Koleksiyonundaki Fotograflar, Yasadigi Kentin 150 Yillik Tarihine Isik Tutuyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Programciligi Ana Bilim Dali Ögretim Görevlisi Turgay Kural'in 20 yilda olusturdugu fotograf koleksiyonu, kentin 1870'li yillara kadar varan yasam kültürünü gözler önüne seriyor Turgay Kural: 'O yilarin giyim kusamini, saç kesimini, sosyal statülerini fotograflardan rahatlikla analiz edebiliyoruz. Bu anlamda aslinda fotograflar bizlerle konusuyor, o yillara ait bilgi edinmemizi sagliyor ve sehrin kültürünü gelecege tasiyor'

GÖKSEL CÜNEYT IGDE - Sivas'ta yasayan ögretim görevlisi ve belgesel film yönetmeni Turgay Kural'in 20 yilda olusturdugu koleksiyonunda yer alan binlerce fotograf, kentin 150 yillik tarihine ve yasam kültürüne isik tutuyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Programciligi Ana Bilim Dali Ögretim Görevlisi Turgay Kural, 2001'de baslayan fotografçilik tutkusuyla Türkiye'de çesitli müzayedelere katilarak Sivas ve Malatya'yi kapsayan fotograf koleksiyonu olusturmaya basladi.

Ödüllü belgesel film yönetmeni de olan Kural, arkadas çevresinden edindigi aile albümleriyle koleksiyonunu zamanla genisletti.

Kural, son 2 yilda koleksiyonundaki Sivas ile ilgili fotograf kaselerinin izini sürdü ve gerekli izinleri de alarak ticari sicil kayitlarindan o dönemlerde çekildigi fotografhanelerin kurulus ve kapanis tarihlerine ulasti.

Belgelerine ulasamadigi fotografçilarin isimlerini ise eski dönemlerde yayinlanan mecmua, gazete, afis, kitap ve dergileri inceleyerek ögrenen Kural, 2 yil sonunda 1870'li yillardan günümüze kadar kentte fotografçilik yapan isimleri ve fotograflarini kronolojik siraya koydu.

Kural, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kentin fotografçilik tarihini incelediginde neredeyse fotografin icadina inen bir tarihle karsi karsiya kaldigini belirterek, "Özellikle koleksiyonumda yer alan Osmanli, erken Cumhuriyet ve Cumhuriyet dönemi fotografhanelerinin kaselerine ulastigimda oldukça eski tarihlere indigini gördüm ve bunun bir arastirma kitabi olarak hazirlanmasi elzem oldu." dedi.

Arastirmasini umum sicil defterleri, ticari sicil kayitlari, çesitli mecmualar, dönem gazetelerini ele alarak derinlestirdigini anlatan Kural, "Yaklasik 20 yildir daha çok siyah beyaz fotograflar toparliyorum. Bu çerçevede özellikle 1870'li yillardan 1980'li yillara kadar geçen dönemi, fotografçilariyla birlikte isledim. Malatya ve Sivas yöresine ait bir fotograf koleksiyonuna sahibim. Bunun içerisinde askerler, gelin ve damatlar, ögretmenler, ögrenciler, memurlar gibi çesitli fotograflar var. Daha sonrasinda bizlere binlerce cansiz eser birakan bu ustalarin öykülerini bir kitapta derledik. Böylece onlari, çekmis oldugu fotograflarla ele almis olduk." ifadelerini kullandi.

- Fotograflari, Sivas'in yasam kültürünü gelecege tasiyor

Kural, koleksiyonunda yer alan fotograflarin kentin 150 yillik tarihini ve yasam kültürünü gözler önüne serdigine dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Fotografhaneler her kesimden insanlarin ugradigi yerler olarak karsimiza çiktiklarindan dolayi sehirlerin kültürel hafizasini da rahatlikla inceleyebilecegimiz mekanlar olarak bizlere güzel ipuçlari veriyor. O yillarin giyim kusamini, saç kesimini, sosyal statülerini fotograflardan rahatlikla analiz edebiliyoruz. Bu anlamda aslinda fotograflar bizlerle konusuyor, o yillara ait bilgi edinmemizi sagliyor ve sehrin kültürünü gelecege tasiyor. Biz de bunlari degerlendirerek Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yildiz hocamizin da destekleriyle 'Geçmisten Günümüze Sivas Fotografhaneleri' adli sehrin 150 yillik tarihine isik tutan bu eseri olusturduk."

Koleksiyonunda ayri bir kategoride ele aldigi foto kart ve kartpostallarin ise o yillara dair mimari yapiyi, sehrin dokusunu gözler önüne serdigini vurgulayan Kural, bunlarin haricinde Mustafa Kemal Atatürk, Ibrahim Refet Bele, Rauf Orbay, Fevzi Çakmak basta olmak üzere Milli Mücadele'de yer alan askerlerin orijinal fotograflarina sahip oldugunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA