'Tiyatro Fabrikasi'nda Yeni Sezon Için Kostüm Ve Dekor Mesaisi

DT'nin Ankara ve Anadolu sahnelerinde sergilenen oyunlarin kostüm, aksesuar ve dekorlarinin tasarlandigi Sanat Teknik Müdürlügü yerleskesinde, sapkadan gelinlige, müzik aletlerinden silaha, ayakkabidan masklara kadar oyunculara büründükleri rol için yardimci olan, seyirciyi anlatilan döneme götüren tüm malzemelerin yapimi yogun tempoda devam ediyor Sanat Teknik Müdürü Yardimcisi Ilhan Ates: 'Burasi adeta bir fabrika gibi. Boya atölyesi, marangozhane, döseme, demir, butafor, heykel atölyelerimiz, kadin erkek terzihanesi var. Tasarimcilarin istedigi çizimlere uygun üretimler yapiyoruz'

EDA ÖZDENER - Devlet Tiyatrolari (DT) Genel Müdürlügü atölyelerinde yeni sezon oyunlarinin dekor, kostüm ve aksesuarlari hummali bir çalismayla hazirlaniyor.

DT bünyesinde faaliyet gösteren Sanat Teknik Müdürlügünün Macunköy'deki yerleskesindeki atölyelerde, tiyatrolarin "perde" diyecegi ekim ayi öncesi çalismalar yogunlasirken sanatçilari rollerinde en iyi performansa ulastirmak, seyircileri oyunun büyülü dünyasina götürmek için yaklasik 300 kisilik bir ekip çaba harciyor.

Müdürlügün, kadin ve erkek terzi, sapka ve çiçek, demir, mekanik, marangoz, kundura, peruka ile elektronik atölyelerinin bulundugu 25 bin metrekarelik alaninda straforlardan dev heykeller ve sütunlar, masklar, dönem kiyafetleri, gelinlikler, ayakkabilar, peruk ve sapkalar büyük bir titizlikle hazirlaniyor.

Atölyede ekimde prömiyer yapacak "Sirça Kümes", "Gecenin Karanliginda", "Periferi", "Dr. Jekyll ile

Bay Hyde", "Kadinlar Istasyonu" ve "Gazale" (Uzun Gece) oyunlarinin kostüm, dekor ve aksesuar hazirliklari devam ediyor.

Nazi Almanyasi'ndaki çingenelerin yasamini ve karsilastiklari zorluklari ele alan Periferi oyunu için hazirlanan dönem giysileri, rengarenk kostümler ve farkli tasarimli sapkalar dikkati çekiyor.

- Çalismalar pandemi tedbirleri uygulanarak yapiliyor

Sanat Teknik Müdür Yardimcisi Ilhan Ates, Kovid-19 salgini yüzünden sadece Ankara ve Istanbul'daki açik hava sahnelerinde tiyatroseverlerle bulusabildiklerini, yeni salgin önemlerinin alinmasinin ardindan ekimden itibaren salonlarda da izleyiciyle bir araya geleceklerini söyledi.

DT'nin bünyesindeki tüm Anadolu sahnelerinin ve Ankara'daki oyunlarin dekor, kostüm ve aksesuarlarini Macunköy yerleskesinde ürettiklerini belirten Ates, ekim ayi öncesi atölyelerde de Kovid-19 tedbirlerine uygun olarak çalismalari yogunlastirdiklarini anlatti.

Ates, Sanat Teknik Müdürlügünün bir fabrika gibi faaliyet gösterdigini dile getirerek, "Boya atölyesi, marangozhane, döseme, demir, butafor, heykel atölyelerimiz, kadin erkek terzihanesi var. Tasarimcilarin istedigi çizimlere uygun üretimler yapmaktayiz." diye konustu.

Oyunlarda kullanilan aksesuarlari, dönem fotograflarina göre silikon, strafor ve lateksten ürettiklerini anlatan Ates, "Geçmisi günümüze, sahneye getiriyoruz." dedi.

- Kostüm hazirliklari ortalama 1,5-2 ay sürüyor

Kostüm kreatörü Esra Selah da Istanbul haricinde DT Genel Müdürlügüne bagli tüm bölge müdürlüklerinin sahneleyecegi oyunlarin kostümlerinin kadin erkek terzi atölyesinde dikildigini, bu nedenle yogun tempoyla çalistiklarini söyledi.

Çalisma yöntemlerine iliskin bilgi veren Selah, "Öncelikle ön çalisma kapsaminda, rejisör tasarimci kadrosuyla bir araya geliyor. Nelerin yapilacagi, nasil yol izleyecegimiz belli oluyor. Teksi okuyoruz. Ondan sonra tasarim asamasina geçiyoruz. Kullanacagimiz materyaller tespit ediliyor, kumasi, harci, dügmesi, diger destekler yani ayakkabisi, sapkasi, eger varsa silahi, kalkani. Bütün bunlar çiziliyor. Bir kismi disardan bir kismi bizim depolarimizdan olmak üzere malzemeler temin ediliyor ve çalismalara basliyoruz." diye konustu.

Selah, kostüm çalismalarinin oyundan oyuna degismekle beraber ortalama 1,5-2 ay sürdügünü belirterek, "Özellikle sezon öncesi daha yogun gidiyor. Sezon baslayinca ise arada oyunlar çiktiginda yine siki bir çalisma temposu oluyor." dedi.

- "Burada tikir tikir isleyen bir sistem var"

Kostüm kreatörü Fatma Sarikurt ise oyunculari oyunun geçtigi döneme götürmede önemli bir aksesuar olan peruka ve sakal atölyesindeki çalismalar hakkinda bilgi vererek peruka hazirlamanin incelik istedigini, tül üzerine yapilan islemelerle peruk ve sakallarin hazirlandigini anlatti.

Tüm sahnelerin kostüm, aksesuar ve dekor ihtiyaçlarinin Macunköy yerleskesinden saglanmasina iliskin de Sarikurt sunlari kaydetti:

"Burada tikir tikir isleyen bir sistem var. Son derece ciddi bir yaklasimla çalisiyor. Rejisöründen oyuncusundan tüm atölye çalisanlarina kadar herkes birbiriyle iliskili, birbiriyle baglantili. Sorumluluk geregi ne yapilmasi gerekiyorsa yapiliyor. Devletin çok büyük katkilari var. Bu anlamda ben kendimi çok sansli hissediyorum Devlet Tiyatrosunda çalisiyor olmaktan."
Kaynak: AA