TEKNOFEST Kapilarini Sürprizlerle Açacak

T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar: 'Dünyada ilk defa hem insansiz hem insanli hava araçlarinin birlikte yaptigi bir gösteri görecegiz. En önemlisi Akinci ve Aksungur insansiz hava araci, Gökbey ve Atak helikopteri, Bayraktar TB2 ve Hürkus'un yaptigi bu gösteride kullanilan bütün hava araçlari yerli ve milli hava araçlari olacak' 'Nobel ödüllü, Anadolu'nun bagrindan çikmis Türk bilim adami Aziz Sancar sereflendirecek festivalimizi. Teknolojinin sampiyonlarina Cumhurbaskanimizla birlikte ödül verecek'

Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, bu yil bir dizi sürprizle ziyaretçilerini agirlayacak.

TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi (T3 Vakfi) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde, Türkiye'nin önde gelen teknoloji sirketleri, kamu kurumlari, medya kuruluslari ve üniversitelerin de aralarinda bulundugu 72 paydasin destekleriyle Istanbul Atatürk Havalimani'nda yarin baslayacak ve 26 Eylül'de sona erecek.

Anadolu Ajansinin medya paydasi oldugu etkinlik öncesinde Atatürk Havalimani'nda T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar kisa bir bilgilendirme yapti. Bayraktar ve paydas kuruluslarin yöneticileri daha sonra festival alanini gezdi, toplu fotograf çektirdi.

Selçuk Bayraktar, basin mensuplarinin etkinlige yönelik sorulari üzerine, TEKNOFEST'in dördüncü yilinda ilk basladigi yerde, Istanbul'da oldugunu söyledi.

Etkinligi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle Saglik Bakanliginin yönergeleri dogrultusunda gerçeklestireceklerini dile getiren Bayraktar, "45 bin takimda 200 binden fazla ögrencimiz basvurdu yarismalara. Ilk yil 20 bin, ikinci yil 50 bin, üçüncü yil 100 bin ve dördüncü yilinda dünyada açik ara rekor sekilde basvuru aldik. Ayni anda alanda 100 bin kisi olacak sekilde bir rezervasyon sistemi isleyecek. Alan 450 bin metrekare normal sartlarda, 450 bin insan ayni anda alanda bulunabiliyor ama kisitli bir katilim uygulayacagiz." dedi.

Festivale katilabilmek için mutlaka kayit yaptirilmasi gerektigini vurgulayan Bayraktar, önden kayit ve hafta içi ziyaretle çok daha keyifli bir festival geçirilebilecegini belirtti.

TEKNOFEST'te çok sürpriz ve renkli gösteriler olacagini belirten Bayraktar, "Dünyada ilk defa hem insansiz hem insanli hava araçlarinin birlikte yaptigi bir gösteri görecegiz. En önemlisi Akinci ve Aksungur insansiz hava araci, Gökbey ve Atak helikopteri, Bayraktar TB2 ve Hürkus'un yaptigi bu gösteride kullanilan bütün hava araçlari yerli ve milli hava araçlari olacak. Yani Türk mühendislerinin tasarladigi ve ürettigi hava araçlari olacak. Bugün ilk provalari yapildi, çok heyecanlandik. Ilerleyen günlerde bu gösteriyi izlemeye tüm milletimizi aile boyu degil, sülale boyu bekliyoruz." diye konustu.

- Aziz Sancar da TEKNOFEST'te

Festivaldeki bir diger sürprizin Aziz Sancar'in katilimi olacagini bildiren Selçuk Bayraktar, "Nobel ödüllü, Anadolu'nun bagrindan çikmis Türk bilim adami Aziz Sancar sereflendirecek festivalimizi. Teknolojinin sampiyonlarina Cumhurbaskanimizla birlikte ödül verecek. Bunlar önemli sürprizlerimiz. Bunlarin yaninda baska sürprizler de bekliyor, onlari da günü geldikçe açiklamayi düsünüyoruz." ifadelerini kullandi.

Bu yil TEKNOFEST'e Azerbaycan'dan önceki yillardan daha fazla katilim oldugunu belirten Bayraktar, özellikle Karabag zaferinden sonra katilimin arttigini söyledi. Bayraktar, Azerbaycanli pilotlar tarafindan kullanilan MIG-29 uçaklarinin da katilimiyla Istanbul Bogazi semalarinda Türk uçaklariyla birlikte muhtesem bir gösteri gerçeklestirildigini kaydetti.

Selçuk Bayraktar, Azerbaycan'da da 2022'de TEKNOFEST düzenlenecegini belirtti.

Etkinlikte yer alan uçaklari yapacak gençleri yetistirmenin önemini vurgulayan Bayraktar, "Teknolojinin tüm diger alanlarinda sagliktan yapay zekaya, akilli araçlardan insanlik yararina teknolojilere kadar insan kaynagini yetistirmek bu platformlarin kendisinden çok daha önemli. Bu gençler yetisecek olursa ilerde çok daha genis bir yelpazede ülkelerimiz bagimsiz ve müreffeh olur. Biz bu etkinligi o anlamda hayatimizin en önemli etkinligi olarak görüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Bir soru üzerine, Bayraktar Akinci'yi ilk tasarlamaya basladiklari günden beri uluslararasi ilgi gördügünü ama özellikle teslim etmeden bu görüsmelere kapali olduklarini dile getirdiklerini hatirlatan Selçuk Bayraktar, "Özellikle teslim olduktan ve Bayraktar TB2'nin üstün basarisindan sonra dünyadan çok büyük bir talep, ilgi var." dedi.

- Ulasim uyarisi

Etkinlige ulasimla ilgi tavsiyelerde de bulunan Bayraktar, metronun bakim nedeniyle alana kadar gelmedigini, bu nedenle ring seferleri düzenlenecegini ifade etti. Bayraktar ayrica 10 binin üzerinde bir araç park kapasitesinin ziyaretçiler için olusturuldugunu bildirdi.

T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir da ring seferleri için Sirinevler Metro Istasyonu, Kuleli Metrobüs Istasyonu, Yesilyurt Tren Istasyonu'ndan 6 gün boyunca gün boyu ring seferleri olacagini belirtti.

Kaynak: AA