Baba Ocagina Dönen Gurbetçi, Ata Yadigariyla Köyüne Müze Kurdu

Yillarca Fransa’da çalistiktan sonra köyde komsusunun evini satin alarak torunlarina miras olarak ata yadigari eserlerden olusan müze kuran Ismail Ünat, tarihe yolculuk yapmak isteyen vatandaslari bekliyor. Binlerce eser ve yüzyillara ait parçalar Nikfer Kültür Evi’nde sergileniyor.

Baba Ocagina Dönen Gurbetçi, Ata Yadigariyla Köyüne Müze Kurdu


Denizli’nin Tavas ilçesine bagli Nikfer Mahallesi’nde yasayan Ismail Ünat, yillarca Fransa’da ormanci olarak çalistigini ve yurt disinda eski evleri alarak tadilatini gerçeklestirdikten sonra satarak geçimini sagladigini belirtti.

Bir süre sonra Türkiye’ye kesin dönüs yaparak köyde bulunan eski esyalarin ve atadan kalma tarihi deger tasiyan esyalari çevreden topladigini anlatti. Bir süre sonra köyde komsularinin evini satin aldi. Tarihi yapisi bozulmadigi için burayi bir müze haline getirerek torunlarina miras kalmasi için topladigi esyalari buraya yerlestirdi. Müzeyi gezenler Nikfer Mahallesi’nin yüzlerce yillik geçmisine yolculuk yapmis oluyor. Ismini ise Nikfer Kültür Evi olarak adlandirdigini ifade eden Ismail Ünat, burayi gezmek isteyenleri özel olarak karsiliyor ve içeride bulunan tarihi yolculuga anlatarak eslik ediyor.

“Müzemde bini askin eser ve parçalar var”

Torunlarina miras oldugunu anlatan Ünat; “1972 yilinda Fransa’ya gittim, ormanci olarak 2004 yilina kadar eski evlerin alim satimini gerçeklestirdim. Böylesi isler ile ugrastigim için bunlara hevesim vardi bir eserim olsun istiyordum. Nikfer’e geldim burasi komsumun eviydi 1944 yilinda bu evin yapimi baslamis bu köydeki marangozun eviymis ve meshurdu marangozluk. Baktim bu bina güzel elverisli ben burayi bir müzeye çevirmeye karar verdim. Hem torunlarima bir miras kalsin diye ugrastim. Bu müzemde bini askin eser ve parçalar vardir. Bunlari ben köyden ve çevre köylerden topladim. Ben bunlari topladikça degere bindi ve fiyat olarak herkesin elinde degerlendi. Elimden geldigi kadariyla toparladim ve bir eser yaptim. Çocuklarima torunlarima bir eser kalirsa ne mutlu bana” dedi.

Kaynak: İHA