Avrupa Merkez Bankasindan Ekonomik Görünümde 'Belirsizlik' Uyarisi

Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde, Avro Bölgesi ekonomik görünümünün arz tikanikliklari, artan enerji fiyatlari ve yeni salgin dalgasindan kaynaklanan belirsizliklerle dolu oldugunu söyledi.

Lagarde, video konferans yöntemiyle gerçeklestirilen 2021 ECB Merkez Bankacilik Forumu'nda konustu.

Avro Bölgesi ekonomisinin hizla toparlanmakta olduguna isaret eden Lagarde, yil sonuna kadar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini öncesindeki seviyelere ulasacaklarini belirtti.

Lagarde, ekonomik toparlanmanin hizli ve basarili asilama kampanyalarindan kaynaklandigina dikkati çekerek, Avrupa'da 12 yas üstü nüfusta asilama oraninin yüzde 70'i geçtigini ifade etti.

Avro Bölgesi'nde salgin nedeniyle uygulanan kisitlamalarin neredeyse tamamen ortadan kalktigini belirten Lagarde, sadece sosyal mesafe ve maske kullanimi gibi uygulamalarin sürdügünü anlatti.

Lagarde, açilmayla birlikte imalat ve hizmet sektörlerinin hiz kazandigina isaret ederek ürün satislarinin da yükseldigini söyledi.

Büyümeyi tehdit eden "belirsizliklerin" halen devam ettigini vurgulayan Lagarde, birkaç aydir arz tikanikliklari ve arz zincirinde kesintiler yasandigini animsatti.

Lagarde, arz tikanikliklarinin "radarlarinda" oldugunu, söz konusu kesintilerin pek çok Avro Bölgesi üyesi ülkenin ihracatini yavaslattigini ifade etti.

Avro Bölgesi'nin enerji ithal eden bir konumda oldugunu hatirlatan Lagarde, enerji fiyatlarindaki artisin dogal gaz, elektrik ve petrolden kaynaklandigini anlatti.

Lagarde, geçen yil enerji ürünlerinde fiyatlarin önemli miktarda düstügünü animsatarak, son dönem enerji fiyatlarindaki artisin "baz" etkisinden kaynaklandigini vurguladi.

Enerji fiyatlarinin 2022 yilinin ilk kisminda düsmesini beklediklerini ifade eden Lagarde, bir baska belirsizlik kaynaginin da yeni salgin dalgasi ile birlikte tedbirlerin ve kapanmalarin tekrar etmesi oldugunu söyledi.

Lagarde, enflasyondaki artisin ekonomilerin yeniden açilmasindan ve baz etkisinden kaynaklandigini ifade etti.

Kaynak: AA