Lise Ögrencilerinin Gelistirdigi Elektrikli Araçlar Yaris Pistinin 'Enerjisini' Yükseltti

TEKNOFEST kapsaminda TÜBITAK tarafindan bu yil ilk kez düzenlenen 'Liseler Arasi Elektrikli Araç Yarislari'na 36 takim katilirken gelistirilen araçlarin, üretildikleri malzemeden dayanikliliklarina, aldiklari mesafenin süresinden ucuzluguna kadar özellikleri dikkati çekti AA ekibinin yaris heyecanina ortak oldugu lise ögrencileri ve ögretmenleri, gelistirdikleri araçlarin özelliklerini anlatirken 'milli teknoloji' ve 'çevre' hassasiyetlerini de dile getirdi.

ZEYNEP CANLI/IBRAHIM AKTAS - TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda TÜBITAK tarafindan bu yil 17'ncisi organize edilen Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç ve ilk kez yapilan Liseler Arasi Elektrikli Araç yarislari gençlerin heyecanina sahne olurken birbirinden farkli özelliklerdeki araçlar da vitrine çikti.

AA muhabirleri, TOSFED Körfez Yaris Pisti'nde gerçeklestirilen yarismalar sirasinda hem lise ögrencilerinin hem de ögretmen ve okul yöneticilerinin heyecanina ortak oldu.

TEKNOFEST 2021 kapsaminda TÜBITAK bu yil EC Elektrikli Araç Yarislari'nin 17'ncisini gerçeklestiriyor. Liseler Arasi Elektrikli Araç Yarislari ise ilk kez yapiliyor. 36 takimin "en verimli araç" unvanini kazanabilmek hedefiyle rekabet ettigi liseler arasi yarisma, dün ve bugün yaris pistinin "enerjisini" yükseltirken farkli özelliklerdeki araçlar izleyenlerin ilgisini çekti.

Yarisa katilan ekipler, araçlarinin özelliklerini anlatirken, duyduklari heyecani da paylasti.

- "Gelecek, elektrikli araçlarda"

Ankara Cezeri Yesil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ögrencisi Ömer Faruk Top, araçlarini 1,5 aylik sürede tamamladiklarini belirterek, “Aracimizi tamamen hafif materyallerden yaptik. Ayrica aracimiz en ekstrem kosullarda bile en az enerjiyi harciyor, 220 voltla aracimiz sarj oluyor. Herhangi bir ev prizi bu araci sarj edebilir. Aracimiz 100 kilometrede 2,5-3 lira yakiyor. Buradaki en verimli ve dayanikli araci yaptigimizi düsünüyoruz." dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasi Motorlu Araçlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ögretmeni Eyüp Ilhan, 30-40 bin lira civarina mal ettikleri araçlarinin, ruhsati olsa trafige çikacak kadar güvenli oldugunu söyledi.

450 kilogramlik araçlarini 4 aylik sürede tamamladiklarini bildiren Ilhan, "Umuyorum ki yarista basari elde edecegiz. Gelecek, elektrikli araçlarda olacak. Petrol bir yere kadar. Biz bu araçlari ne kadar gelistirebilirsek milli teknoloji gelecegimize o kadar yön vermis oluruz." diye konustu.

- "Aracimiz 100 kilometrede 1 lira yakiyor, bunu 50 kurusa düsürmeye çalisiyoruz"

Yarismaya Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nden katilan Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi Ögrencisi Ömer Gander, arabalarini 50 bin liraya mal ettiklerini aktararak, "Aracimiz 100 kilometrede 1 lira yakiyor, bunu 50 kurusa düsürmek için çalisiyoruz. Daglari, denizleri astik geldik, bu bizim için bir gurur." ifadelerini kullandi.

Denizli Çameli Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kürsat Yellice, liseler arasi en büyük araci kendilerinin yaptigina isaret ederek, genellikle araçlarin küçük yapildigini dile getirdi. Gelistirdikleri aracin aslinda 4 kisilik oldugunu vurgulayan Yellice, su bilgileri verdi:

"Aracimizin arka kabinleri de var ama henüz koltuklari yok. Aracimiz trafige çikabilecek durumda. Bütün kontrolleri, testleri geçtik, her seyimiz tamam. 650 kiloluk aracimizi 4 ayda yaptik ve 120 bin lira civarina mal ettik. Biz ekibimize inandik, buraya kadar geldik."

- Kiz ögrencilerin yaris heyecani

Gaziantep Dene-Yap Lisesi Ögrencisi Incinur Yildiz da yarismada sürücü olmaktan mutluluk duydugunu belirterek, "Çok mutluyum. Sürücülük kariyerimi devam ettirmek istiyorum. Yarismalara katilmaya devam edecegim. 'Soför benim' deyince sasiriyorlar, çok yargilayici bakiyorlar. Bazen tebrik edenler de oluyor." degerlendirmesinde bulundu.

Istanbul Üsküdar Halide Edip Adivar Anadolu Lisesi Ögrencisi Ayse Nihan Çakar, takimda 15 kisinin bulundugunu, bunlardan 10’unun kiz ögrencilerinden olustugunu bildirdi.

Okullarinda "Elektrikli Araç Kulübü" kurarak çalismalara basladiklarini ifade eden Çakar, "Araci 2 ayda yaptik, 50 bin liraya mal ettik. Aracimiz 250 kilogram. Maksimum 70 kilometre hiza çikiyoruz. Buradaki hedefimiz gerçekten bir seyleri basarabilmis olmak. Bu araci buraya getirmis olmamiz bunun kaniti." dedi.

Çakar, çevre kirliliginin önüne geçmek istediklerine de dikkati çekerek, "Bu yarismadan sonra hepimizin akli mühendis olmaya gitmeye basladi." diye konustu.

- "Aracimiz çelikten 3 kat daha dayanikli"

Of Haci Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Bölümü Ögretmeni Fatih Mehmet Aydin, araçlarinin karbon fiberden yapildigini, çelikten 3 kat daha dayanikli oldugunu savundu.

Aracin, agirliginin daha düsük olmasindan dolayi daha az enerji harcadigini vurgulayan Aydin, "Aracimiz yaklasik 120 kilogram civarinda. Biz TEKNOFEST'in yarismalarini ögrendikten sonra araci 8 ay gibi bir sürede tamamladik." ifadelerini kullandi.

Yaptiklari araçla ögrencilerin ve halkin yogun ilgisiyle karsilastiklarini belirten Aydin, yarisma sonrasi ögrencileriyle ortaokullari gezmeyi planladiklarini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA