Burdur'da Göçmen Kuslarin Ugrak Noktasi Karatas Gölü Kurudu

Karamanli Belediye Baskani Fatih Selimoglu: 'Bu sene istenen yagis da olmayinca her yerde kuraklik oldu. Göller bölgesi denilen Burdur'umuz maalesef bu gidisle çöller yöresi olarak anilacak' Karatas Gölü Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Salih Kutlu: 'Gölde bu yil kayiklarimiz yüzemedi. Iki teknemiz gölün içinde karaya oturdu. Bu göl sadece balikçilik için degil, bölgede sulama için de önemli bir kaynakti' Gölde yaklasik 30 yildir balikçilik yapan Enver Yüksel: 'Buraya binlerce kus geliyordu, kazlarin yumurtlama alaniydi. Burasi kuslar için bir cennetti. Durum ortada, göl kurudu'

BILAL ALTIOK/MURAT ÇOBAN - Burdur'un Karamanli ilçesinde bulunan ve Göller Yöresi'nin önemli sulak alanlarindan biri olan Karatas Gölü, kurudu. Sularin çekilmesiyle gölün ortasinda kalan birkaç tekne, kurakligin boyutunu gözler önüne seriyor.

Karamanli Ovasi'nda 1190 hektar büyüklügündeki tatli su gölü olan ve uluslararasi sulak alanlar listesinde yer alan göl, 1985'te yaban hayati koruma alani ilan edildi.

Göçmen kuslar için önemli besin ve yumurtlama alani olan, tatli su balikçiligi ve sulamayla bölgeye ekonomik gelir saglayan göl, son yillarda yeterli yagisin düsmemesi, yer alti sularinin çekilmesi ve iklim degisikliginin etkisiyle yasanan kurakliktan etkilendi.

Geçen yil suyunun büyük bölümü azalan Karatas Gölü, bu sene ise tamamen kurudu. Sularin çekilmesiyle gölün ortasinda kalan birkaç balikçi teknesi ile göl tabanindaki çamurda besin bulmaya çalisan göçmen kuslar, Anadolu Ajansi ekibince havadan görüntülendi.

- "Tek beklentimiz kisin yagislarin bol olmasi"

Karamanli Belediye Baskani Fatih Selimoglu, AA muhabirine, dünya ve Türkiye genelinde kurakligin her geçen gün etkisini artirdigini söyledi.

Bölgedeki yer alti su kullaniminin da gölleri etkiledigini ifade eden Selimoglu, "Bu sene istenen yagis da olmayinca her yerde kuraklik oldu. Göller bölgesi denilen Burdur'umuz maalesef bu gidisle çöller yöresi olarak anilacak. Insallah yeniden göllerimiz sularla dolar ve hepimiz mutlu oluruz. Kuraklik tarimsal faaliyetleri de etkiliyor, tek beklentimiz kisin yagislarin bol olmasi." diye konustu.

Selimoglu, Karatas Gölü'nde 122 kus türünün görüldügünü belirterek, gölün suyla dolup eski günlerine dönmesini diledi.

Karatas Gölü Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Salih Kutlu da her yil gölde ortalama 5 ton sazan, 5-6 ton kerevit (tatli su istakozu) ve birkaç ton da havuz baliginin avlandigini aktardi.

Bu yil gölde balikçilik yapamadiklarini anlatan Kutlu, söyle konustu:

"Gölde bu yil kayiklarimiz yüzemedi. Iki teknemiz gölün içinde karaya oturdu. Bu göl sadece balikçilik için degil, bölgede sulama için de önemli bir kaynakti. Yetkililerden talebimiz, gölün sulama kapasitesi bittigi anda suyu kesmeleridir. Vatandaslardan da su tasarrufuna önem vermelerini talep ediyoruz. Türkiye'nin her tarafini kuraklik etkiledi. Su tasarrufu için ne gerekiyorsa onu yapmamiz gerekiyor. Su anda gölümüz bitik durumda, hava sartlari da kurak gidince gölü kaybettik."

- "Kuslar için bir cennetti burasi"

Gölde yaklasik 30 yildir balikçilik yapan Enver Yüksel de (45) gölü görünce çok üzüldügünü söyledi.

Sularin çekilmesi nedeniyle bir yildir göle kayigini getirmedigini belirten Yüksel, "Buraya binlerce kus geliyordu, kazlarin yumurtlama alaniydi. Kuslar için bir cennetti burasi. Durum ortada, göl kurudu. Ortasinda küçük küçük su öbekleri kaldi, onlar da birkaç haftaya yok olur. Buranin baligi da çok ünlüydü." dedi.
Kaynak: AA