Assos Kazilarinda Bir Bebege Ait 1300 Yillik Ayak Izleri Bulundu

Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Nurettin Arslan: 'Zemin tuglasi üzerindeki ayak izleri, 'gymnasium' dedigimiz aslinda Helenistik dönemdeki egitim kurumunda ele geçti' 'Ocagin zemininde kullanilan pismis toprak tuglalar üzerinde bezemeler var. Fakat bu bezemeler disinda da tahminen 11,5 yasinda, yeni yürümeye baslamis bir çocugun 2 adim atarak birakmis oldugu ayak izleri var. Bunun yaninda köpek ya da bir kedinin izi var'

BURAK AKAY - Çanakkale'nin Ayvacik ilçesinde, Behramkale köyü sinirlari içinde kalan Antik Çag'in en önemli liman kentlerinden Assos'ta ekmek pisirme firini tabaninda bir bebege ait 1300 yillik ayak izlerine rastlandi.

Antik Çag'da "Troas" olarak adlandirilan bölgenin güney ucunda volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarinda, Yunanistan'in Midilli Adasi'nin karsisinda kurulan kent, asirlar boyunca birçok medeniyete ev sahipligi yapti.

Assos Antik Kenti'nde ABD'li arkeologlarin 1800'lü yillarda ilk kez gerçeklestirdigi kazilara, uzun bir aranin ardindan 1981'de yeniden baslandi. Bölgede Türk bilim insanlarinca 40 yildir kazi yürütülüyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Nurettin Arslan, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Türk Tarih Kurumunun destegi, IÇDAS'in ana sponsorlugunda kaziya devam ettiklerini söyledi.

Hava kosullarinin uygun oldugu dönemlerde özellikle bati kapisinin bulundugu Dogu Roma (Bizans) dönemi yapilarinda çalismalarini sürdürdüklerini belirten Arslan, su bilgileri paylasti:

"Gymnasium (sporcularin egitim alani) yapisindaki en üst tabakada yer alan Bizans dönemi yapi katmanlarinda faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bunun disinda havalarin serinlemesiyle ören yerindeki düzenleme, onarim ve restorasyon çalismalari seklinde faaliyetlerimize devam etmeyi planliyoruz. Zemin tuglasi üzerindeki ayak izleri, gymnasium dedigimiz aslinda Helenistik dönemdeki egitim kurumunda ele geçti. Bu yapi Helenistik çagda bir egitim kurumu olarak kullanilmasina ragmen Bizans dönemine gelindigi zaman bir bölümü kiliseye çevrilmis, diger bölümleri ise insanlarin yasam alani haline dönüstürülerek evler yaptiklarini görmekteyiz."

- "Ilk iz derin, sonrakiler bebek aniden kaldirilmisçasina yüzeysel"

Arslan, Assos'ta Amerikalilarin 1800'lerde yogun bir çalisma yaptigini, bu süreçte bölgedeki kalintilarin büyük çogunlugunun tahrip edildigini belirlediklerini anlatti.

Antik kentte bir evin kalintilarinda, ekmek pisirmek için yapildigini tahmin ettikleri bir ocaga rastladiklarini aktaran Arslan, "Ocagin zemininde kullanilan pismis toprak tuglalar üzerinde bezemeler var. Fakat bu bezemeler disinda da tahminen 1-1,5 yasinda, yeni yürümeye baslamis bir çocugun 2 adim atarak birakmis oldugu ayak izleri var. Bunun yaninda köpek ya da bir kedinin izi var." diye konustu.

Prof. Dr. Arslan, bu buluntuyu, tuglalar üretilirken yeni yürümeye baslayan küçük çocugun, hafif kurumus tuglalarin üzerine basmis, sonra kucaga alinarak kaldirilmis olabilir diye yorumlandiklarini belirtti.

Izlerin bulundugu yapinin ait oldugu dönemle ilgili bilgi veren Arslan, sunlari kaydetti:

"Bu yapinin tarihi 7'nci yüzyil. Demek ki günümüzden 1300 yil öncesine ait bir tuglanin üzerinde bir bebegin ayak izlerini görmekteyiz. Eger çocuk hepsinde yürüseydi, diger tuglalarda iz ya da bozulmaya neden olacakti. Çünkü ilk bastigi ayak izi çok derin. Sonrasinda aniden kaldirilmisçasina izlerin daha yüzeysel oldugunu görmekteyiz ve devam etmemis. Adimlarindan da bunun henüz yeni yürümeye baslayan çocuk oldugunu görüyoruz. Çünkü 2 ayak arasindaki adimlar 5 santimetre. Çok küçük adimlarla yürüdügünü görmekteyiz."

Arslan, bu bulgunun Assos kazilari için önemli bir veri oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA