La Palma'da Yanardagin Püskürttügü Lavlar 10 Günde Atlas Okyanusu'na Ulasti

Ispanya'nin güneybatisindaki Kanarya Adalari grubundan La Palma'da 19 Eylül'den bu yana aktif durumda olan Cumbre Vieja Yanardagi'nin püskürttügü lavlar, 10 gün sonra Atlas Okyanusu'na dökülmeye basladi.

La Palma'da elektrik direklerini devirerek sahil otoyolunu asan lavlar, yerel saat ile 23.03'te (TSI 01.03) Los Guirres plaji çevresine ulasarak, yaklasik 100 metrelik uçurumdan denize akti.

Uzmanlar, 1100 santigrat derece isinin üzerinde olan lavlarin yaklasik 20 santigrat derecedeki deniz suyuyla temasinin kimyasal reaksiyon yaratarak zehirli gazlar çikarabilecegini belirtti.

Bölgedeki yetkililer, lavlarin denize döküldügü yerin en az 3,5 kilometre uzaginda kalinmasi tavsiyesinde bulunurken, kontrollerin de artirildigi kaydedildi.

Lavlarin, döküldügü yerdeki plaji tamamen yok etmesinin yani sira ekolojik açidan da ciddi zararlar verebilecegi ifade edildi.

La Palma'da 1949'da San Juan ve 1971'de Teneguia yanardaglarindaki patlamalardan çikan lavlarin yaklasik 2 ay sonra denize ulastigi, su ana kadar Cumbre Vieja'dan çikan 50 milyon metreküp lavin ise 10 günde denize vardigi bilgisi paylasildi.

Teneguia'da 50 yil önce yasanan yanardag patlamasinda ölen tek kisinin gaz zehirlenmesi sonucu hayatini kaybettigi de hatirlatildi.

Diger yandan bölgede depremlerin devam ettigi, 28 Eylül'de Richter ölçegiyle 2 ile 3 siddetleri arasinda 29 sarsintinin meydana geldigi bildirildi.

Bölgedeki yerel yetkililer ve volkanoloji uzmanlari, her seye ragmen yanardagdaki patlamalarin normal süreçte oldugunu, tedbiri elden birakmamak gerekse de panik yaratacak bir durumun olmadigini açikladi.

Cumbre Vieja'dan çikan lavlar La Palma Adasi'nda simdiye kadar 24 kilometrelik yolu kullanilmaz hale getirirken, lavlarin örttügü 300'den fazla hektarlik alanda 589'u ev olmak üzere 686 bina kül oldu.

Kaynak: AA