Cografi Isaret Tescilli Tamzara Dokumasi Marka Olma Yolunda

Giresun'da 1937'de Mustafa Kemal Atatürk imzali kararnameyle kooperatif kurularak üretilen ancak zaman içinde unutulmaya yüz tutan Tamzara dokumasi, kadinlarin elinde yeniden canlaniyor Sebinkarahisar Belediye Baskani Sahin Yilanci: 'Kooperatifimizde ürettigimiz ürünlerin ulusal ve uluslararasi pazarlara ulasmasi noktasinda çalismalar yapacagiz'.

GÜLTEKIN YETGIN - Giresun'un Sebinkarahisar ilçesinde 19. yüzyilda çogu evde dokunan, Misir, Suriye gibi Akdeniz ülkelerine satilan Tamzara dokumasi, Sebinkarahisar Belediyesi ve Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi (DOKA) is birligindeki projeyle markalastirilacak.

Mustafa Kemal Atatürk imzali kararnameyle 1937'de yöre halkina ekonomik gelir saglanmasi amaciyla kooperatif kurularak üretimine baslanan ancak unutulmaya yüz tutan Tamzara dokumasi, kadinlarin ellerinde canlandiriliyor.

Adini, tarihi Tamzara Mahallesi'nden alan, üretimi yillar içinde zaman zaman kesintiye ugrayan dokuma, çesitli kurumlarin çabalariyla 2010 ve 2016'daki projelerle yeniden üretilmeye baslandi.

Türk Patent ve Marka Kurumundan 2019'da "cografi isaret" tescili alan Tamzara dokumasinin marka haline getirilerek pazarlanmasi ve kadin istihdamina katki saglanmasi amaciyla bu yil "Kadinlar Dokuyor Projesi" hayata geçirildi.

Proje kapsaminda dokuma, tanitim ve pazarlama, kooperatifçilik, dijital pazarlama ve e-ticaret konularinda egitim verilecek 50 kadinin, katma degerli ürünler üreten, ürünü markalastiran, ayaklari üzerinde durabilen ve istihdama katki saglayan kadin kooperatifi kurarak kendi islerinin patronu olmasi saglanacak.

Sebinkarahisar Belediye Baskani Sahin Yilanci, AA muhabirine, kadinlarin ekonomik özgürlüge kavusmasini önemsediklerini söyledi.

Uygulamaya koyduklari 18 aylik projeyle bir yandan kadinlarin ev ekonomilerine katki sagladigini ifade eden Yilanci, diger yandan da Tamzara dokumasinin yasatilmaya devam edildigini kaydetti.

Yilanci, Tamzara dokumasiyla ilgili, ilk olarak 2010'da Avrupa Birligi destekli bir proje uygulandigini belirterek, son uygulanan DOKA destekli projeyle gelinen noktada da Tamzara dokumasiyla ilgili nihai hedefe ulasmak üzere olduklarini aktardi.

- "Kooperatifimizi kurduk"

Kadin kooperatifi kurarak ulusal ve uluslararasi pazarlarda Tamzara dokumasini satmak istediklerini dile getiren Yilanci, söyle devam etti:

"Geçtigimiz hafta kooperatifimizi kurduk, bu noktadan sonra ürettigimiz ürünlerin ulusal ve uluslararasi pazarlara ulasmasi noktasinda çalismalar yapacagiz. Sag olsun kursiyerler ve kurs egiticilerimiz gayretle çalisiyorlar. Güzel de ürünler ortaya çikti, bu ürünleri artik tüketiciyle bulusturmak istiyoruz. Dokumayi tekrar gün yüzüne çikararak üretiyoruz." dedi.

Yilanci, Tamzara dokumasinin, kullanilan ipligin kalitesi, keten ve pamuktan elde edilmesi, terletmeme özelliginin yani sira el ürünü olmasindan dolayi pazarda ciddi bir karsiligi oldugunu vurgulayarak, dokumanin yabanci ve yerli turistlerden ilgili görecegini kaydetti.

- "E-ticaret yapan firmalar araciligiyla bu ürünü tüketiciyle bulusturmak istiyoruz"

Ilk olarak birkaç firma araciligiyla Istanbul pazarina girmek istediklerini belirten Yilanci, "Istanbul bu isin merkezi. Onun disinda e-ticaret yapan firmalar araciligiyla bu ürünü tüketiciyle bulusturmak istiyoruz. Aslinda pandemi nedeniyle bir tik yavas ilerliyoruz. Insallah önümüzdeki günlerde çalismalarimiza hiz vermis olacagiz." diye konustu.

Kursiyerlerden Sibel Toy da yaptiklari dokumalari satarak kazanç elde ettiklerini belirterek, "Belediye ve DOKA destegiyle bir kooperatif kurduk, projemiz daha yeni, ileride projenin oturmasiyla daha çok ekonomik kazanç saglamayi hedefliyoruz." dedi.

Sibel Cagcag ise Tamzara dokumasinin adini duyurmak için kursa katildigini anlatarak, "Günlük olarak sal, gömlek, çesitli örtüler dokuyoruz. Bu isi insallah ileriye götürmek istiyoruz. Kooperatif kurduk, insallah her kadin el emeginin karsiligini alir." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA