Edirne Sarayi'ndaki Caminin Kalintilarina Ulasildi

Kazi Baskani Doç. Dr. Gülay Apa Kurtisoglu: 'Yüzeydeki kazilarda Enderun camisinin mihrabina iliskin minik alçi parçalar çikti ama çok fazla veriye ulasamadik çünkü tahribat üst düzeyde' 'Askerlere ait çoraplardan tutun da dügme parçalarina kadar buluntu geldi son döneme ait. Duvar çinileri, seramik parçalari ve sikkeler de küçük buluntularimiz arasinda yer aliyor'

GÖKHAN BALCI - Osmanli padisahlarina ev sahipligi yapan Edirne Yeni Sarayi'ndaki (Sarayi Cedide-i Amire) kazi çalismalarinda cami kalintilarina ulasildi.

Temeli 2. Murat döneminde 1450'de atilan sarayda kazi çalismalari sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanliginin destegiyle Trakya Üniversitesi tarafindan yürütülen çalismalarla sarayin gün yüzüne çikarilarak ayaga kaldirilmasi hedefleniyor.

Kazi Baskani ve Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Apa Kurtisoglu, AA muhabirine, 2021 sezonu kazilarinin sürdügünü söyledi.

Agustos ayinda özellikle Cihannüma çevresinde çalistiklarini belirten Kurtisoglu, Cihannüma Kasri çalisanlarinin namaz kilabilmeleri için insa edilmis Enderun camisinin kalintilarina ulastiklarini ifade etti.

Cami kalintisindaki çalismalarin sürdügünü anlatan Kurtisoglu, "Yaptigimiz kazi sonucunda Enderun camisinin duvarlarinin temel hizasina kadar yok oldugunu, temelin üzerine de sonradan muhdes (sonradan yapilmis) duvarlarin insa edildigini gördük. Yani farkli fonksiyonda yeni bir alan olusturulmus. Net olarak tarihini bilemiyoruz fakat Osmanli dönemi olmadigi kesin." dedi.

Kurtisoglu, caminin sinirlarini belirleyebilecek ölçüde temel duvarlarinin ortaya çikmaya basladigini, alandaki çalismalari tamamladiklarinda yapinin ölçegi konusunda fikir sahibi olacaklarini aktardi.

Çalismalarin Silahtaraga Dairesi'ne dogru devam ettigini dile getiren Kurtisoglu, "Padisaha en yakin olan korumalar ve silahtaraganin konakladigi dairesi de caminin sag tarafinda yer aliyor. Onunla ilgili kazi çalismamiz henüz baslamadigi için ölçegini ve yerinin net olarak nerede oldugunu bilmiyoruz ama bulundugu alanla ilgili fikrimiz var. Kazdigimiz zaman ortaya çikacaktir." diye konustu.

Kurtisoglu, daireyle ilgili kazilarin bu sezon tamamlanmasini planladiklarini ifade etti.

Kazilarda birçok buluntunun ortaya çikarildigina dikkati çeken Kurtisoglu, sunlari kaydetti:

"Yüzeydeki kazilarda Enderun camisinin mihrabina iliskin minik alçi parçalar çikti ama çok fazla veriye ulasamadik çünkü tahribat üst düzeyde. Yine askerlere ait çoraplardan tutun da dügme parçalarina kadar buluntu geldi son döneme ait. Duvar çinileri, seramik parçalari ve sikkeler de küçük buluntularimiz arasinda yer aliyor. Bu haftaki açmalarimizda bol miktarda kemik de ortaya çikti. Silahtaraga Dairesi'nin olabilecegini düsündügümüz temellere ait ahsap hatillar (bir tür kiris) ortaya çikti. Temizligine yeni basladik. Net bir sey söylemem su an için çok zor. Burasi Cumhuriyet döneminde de askeriye tarafindan kullanilmis, çikan parçalar onunla ilintili. Temizligi tamamlandiktan ve çizimleri de yapildiktan sonra net bir sekilde ortaya çikacaktir."

Kaynak: AA