Beyaz Saray, Pentago'nun 'Afganistan'da Asker Birakilmasini Tavsiye Ettik' Açiklamasini Yalanladi

Beyaz Saray, Afganistan'da asker birakilmasinin "gerginligi tirmandiracagi" konusunda üst düzey yetkililerin oy birligine vardigini bildirerek, konuya iliskin daha önce yapilan çeliskili açiklamalari yalanladi.

ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley'in, bugün Senato Silahli Kuvvetler Komitesinde Afganistan'dan çekilme sürecine iliskin katildigi oturumda, "ABD Baskani Joe Biden'in iddiasinin aksine, kendisi ve diger komutanlarin yönetime Afganistan'da 2 bin 500 asker birakilmasini tavsiye ettiklerini ancak bunun kabul edilmedigini" söylemesine üzerine Beyaz Saray'dan açiklama geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Twitter hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, Biden'in Afganistan'dan çekilme sürecinde 19 Agustos'ta ABC'ye verdigi röportaja atifta bulunarak sunlari kaydetti:

"Biden'in ABC röportajinda da söyledigi gibi, Afganistan'daki savasi bitirmek bizim ulusal çikarimizaydi. Biden, bu konudaki tavsiyelerin ayrismis oldugunu ancak üst düzey askeri danismanlarin, önceki yönetimin yapmis oldugu anlasmadan dolayi Afganistan'da 2 bin 500 asker birakmanin gerilimi tirmandirmak anlamina geldigi konusunda oy birligine vardigini söyledi. Savunma Bakani, Genelkurmay Baskani ve (CENTCOM Komutani) General McKenzie de bunu vurguladi."

- Biden kendisine asker birakilmasi tavsiyesi verildigini yalanlamisti

Biden, 19 Agustos'taki ABC röportajinda, "Üst düzey askeri danismanlariniz geri çekilmenin zamanlamasi konusunda size tavsiyede bulundu, sizden 2 bin 500 askeri orada birakmanizi istedi, dogru mu?" sorusu üzerine, "Hayir, böyle bir sey olmadi. Bu konuda ayrisma vardi ama bu dogru degil." ifadelerini kullanmisti.

Sunucunun, "Size askerlerin orada kalmasini istediklerini söylemediler mi?" diye tekrar sormasi üzerine Biden, "Hayir, ne zamanlama ne de asker kalmasi konusunda bize karsit bir fikir beyan etmediler." degerlendirmesinde bulunmustu.

- Milley, Biden'in yalan söyleyip söylemedigine iliskin sorulari yanitsiz birakti

Genelkurmay Baskani Mark Milley ise bugün ABD Savunma Bakani Lloyd Austin ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutani Orgeneral Kenneth McKenzie ile Senato Silahli Kuvvetler Komitesinde Afganistan'dan çekilme sürecine iliskin ifade verdi.

Milley, oturumda "ABD Baskani Joe Biden'in iddiasinin aksine, kendisi ve diger komutanlarin yönetime Afganistan'da 2 bin 500 asker birakilmasini tavsiye ettiklerini ancak bunun kabul edilmedigini" söyledi.

Mark Milley, Biden'in, hiçbir komutanin Afganistan'da asker birakilmasi gerektigine dair bir tavsiyede bulunmadigi iddiasi hatirlatilarak baskanin bu konuda Amerikan halkina yalan söyleyip söylemedigine iliskin sorulari ise degerlendirmekten kaçindi.

ABD'li general, liderlere hiçbir konuda kesin tarih vermemeleri tavsiyesinde bulundugunu ancak son iki ABD baskaninin da Afganistan'dan çekilme konusunda kesin tarih vererek yanlis yaptigini dile getirmisti.

Kaynak: AA