Iskoçlar Bagimsizlik Için Yürüdü

Iskoçya’nin baskenti Edinburgh’da bagimsizlik yanlisi yürüyüs düzenlendi.

Iskoçlar, polisin sehir merkezinden yürünmesine izin vermemesi nedeniyle merkez disindaki Dalkeith Sokagi'nda toplanmak zorunda kaldi. Yerel saatle yaklasik 13.00'te harekete geçen göstericiler, Iskoç Parlamentosuna yürüdü.

"Bagimsiz Iskoçya" ve "Simdi bagimsizlik" seklinde slogan atan göstericiler, "Britanya devleti dagilsin" yazili dövizler tasidi.

Ingiltere’den ayrilmak için mümkün olan en kisa sürede referandum düzenlenmesini isteyen Iskoçlara, bazi Katalanlar ve Irlandalilar da destek verdi.

Yürüyüs sirasinda Iskoçya bayraklarinin yani sira Katalan bayraklarinin da tasindigi görüldü.

Etkinligi düzenleyen All Under One Banner'dan Keir McKechnie, AA muhabirine yaptigi açiklamada, etkinligi düzenlemelerinin amacinin, Basbakan Boris Johnson'a "bagimsiz Iskoçya istedikleri" mesajini vermek oldugunu söyledi.

McKechnie, Birligin, "irkçi ve bölücü" oldugunu belirterek "Bu korkunç evlilikten ayrilmak ve Birlesik Krallik'tan bosanmak istiyoruz." dedi.

Iskoç halkinin son 6 seçimde bagimsizlik yanlisi partilere oy verdigine isaret eden McKechnie, "Iskoç hükümetinden bir referandum tarihi belirlemesini istiyoruz. Bunu simdi yapilmali, sonra degil. Çünkü Büyük Btitanya'da kaldigimiz sürece daha fazla issizlik, daha fazla fakirlik ve Kovid-19 pandemisi gibi daha fazla felaket olacaktir." diye konustu.

Baska bir gösterici ise Brexit'le Avrupa Birligi'nden (AB) ayrilmak zorunda kaldiklarini belirterek "Avrupa'nin parçasi olmak istiyoruz. Brexit nedeniyle merkezi hükümete çok kizginiz ve bagimsizligi yürekten istiyoruz." diye konustu.

- 2023 sonunda bagimsizlik referandumu beklentisi

Iskoç Ulusal Partisi, 2014'te yapilan referandumda Iskoçlar yüzde 55'le bagimsizligi reddetmis olsalar da Brexit'in durumu degistirdigini ve yeni bir referanduma ihtiyaç oldugunu savunuyor.

Brexit referandumunda Ingilizlerin aksine yüzde 62 karsi oy kullanan Iskoçlar, istemedikleri halde AB'den çikarildiklarini belirtiyor.

Iskoçya Bölgesel Hükümeti Basbakani Nicola Sturgeon, 2023 sonunda bagimsizlik referandumuna gitmeyi planliyor.

Ancak yeni bir bagimsizlik referandumu düzenlemek için Ingiliz Parlamentosundan izin almak gerekiyor. Johnson liderligindeki Muhafazakar Partinin 365 sandalyeyle çogunlugu elinde bulundurdugu 650 üyeli parlamentodan böyle bir iznin çikmasi imkansiz görülüyor.

Bu nedenle bagimsizlik yanlilarinin alternatif yollar deneyebilecegi degerlendiriliyor. Bu seçeneklerden birini, Ingiliz Parlamentosundan izin alinmasini zorunlu kilan yasaya karsi mahkemeye gitmek olusturuyor.

Diger bir yol ise merkezi hükümete ragmen referanduma gitmek ve olumlu sonuç çikmasi halinde tek tarafli bagimsizlik ilan etmek.

Ancak bunun, Katalonya'da oldugu gibi gerginlige ve merkezi hükümetin sert tepkisine yol açabilecegi belirtiliyor. Ayni zamanda bu durumun, Katalanlar gibi Iskoçlarin da AB'nin destegini kaybetmesine neden olabilecegi ifade ediliyor.

Kaynak: AA