Antalya'da Akilli Tarimla Çilek Rekoltesini Artiran Girisimci Hem Istihdam Sagliyor Hem Ihracat Yapiyor

Girisimci Fatih Sen: 'Çilek ihraç ettigimiz ülkelerden özellikle Rusya ve Almanya ürünlerimizi çok sevdi. Almanya'nin Berlin ve Frankfurt pazarlarinda ilgi yogundu'

Antalya'nin Aksu ilçesinde topraksiz tarimla çilek üretimini artiran girisimci Fatih Sen, hem istihdam sagliyor hem de Rusya, Almanya, Fransa gibi ülkelere ihracat yapiyor.

ABD'de çilek üretimi üzerine aldigi egitimin ardindan Antalya'da yaklasik 20 dönüm alana iki ve üç katli topraksiz çilek serasi kuran Sen, akilli tarimla rekolte oranini üçe katladi.

Topraksiz tarimla ilaç kalintisiz kaliteli ürün yetistiren Sen, özenle hasat edilen çilekleri Almanya, Rusya, Fransa, Kazakistan basta olmak üzere yaklasik 10 ülkeye gönderiyor.

Sen, AA muhabirine, topraksiz tarimin normal tarimdan en büyük farkinin, teknoloji kullanilarak damlama sulamayla daha kontrollü ve sistemli yapilmasi oldugunu söyledi.

Rekoltenin, seranin içine yapilan kat sayisina ve iklim sartlarina göre farklilik gösterdigini anlatan Sen, dikimden 70 ila 90 gün sonra ilk ürünü aldigini kaydetti.

Sen, dönüm basina 15 tonlara ulasan üretim yapabildiklerini, sonbaharda diktikleri bitkiden hazirana kadar kesintisiz ürün alabildiklerini vurguladi.

Serasinda normal günlerde 5 veya 8 kisinin sabit olarak çalistigini, dikim ve hasat dönemlerinde bu sayisinin 30'a kadar çiktigini belirten Sen, söyle devam etti:

"Bu sene ihracata basladik. Salgin sürecindeki tam kapanma döneminde birçok ülkeye ihracat yapmayi basardik. Ürünlerle ilgili güzel dönüsler aldik. Çilek ihraç ettigimiz ülkelerden özellikle Rusya ve Almanya'daki tüketiciler ürünlerimizi çok sevdi. Almanya'nin Berlin ve Frankfurt pazarlarinda ilgi yogundu. Yüksek teknolojiyle kaliteli üretim yaptiginizda, entegre ekosistem kurdugunuzda ihracat bacagi her üründe gelistirilebilir."

Sen, hassas bir ürün olmasi nedeniyle genellikle kadinlarin hasadini yaptigi çileklerine yurt disindan taleplerin gelmeye devam ettigini dile getirdi.
Kaynak: AA