Avrupa'nin Ödül Avcisi Müzenin Sirri Homeros'un Destaninda Sakli

Geçen yil '2020 Avrupa Yilin Müzesi Özel Takdir Ödülü'ne, bu sene de '2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü'ne layik görülen Troya Müzesi, ziyaretçilerini Ilyada Destani'nda geçen Troya Savasi'nin 6 dilde anlatildigi beyitlerle karsiliyor Müze Müdürü Ridvan Gölcük: 'Troya Müzesi, Troya'nin, bu kültürün Anadolu için ne ifade ettigi ve bizim kimligimizde nerede yer aldigini dünyaya gösterdi. Düsünün ki bir destan adinda dikilmis bir müze; dünyada bunun örnegi yok. Bana kalirsa bizim Troya konusunda en büyük hazinemiz bu müze'

BURAK AKAY - Çanakkale merkeze bagli Tevfikiye köyünde bulunan ve Avrupa'dan iki yil üst üste prestijli ödüller alan Troya Müzesi, büyük bir kültür hazinesi olmasiyla binlerce yillik geçmisi, gelecege aktariyor.

Müze, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafindan 1998'de Dünya Kültür Mirasi Listesi'ne dahil edilen 5 bin 500 yillik geçmise sahip Troya Antik Kenti'nin girisinde yer aliyor.

Kültür ve Turizm Bakanliginca yarismayla belirlenen proje kapsaminda yapimina 2014'te baslanan ve 2018'in ekim ayinda ziyarete açilan 90 bin metrekare büyüklüge sahip 3 katli Troya Müzesi, ziyaretçilerini Antik Çag'da yasamis ozan Homeros'un Troya Savasi'ni anlattigi "Ilyada Destani"nin 6 dilde hazirlanan beyitleri ile karsiliyor. Müzede bölgedeki kazilardan çikan eser ve buluntular da sergileniyor.

Teshir, depolama, idari birimler, sosyal donati mahalleri ile açik teshir, peyzaj ve ziyaret alanlarindan olusan müzede ziyaretçiler, her teshir katina rampadan çikarak ulasabiliyor.

Ziyaretçiler müzeyi gezerken "Troas Bölgesi Arkeolojisi", "Troya'nin Tunç Çagi", "Ilyada Destani ve Troya Savasi", "Antik Dönem'de Troas ve Ilion", "Dogu Roma ve Osmanli Dönemi", "Arkeoloji Tarihçesi", "Troya'nin Izleri" basliklarindan olusan hikayeleri takip ediyor.

"2020 Avrupa Yilin Müzesi Özel Takdir Ödülü"nün ardindan "2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü"nün sahibi olan Troya Müzesi, Avrupa'daki en prestijli ödülleri alan ilk Türk müzesi oldu.

- "Amacimiz 'Made in Troy' markasini yaratmak"

Müze Müdürü Ridvan Gölcük, AA muhabirine, bu yapinin Çanakkale bölgesine ait genis bir koleksiyonu barindirdigini söyledi.

Ziyaretçilerin, Troya'nin yani sira Assos'tan çikarilan eserleri, Çanakkale Savaslari’nda kullanilmis bazi malzemeleri görebildigini belirten Gölcük, "Troya Müzesi'nin ana hedeflerinden biri, yasadigimiz topraklarin mirasina sahip çikmak oldugu gibi bizlere bu mirasi ve kimligimizdeki yerini hatirlatmaktir. Müzemiz, dünya vatandaslarina Troya hikayesini anlatmak istedigi kadar bunu yerli ziyaretçilerimizle de paylasmayi, kültürümüzdeki Troya kimligini göstermeyi, ülkemiz adina müze disinda iyi bir marka olmayi hedefliyor. Amacimiz kuvvetli bir 'Made in Troy' markasi yaratmak." dedi.

Gölcük, Ilyada metninin 2 bin 700 yildir var oldugunu, Troya Savasi'nin 3 bin sene önce yasandigini, Troya kazilarinin ise 150 yildir devam ettigini hatirlatti.

Bunlarin yaninda 2018'de ortaya çikan bir müzenin bugüne kadar söylenmemis neleri anlatilabilecegini kendilerine sorduklarinda, ödül kazanma konusunu riskli gördüklerini aktaran Gölcük, söyle konustu:

"2019 yili gösterdi ki Time dergisi tarafindan 'dünyada mutlaka görülmesi gereken 100 yer listesi'ne seçilmemiz, hemen ardindan British Müzesinin, ‘Ben de bir Troya sergisi yapacagim’ demesi, bir oyun firmasinin 'Ben bir Troya oyunu çikaracagim' demesi... Sonuçta 2019 yilinda Avrupa Yilin Müzesi Ödülü'nde finale kaldik; bu harika bir seydi. Bir yil sonra da 2020'nin 'Avrupa Yilin Müzesi Özel Takdir Ödülü'nü alan müze olduk. Troya Müzesi bu çok eski hikayenin içinde yeni ne söylemis oldu? Troya Müzesi, Troya'nin, bu kültürün Anadolu için ne ifade ettigi ve bizim kimligimizde nerede yer aldigini dünyaya gösterdi. Düsünün ki bir destan adina dikilmis bir müze; dünyada bunun örnegi yok. Bana kalirsa bizim Troya konusunda en büyük hazinemiz bu müze."

Gölcük, ikinci ödülle ilgili sürece deginerek, raportörler ve jürinin bu degerlendirme için Troya Müzesi konusunda çok heyecan duydugunu vurguladi.

Anadolu'nun sesi olmaya çalisan müzenin, dünyadaki örneklerinden ayrildigini kaydeden Gölcük, "Jüri tam olarak sunu söyledi: 'Ilham verici, öncü ve dünya müzelerine örnek bir müze olabilmeyi basarmis.' Ikinci ödülü de almak ve bunun Türk müzeciliginde ilk olmasi ülkemiz adina çok büyük bir gurur." ifadesini kullandi.

- Polyksena Lahdi, Troya Hazineleri ve müze mimarisi

Ridvan Gölcük, Troya Müzesi'nde önemli eserlerin sergilendigine dikkati çekerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"En çok ilgi çekenlerden biri, Polyksena Lahdi. Hem lahdin sanatsal özellikleri hem de üzerinde anlattigi öykü, öne çikan eser gruplarindan biri. Ikincisi, 1873 yilindan beri Istanbul Arkeoloji Müzesi'nde korudugumuz, 2. Dünya Savasi'nda Hitler tehlikesinden korumak için daha sonra 1939'da Nigde'ye naklettigimiz ve bu müzenin açilisinda da bize gönderilen isçi hazineleri, zemin katta sergilenen Troya Hazineleri. Eserler öyküsüyle beraber çok öne çikiyor. Özellikle Avrupali ziyaretçiyi heyecanlandiran eserlerden biri. Eser koleksiyonumuzun disinda çevre köylerle kurdugumuz iliski konusunda çok büyük bir heyecan duyuyorlar. Dikkat çeken sey koleksiyondur ama Troya Müzesi ayni zamanda müze mimarisi bir anit özelligi tasiyor. Ulusal Mimarlik Ödülü de almisti geçtigimiz yil ülkemizde. Müze mimarisinin kendisi de oldukça dikkat çekiyor."
Kaynak: AA