Tarihi Zafere Görkemli Kutlama

Anadolu’ya Türk mührünün vuruldugu Miryokefalon Zaferi’nin 845. yil dönümü kutlamalari Çivril ilçesinde devam etti. Denizli Büyüksehir Belediyesi ve Çivril Belediyesi isbirliginde savasin yasandigi bölgede görkemli kutlama programlari düzenlendi.

Tarihi Zafere Görkemli Kutlama


Denizli’nin Çivril ilçesinde gerçeklesen Miryokefalon Savasi’nin (17 Eylül 1176) 845. yil dönümü dolayisiyla düzenlenen kutlama programi 15 Temmuz Delikliçinar Sehitler Meydani’nin ardindan Çivril ilçesinde de devam etti. Denizli Büyüksehir Belediyesi ve Çivril Belediyesi isbirligi ile savasin yasandigi Kufi Çayi Vadisi girisinde düzenlenen programa Denizli Milletvekili ve AK Parti Grup Baskanvekili Cahit Özkan ile Sahin Tin ve Ahmet Yildiz, Denizli Büyüksehir Belediye Baskanvekili Ali Degirmenci, Çivril Belediye Baskani Niyazi Vural, davetliler ve çok sayida vatandas katildi.

Saygi durusunda bulunulup Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan programda Kuran-i Kerim tilaveti okundu.

Çivril Belediye Baskani Niyazi Vural, mart ayinda Büyüksehir Belediye Meclisi ve Çivril Belediye Meclisi’nin 17 Eylül’ü Miryokefalon Zaferi Kutlama Günü olarak karar aldigini hatirlatarak, "Bu kutlamalari yapmaya hakkimiz var. Biz zaferler kazanmis, bu topraklarin her bir karisini sehitlerimizin kanlariyla sulamis bir milletiz. Bu zaferler bizim, en güzel sekilde kutlayacagiz" dedi.



"Tarihimize sahip çikmaya çalisiyoruz"

Denizli Büyüksehir Belediye Baskanvekili Ali Degirmenci ise, 845 yil önce tarih yazilan bir cografyada bulunduklarini ifade ederek, "Bu cografyaya hep beraber sahip çikmayi istiyoruz. Bir adim attik ve bundan sonra da güçlenerek devam edecegiz" dedi.

Bu topraklarin kolay vatan olmadigini vurgulayan Degirmenci, "Malazgirt ne kadar degerliyse Miryokefalon Zaferi de o kadar degerlidir. Miryokefalon ne kadar degerliyse Kurtulus Savasimiz, Istanbul’un Fethi de o kadar degerlidir. Bunlardan bir tanesi tarihte eksik olsaydi belki biz bu cografyada bu kutlama programini yapiyor olamayacaktik. Onun için her seyden önce bu topraklari bize vatan yapan, bu topraklari kanlariyla sulayan aziz sehitlerimizin önünde saygiyla egiliyor, kendilerine rahmet diliyoruz. Çivril Belediyemizle birlikte Büyüksehir Belediyemiz önderliginde tarihimize sahip çikmaya çalisiyoruz" dedi.



"Anadolu’nun tapusu Çivril’de alinmistir"

Denizi Milletvekili Tin, burada büyük bir savasin yasandigini anlatarak, "Haçli ordusuna karsi Selçuklu ordusu savasarak bir zafer kazanmis ve 1071 Malazgirt’ten sonra Anadolu’nun tapusu Çivril’de alinmistir. Iste bence en önemli tarihi etkinliklerden birisine taniklik ediyoruz. O tapuyu alan Çivrilliler, yani bugün Çivrilli kardeslerimizin atalari, bizlerin atalaridir. Iste onun için bu emanete bizim sahip çikmamiz gerekiyor" dedi.

Denizli Milletvekili Ahmet Yildiz ise bundan sonraki yillarda her 17 Eylül tarihinde burada bulusacaklarini anlatarak, "Bu topraklardan kimler geldi kimler geçti. Ama hiç kimse bu topraklari Türkler kadar sevemedi" dedi.

Malazgirt’ten baslayip Istanbul’un Fethi ve Türklerin Viyana kapilarina dayanma sürecini anlatan Yildiz, "Bu kolay bir tarihi serüven degil. Eger medeniyetiniz yoksa, kültürünüz yoksa ve tasavvufunuz yoksa, geldiginiz topraklara yasayan halklara hitap edip adalet saglayamiyorsaniz bunu saglayamazsiniz" diye konustu.



"Yüzyillar boyunca adalet huzur ve baris egemen oldu"

Milletvekili Özkan ise, "Milletimizin bu topraklara gelisini ve bu topraklarin ezeli ve ebedi yurdumuz olusunun tescillenmesini, daha evvel küçük Asya, Anadolu ve diyari Rum diye anilan bu topraklarin kiyamete kadar artik Türkiye ismiyle anilacaginin tescillendigi Miryokefalon Zaferimizin 845’nci yil dönümünü kutluyoruz. Kutlu olsun, hayirli olsun, mübarek olsun insallah" dedi.

Özkan sözlerine söyle devam etti: "Sanli milletimiz tarihimiz boyunca orta Asya steplerinden çikip Anadolu’nun kapilarina gelerek oradan Anadolu’yu ve Balkanlar’i, Afrika’yi adaletin huzurun, barisin, egemen oldugu ve hakça paylasimin, insanlarin yüzyillar boyunca adil, huzur ve baris içinde yasadigi bir iklimi insa etmistir. Bizim ecdadimizin geçtigi cografyalarda yüzyillar boyunca adalet huzur ve baris egemen oldu" dedi.



Zafer yürüyüsü gerçeklestirildi

Konusmanin ardindan Denizli Büyüksehir Belediyesi Halk Oyunlari Toplulugu ve Denizli Büyüksehir Belediyesi Mehteran Takimi gösterileri ile Denizli Büyüksehir Belediyesi Okçuluk Takimi’nin gösterileri yapildi. Cirit oyunlarinin oynandigi program büyük ilgi topladi. Kutlama programinin Çivril ilçe merkezindeki aksam bölümünde ise yogun bir katilimla Büyüksehir Belediyesi Mehteran Takimi esliginde mesalelerle zafer yürüyüsü gerçeklestirildi.



Cumhuriyet Meydani’ndaki törende konusan Denizli Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ömer Faruk Özer bu topraklarin kolay vatan olmadigini vurgulayarak, "Zaferlerle dolu sanli tarihimizde Anadolu’yu yurt edinmemiz 1071 yilinda Malazgirt Zaferi ile basladi.

Bu zaferle Anadolu’ya yerlesmeye baslayan ecdadimiz Miryokefalon Zaferi’nden sonra da Anadolu’yu kesin olarak bir Türk yurdu olmasini saglamis ve buradan artik atilamayacaklarini bütün dünyaya ispatlamistir. Bu zafer sanli ecdadimizin Malazgirt’ten sonra Bizans’a vurdugu ikinci darbedir. Çivril’de gerçeklesmis olmasi da bizim için ayri bir önemlidir" ifadelerini kullandi.

Denizli Büyüksehir Belediyesi Mehteran Takimi ve Çivril Belediyesi halk oyunlari gösterisinin ardindan program Denizli Büyüksehir Belediyesi Konservatuari’nin verdigi Türk Halk Müzigi Konseri ile son buldu.
Kaynak: İHA