La Palma'daki Cumbre Vieja Yanardagi Yeniden Lav Ve Kül Püskürtmeye Basladi

Ispanya’ya bagli Kanarya Adalari’nin en büyük 5’inci adasi La Palma’daki Cumbre Vieja Yanardagi saatler süren durgunlugun ardindan yeniden lav ve kül püskürtmeye basladi.

La Palma'daki Cumbre Vieja Yanardagi Yeniden Lav Ve Kül Püskürtmeye Basladi
Ispanya’ya bagli Kanarya Adalari’nin en büyük 5’inci adasi La Palma’daki Cumbre Vieja Yanardagi 19 Eylül’de faaliyete geçmisti. Yanardag, bugün saatler süren durgunlugun ardindan yeniden lav ve kül püskürtmeye baslarken, lavlarin akisi da hizlandi. Kanarya Adalari Volkanoloji Enstitüsü (Involcan) sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, Cumbre Vieja Yanardaginda bugün tekrar patlama yasandigi, kül ve lav çikisi oldugu dogrulandi. Yetkililer, lavlarin denize çok yaklastigini belirterek, lavlarin denize ulasmasi durumunda daha fazla zehirli gazin açiga çikabilecegi konusunda uyarida bulundu.

Zehirli gazlar sarhosluk benzeri etkilere yol açabilir

Yanardag bilimcisi ve Jeoloji Profesörü Jose Mangas yaptigi açiklamada, kizgin lavlarin tuzlu deniz suyuna ulastiginda bazi zehirli maddelerin ortaya çikarak buharlasan su ile havaya karismasini beklediklerini ifade ederek, bu maddelerin çevrede bulunan vatandaslarda sarhosluk benzeri etkilere yol açacagini bildirdi.

Lavlar IHA ile takip ediliyor

Ispanya Savunma Bakani Margarita Robles, yanardagin yeniden lav ve kül püskürtmesinin ardindan lavlarin denize çok yakin oldugunu ve lavlarin denize ulasmasi durumunda daha fazla zehirli gazin açiga çikacagini yineledi. Robles, jeologlarin askeri personel ile birlikte çalisarak volkandan çikan ve saglik riski olusturabilecek maddeleri sürekli olarak gözlemledigini bildirdi. Bakan Robles ayrica, patlama sonucu ortaya çikan lavlarin ilerleyisi hakkinda çevrede yasayan vatandaslara bilgi vermek için insansiz hava araci ile takip edildigini açikladi.



Lavlar 513 evi yok etti

Cumbre Vieja Yanardagi’ndan akan lavlar bugüne kadar 237 hektarlik alana yayilirken, 513 evi ve yaklasik 20 kilometrelik yolu yok etti. Bugüne kadar bölgede tahliye edilenlerin sayisi ise 6 bin 200’e ulasti.
Kaynak: İHA