bildirildi.

- "O yoldan her geçtigimde çok kötü oluyordum"

Anne Senay Senses, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Merasim Sokak'taki patlamada yasadigi sok nedeniyle hiçbir seyi hatirlamadigini ve görme yetisini kaybeden kizinin tedavisi için geç kalindigini ögrenmesinin ardindan zorlu hayat mücadelelerinin basladigini belirtti.

Kizinin patlamanin ardindan bir süre Hacettepe Üniversitesi'nde psikiyatri destegi aldigini söyleyen Senses, "Hatta krese bile geri vermek zorunda kaldim ki bildigi ortamda olsun diye. Benim için çok zor bir dönemdi. O yoldan (Merasim Sokak) her geçtigimde çok kötü oluyordum ama kizimin ayakta durabilmesi için ona mecburdum." diye konustu.

Senses, Gören Kalpler Egitim Dernegi'nin kendileriyle iletisime geçmesinin ardindan kizinin özel egitim almaya basladigini belirterek sunlari kaydetti:

"Daha sonrasinda zaten ilkokul yasina geldi. Buse'nin kafatasinin yarisi yoktu açikçasi, tehlikesi vardi, düsmemesi, çarpmamasi gerekiyordu. Bu nedenle görme engelliler okuluna vermek istemedim. Çünkü orada çocugunuzu birakmak zorundasiniz. Özel okullara vermek istedim, hiçbiri kabul etmedi. Daha sonra adresimize çikan devlet okulumuza gittik, kayit yaptirdik. Onda da basta sikintilar yasadik ama ögretmenimiz o kadar mükemmel bir insandi ki 4 seneyi çok güzel bitirdik. Ben her gün okulun içindeydim, her gün Buse'nin yanindaydim. Buse ile her gün bir seyler ben de ögrendim, beraber 4 seneyi bitirdik."

Yeni egitim ögretim yili öncesi ortaokula kayit yaptirmak istediklerinde okullarin kabul etmedigini anlatan Senses, "Öyle olunca ben gerçekten çok üzüldüm, çok kirildim. Sosyal medyada paylasimlarda bulundum. Milli Egitim Bakanligindan birçok kisi aradi beni, 'Pazartesi gidip kaydinizi yaptirin.' dediler. Insallah pazartesi bir sorun olmazsa kaydimizi yaptiracagiz." ifadesini kullandi.

- "Görme yetisini kaybetmesi için 'Hirsizlar geldi, elektrikleri kesti' dedi"

Senses, terör saldirisinin yasandigi sirada 4,5 yasinda olan kizina olayin ardindan patlamayla ilgili bir sey anlatmadiklarini dile getirerek, sunlari söyledi:

"Bu konulari yaninda konusmuyoruz. Buse patlama olarak bilmiyor çünkü 4,5 yasindaki bir çocuga ben terör nedir diye anlatabilecek durumda degildim. Anlatamazdim zaten, anlayamazdi. Kaza diye biliyor ama bilinçaltinda var. Mesela oyun terapileri görüyordu Buse, bilinçaltinda hep 'Kaza geçirdik ama bir patlama var, araba patladi'. Hep arabalarla oynarken onu yansitiyormus. Kaza yapiyor ama araba patliyor. Hep bilinçaltinda kaza yapinca patlayacak diye bir sey var. Ilk zamanlar 'Servis gözüme kirmizi çamur siçratti' dedi. Kan tabii ki bunlar. Belli bir süre sonra 'Hirsizlar geldi, elektrikleri kesti.' dedi. Çocugun gözleri karanliklar içinde, aydinligi alinmis oldu."

Kizinin, egitim hayatina adapte olmasi için Braille alfabesiyle okuma yazma ögrendigine deginen Senses, "Buse'de hirs var. Sinifta özellikle arkadaslarindan üstün olmak için her seyi yapiyor. Çok zeki bir kiz, dinledigini algilayan bir çocuk. Dinleyerek birçok seyi yapiyor. Biz de bunun devamini saglamak istiyoruz. Mesela harfleri ögrendiklerinde birlestirmeye geçtiklerinde Buse en ön siralarda ilerledi. Matematik derseniz onlar kagit kalemle iki saat ugrasirken Buse zihinden yapti birçok seyi." ifadelerini kullandi.

Herkesin engelli çocuklarla yasamayi ögrenmesi gerektigini vurgulayan Senses, "Çocuklarimiza acisinlar istemiyoruz. Çocuklarimiza destek verilsin, yaninda olunsun, ekstra bir sey istemiyoruz." açiklamasini yapti.

- "Ortaokula baslayacagim için heyecanliyim"

Buse Senses de ilkokuldan ayrildigi için üzgün, ortaokula baslayacagi için heyecanli oldugunu belirterek, okuldaki derslerden fen bilgisini ve beden egitimini sevdigini, matematigin bazi konularini anlamadigi için hosuna gitmedigini söyledi.

"Ögretmen olmak istiyorum. Doktor olmak da isterdim ama beni kan tuttugu için olmak istemiyorum." ifadesini kullanan Senses, sunlari kaydetti:

"Piyano çalabiliyorum, müzigi çok seviyorum. Cansiz nesneleri konusturmayi seviyorum. Ilkokulda okuma yazma biraz zor oldu, yazmayi çok seviyorum. Kompozisyondan daha çok hikaye yazmayi seviyorum. Yazarken bilgisayar kullaniyorum ya da bazen daktilo kullaniyorum. Yazdigim hikayelerde genelde prensesler ve krallar oluyor. Ayrica tiyatro oynayabiliyorum. 2019'da piyano egitimine basladim ve keyif alarak çaliyorum. Piyanist olmayi istiyorum ve insanlara konser vermek istiyorum. Piyanoda ilk basta biraz zorlanmistim ama sonra kolay gelmeye basladi. Iyi bir piyanist olmak istiyorum, hem Cumhurbaskanligi salonunda hem de yurt disinda konser vermek istiyorum."
Kaynak: AA