Yerel Esitlik Eylem Plani' Çalismalari Katilimci Toplantilarla Sürüyor

Bodrum Belediyesi’nin Avrupa Yerel Yasamda Kadin-Erkek Esitligi Sarti CEMR Protokolü’nü imzalamasinin ardindan uygulamaya konulan ’Yerel Esitlik Eylem Plani’ çalismalari sürüyor. Bilgilendirme toplantilarina katilim saglayan Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, toplumsal cinsiyet esitliginin saglanmasi için yol haritasi olusturduguna dikkat çekerek ’’Herkes için erisilebilir bir hayat kurmak görevimiz’’ diye konustu.

Yerel Esitlik Eylem Plani' Çalismalari Katilimci Toplantilarla Sürüyor


Bodrum Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Esitligi Birimi, Avrupa Yerel Yasamda Kadin-Erkek Esitligi Sarti kapsaminda hazirlanacak olan ‘Yerel Esitlik Eylem Plani’ çalismalarina devam ediyor. Çalismalar kapsaminda, Ilknur Üstün’ün danismanliginda, Toplumsal Cinsiyet Esitlik Birimi ve Bodrum Kadin Dayanisma Dernegi ile Kent Konseyi Kadin Meclisi’nden olusan komisyon üyeleriyle birlikte Yerel Esitlik Eylem Plani bilgilendirme toplantilari gerçeklestirildi.

Yerel esitlik eylem plani sürecinin nasil uygulanacagi konusunda fikir alisverislerinin gerçeklestirildigi toplantilarin ilk gününde; Toplumsal Cinsiyet Esitligi Komisyonu üyeleri, Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, baskan yardimcilari ve ilgili birim müdürleriyle bir araya gelindi. Toplantilarin ikinci gününde belediye meclis üyeleriyle bulusmalar düzenlenirken, son gün de ilçedeki muhtarlarla sürecin nasil ilerlemesi gerektigi ile ilgili bilgilendirme görüsmeleriyle geçti.

Bu toplantilarin, Bodrum Belediyesi’nin Avrupa Yerel Yasamda Kadin-Erkek Esitligi Sarti CEMR Protokolü’nü imzalamasi sonucunda, Yerel Esitlik Eylem Plani hazirlik çalismalari çerçevesinde gerçeklestirildigini ifade eden Ilknur Üstün, ”Bu protokolün imzalanmasi Bodrum Belediyesi’nin ve Bodrum Belediye Baskani’nin bu konudaki siyasi iradesinin önemli bir göstergesi. Bodrum’da uzun yillardir süregelen kadinlarin örgütlü bir mücadelesi var. Bodrum Kadin Dayanisma Dernegi ile Kent Konseyi Kadin Meclisi’nin belediye izleme çalismalarini gerçeklestirmesi, belediyede esitlik için bazi mekanizmalari olusturmasi, esitlikçi politikalar gelistirmesi konusunda hem kamuoyu baskisi yaratmasi hem çesitli istisarelerde bulunmasi gibi olumlu süreçlerden geçildi. Bunlara su anki yönetimin de son derece olumlu ve is birligi içinde yanit vermesi de isin güzel yani oldu. Ben de organize edilen bu toplantilarda paydaslara, yerel esitlik eylem planinin hazirlanmasi, uygulanmasi denetlenmesi gibi süreçlerde önemli olan noktalarin ne oldugunu, eylem planinin Türkiye’de ve dünyada nasil hazirlandigi konularindaki deneyimlerimi aktarmaya çalistim. Burada en önemli sey Belediye Baskani Ahmet Aras’in en basindan beri kararli tutumu ve bunu sürekli olarak kamuoyu önünde deklare ederek, hem is birligine hem ögrenmeye hem de birlikte yürümeye açik tutumu. Bir yerde isik oldugunu görmek umut verici çabalari ve ilerlemeleri görmek çok güzel. Inaniyorum ki bu eylem plani; hayal ettigimiz, yasamak istedigimiz, hak ettigimizi düsündügümüz yeri yaratmada iyi bir adim olacaktir” dedi.



Ilknur Üstün’ün toplantilarda çok güzel bir örnek verdigini ifade eden Bodrum Kadin Dayanisma Dernegi Baskani Figan Erozan, “Siz bir ihtiyaci tespit etmek için kapiyi çaldiginizda kapiyi kimin açtigi ihtiyaci belirlemek için yeterli degil. Çünkü o evde yasanan esitsizlikler ve farkliliklar vardir. Onun bütününü bilmezseniz sadece kapiya çikan kisinin ihtiyaçlari üzerinden bir Bodrum yaratmaya çalisirsaniz bu belli ki tek tip olacaktir. Dolayisiyla biz bir kentte Yerel Esitlik Eylem Plani yaparken bütün kentin, evleri dahil baska bir siddetsiz ve esitlikçi kente dönüsmesinden bahsediyoruz. Bunu bugün konusuyor olabilmenin kendisinin çok önemli ve dönüstürücü olacagini düsünüyorum. Bu sürecin Bodrum’da her evin kapisini çalarak yapabilecegimize ben gerçekten çok inaniyorum” diye anlatti.

Basta Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras olmak üzere toplantilara katilim saglayan herkesin esitligin saglamasina dair inancini ve kararliligini gördüklerini söyleyen Bodrum Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Esitlik Birim Sefi Esra Kiymaz, “Toplantilarin çiktilari gösteriyor ki; hepimizin esitlige ve adalete ihtiyaci var ve herkesin bu anlamda ihtiyaçlari farkli. Tam da bu noktada esitligi yerelde saglama çabasina girismek, magdura yardim etme anlayisini ortadan kaldiran, hiç kimsenin esitsizlige maruz kalmayacagi bir kent olusturmayi hedeflemek demektir. Bizler yola çiktik. Tüm Bodrum’un katilimiyla bu hedefi gerçeklestirecegimize inaniyoruz. Bu noktada hatirlatmak isterim; toplumsal cinsiyet esitligi sadece kadin-erkek esitligini degil, toplumun her kesimi arasindaki esitligi ifade eder. Esitlik kavraminin içsellestirilemedigi bir toplumda sadece kadinlar degil, yaslilar, çocuklar, gençler, engelliler, lgbti+ bireyler ve göçmenler gibi tüm gruplar her an siddetle karsi karsiyadir’’ uyarisinda bulundu.

Baskan Aras: esitlik herkese lazim

Esitlikçi bir kent, katilimci bir yerel yönetim anlayisi içerisinde çalismalarinin devam ettigine vurgu yapan Baskan Aras, “Yerel Esitlik Eylem Plani’nin yerel düzeyde toplumsal cinsiyet esitliginin saglanmasi için yol haritasi olarak belirlenmesi ve bir an önce hayata geçirilmesi için çalisiyoruz. Herkes için esit, erisilebilir bir çevre ve sosyal hayati kurmak hepimizin görevi. Yerel yönetim olarak kadinlarin ve dezavantajli gruplarin ve ayrimciliga ugrayan tüm kesimlerin sorunlariyla ilgilenmekte kararliyiz. Herkes için kapsayici esitlikçi katilimci bir yaklasim gelistirmek istiyoruz. Bu bütüncül yaklasilmasi gereken bir konu. Herkesin bu isi sahiplenmesi gerekmekte. Bizim de belediyede toplu bir bakis açisina ihtiyacimiz var. Sadece yönetim kademesinde degil, belediye tüm kadrolariyla bu isi sahiplenmek zorunda ve bu prensipleri içsellestirmek durumunda. Bunun için bu tür toplantilari yapmaya devam edecegiz. Yönetim kademesinden baslayarak tüm kadromuz bu egitimden geçmek durumunda. Çünkü esitlik hepimize lazim” diye konustu.



Bodrum Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Esitligi Birimi bundan sonraki süreçte sivil toplum kuruluslari, meslek odalari, hemsehri örgütleri ve resmi kurumlar ile katilimci toplantilar ile toplantilarina devam edecek.
Kaynak: İHA