Italya Basbakani Draghi, AB'yi Düzensiz Göç Konusunda Elestirdi

Draghi, Afganistan için olaganüstü G20 Zirvesi düzenlemek istedigini söyledi.

Italya Basbakani Mario Draghi, Afganistan'dan tahliyelerin, Avrupa Birligi'nin (AB) göç meselesini yönetmede ne kadar yetersiz kaldigini bir kez daha gösterdigini söyledi.

Draghi, düzenledigi basin toplantisinda, ülke gündemi ile dis politikada öne çikan Afganistan ve Afgan göçmenler konusunda degerlendirmelerde bulundu.

Afganistan'daki durum ve Afganlarin tahliyesinden yola çikarak düzensiz göç konusunda AB'yi elestiren Draghi, "Afganlarin tahliyesi, AB'nin göç konusunu yönetmede ne kadar yetersiz oldugunu bir kez daha gösterdi. Birçok ilkede birlesmis olan AB, bu sorunla yüzlesemiyor ve bu da Birligin bizzat kendi varligindaki bir sorun." dedi.

Afganistan'dan tahliyeler sirasinda yasananlari hatirlatan Draghi, "O korkunç trajedi karsisinda 'göçmen istemiyoruz' diyen ülkeler var. Bilmem hatirliyor musunuz ama bunu nasil yapacaksiniz?" diye konustu.

Draghi, G20 Dönem Baskani olarak Afganistan özelinde olaganüstü bir G20 Zirvesi'ne ev sahipligi yapmayi düsünmeye devam ettigini ve bu konuda temaslarinin sürdügünü belirterek, "BM Genel Kurulunda ne olacagini görecegiz. Her durumda G20, BM Genel Kurulundan sonra yapilacak." ifadesini kullandi.

Mario Draghi, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile Marsilya'da bu aksamki görüsmelerinde, Afganistan, iki ülke iliskileri, AB ve Libya gibi konulari ele alacaklarini aktardi.

Draghi ayrica, Italyan ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettigini söyledi.

Kaynak: AA