ABD Temsilciler Meclisinden Borç Limitini Askiya Almaya Yönelik Tasariya Onay

ABD Temsilciler Meclisi, borç limitini askiya almaya yönelik yasa tasarisini onayladi.

Ülkenin borçlanma limitini 17 Aralik 2022'ye kadar askiya alacak yasa tasarisi, ABD Temsilciler Meclisinde 212'ye karsi 219 oyla kabul edildi.

Demokratlardan Kurt Schrader ve Jared Golden tasariya karsi oy kullanirken, tasariya Cumhuriyetçilerden destek veren tek vekil Adam Kinzinger oldu.

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Demokrat Nancy Pelosi, oylama öncesi yaptigi konusmada, ABD'nin kredisinin sorgulanmasina asla izin vermeyeceklerini belirtti.

Amerikan halkina karsi sorumluluklari oldugunu ifade eden Pelosi, borç limitinin askiya alinmamasinin feci bir etki yaratacagi konusunda uyardi.

Bir sonraki duragi ABD Senatosu olan tasarinin, burada Cumhuriyetçilerin engeliyle karsilasmasi bekleniyor.

- Borç limiti krizi

ABD'de federal hükümet, tarihi bir temerrüde yol açabilecek 28,4 trilyon dolarlik borç limitine ulasma tehdidiyle karsi karsiya bulunuyor.

Borç limiti, ABD hükümetinin borçlarini ödemek için ödünç alabilecegi para miktarinin üst siniri anlamina geliyor.

Teknik olarak borç limiti için belirlenen süre 1 Agustos'ta dolarken, ABD Hazine Bakanligi, hükümetin ödemelerine devam edebilmesi için "olaganüstü önlemler" almaya baslamisti.

Borç limitinin artirilmasi veya askiya alinmasi için Kongreye defalarca çagrida bulunan ABD Hazine Bakani Janet Yellen, son olarak Kongrenin 18 Ekim'e kadar borç limitini yükseltmek veya askiya almak için harekete geçmemesi halinde Hazine'nin olaganüstü önlemlerinin tükenecegini belirtmisti.

Kaynak: AA